Hlavní obsah

Bitva o Procházkův uvolněný titul. Nový fenomén kuje sebevědomé plány, premiéra pro rekordmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znovu po necelém půl roce vstupuje do hry pás šampiona polotěžké váhy organizace UFC, o který kvůli zdravotním problémům nezabojuje již bývalý král divize do 93 kilogramů Jiří Procházka, nýbrž rusko-polská dvojice Magomed Ankalajev a Jan Blachowicz. Na turnaji s pořadovým číslem 282 se mimo jiné představí i nový fenomén ve světě MMA Angličan Paddy Pimblett nebo historicky nejmladší bojovník slavné organizace Mexičan Raul Rosas Jr.

Foto: UFC

Polský bojovník Jan Blachowicz během vážení před turnajem UFC 282.

Článek

Měl to být další velký den pro české MMA, jenomže očekávaná odveta v polotěžké váze mezi Jiřím Procházkou a Gloverem Teixeirou byla zhruba tři týdny před jejím konáním zrušena. Bývalý český šampion si během příprav v Las Vegas vážně poranil rameno, ve středu podstoupil v Olomouci náročnou operaci a než se znovu vrátí do klece, bude to trvat minimálně půl roku.

„Po konzultaci s dalšími experty a chirurgy si myslím, že to nebude víc než půl roku do dalšího zápasu. Maximálně sedm měsíců. Ten čas chci využít naplno. Učit se, vstřebávat, posouvat se, zajíždět si nové tréninkové techniky, přístup a vybírat z toho. To je to, co dělám celou svojí kariéru. Tenhle čas využiji především k posunu," nechal se slyšet Procházka po nedělní půlnoci, kdy přiletěl zpět do České republiky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený UFC (@ufc)

Hostěradický rodák navíc po konzultaci s vedením UFC uvolnil svůj šampionský titul, který vybojoval během červnového duelu s Gloverem Teixeirou v Singapuru, a nově se o něj popere trojka polotěžké váhy, její bývalý šampion Jan Blachowicz a rozjetý Rus Magomed Ankalajev.

„Vesmír stál při mně. Přeji Jiřímu to nejlepší uzdravení, ale této šance se chopím a znovu se stanu šampionem," nechal se slyšet Blachowicz, který se tak nově místo vypsaných 3 kol musel připravovat na 5. „Jsem na to zvyklý, vrátilo se to do normálu a aspoň v kleci bude více zábavy."

Dagestánec Ankalajev (17-1) však představuje obrovskou hrozbu, neboť v UFC prohrál jedinkrát, a sice hned při debutu v roce 2018. Od té doby zaznamenal devět výher v řadě a jednoznačně si tak řekl o titulovou šanci. „Je načase to zastavit a přichystat mu jeho druhou porážku. Očekávám tvrdý a náročný fight, já jsem na něj ale připraven," líčí Blachowicz.

„Konečně nastal den, den, na který jsme tak dlouho čekali. Tuto sobotu (neděli) přijdeme a vezmeme si, co nám právem náleží," předpovídá Ankalajev. „Chci dominovat od začátku až do konce. Jsem na to připravený a udělám, co budu muset, abych odešel s titulem," doplnil.

A jak koneckonců vidí titulovou bitvu její bývalý šampion Procházka? „Ať zvítězí lepší, favorita nemám. Trochu si říkám, že by pás mohl zůstat na evropské půdě, nahrávalo by to dalším plánům," řekl třicetiletý český samuraj.

Obrovská pozornost se upíná i na fenomén posledních měsíců v MMA Angličana Paddyho Pimbletta. Rodák z Liverpoolu zvládl uspět ve všech třech duelech v UFC, v tom posledním ve druhém kole uškrtil Jordana Leavitta. „Vždy jsem říkal, že chci být největší hvězdou tohoto sportu. Nic z toho mě nepřekvapuje," řekl Pimblett, který narazí na Američana Jareda Gordona.

„Jareda mám opravdu rád, respektuji ho. Jeho příběh je úžasný. Sám jsem velkým zastáncem duševního zdraví a pomáhání lidem v překonání závislosti a snaze vrátit jejich život do starých kolejí. Jared ale není na mé úrovni, chystám se ho ukončit, a to v prvním kole," předpovídá sebevědomě Pimblett, jehož duel je veden jako hlavní předzápas.

Premiéru má před sebou i historicky nejmladší bojovník UFC Mexičan Raul Rosas Jr. Nyní již osmnáctiletému bojovníkovi se v září povedlo uspět v populární show Dana White's Contender Series, kde ve věku 17 let dosáhl na vysněnou metu. Nad výkonem talentovaného fightera se koneckonců rozplýval i sám prezident Dana White. „Jsem tím klukem naprosto ohromen, je naprosto výjimečný," nechal se slyšet slavný šéf.

Sám Rosas následně orodoval, aby si premiéru mezi elitou střihl ještě v letošním roce, což se mu nakonec povedlo. Soupeřem mu bude o jedenáct let starší Američan Jay Perrin, který v UFC stále čeká na první úspěšný zářez. „Stylově jsem pro Raula noční můra, jsem komplexní bojovník. Hodně lidí se na toho kluka bude dívat, bude na něj vyvíjen tlak, a já ho jdu sakra zmlátit," prozradil Perrin.

Na turnaji UFC 282 se mimo jiné představí i navrátilec Darren Till, se kterým si před několika týdny v Thajsku střihl trénink i český bojovník Jan Gottvald. Zrak napjatých fanoušků se zcela jistě bude upínat i na duel těžkých vah Jairzinha Rozenstruika a Chrise Daukause. Hlavní karta začíná v neděli 11. prosince v 04:00 SEČ a sledovat jí můžete živě na stanici Premier Sport 1.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.