Hlavní obsah

Bitva šampionů. Ruský král dobyl Austrálii a vystřídal rivala na trůnu: Jsem nejlepší na světě!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strhující bitva, která pohltila australský Perth. V jednom z nejočekávanějších MMA duelů letošního roku si to rozdali šampioni svých divizí slavné UFC Rus Islam Machačev a domácí bojovník Alexander Volkanovski, kteří svedli takřka vyrovnanou partii. Z obhajoby pásu se však nakonec po bodovém rozuzlení raduje prvně jmenovaný, který nejen, že obhájil titul krále lehké váhy, ale rivala nahradil na první pozici žebříčku P4P (žebříček napříč váhovými kategoriemi).

Foto: Richard Wainwright, ČTK/AP

Alexander Volkanovski (vlevo) a Islam Machačev během titulového duelu.

Článek

Volkanovski vs. Machačev. Šampion pérové váhy vs. Šampion lehké váhy. Desetiletá neporazitelnost proti osmileté. V australském Perthu proto bylo jasné, že se chystá jedna z nejlepších bitev, kterou kdy UFC nabídla. Navíc s patřičnou podporu v zádech australského fightera, jehož um zaplněné publikum po každém výraznějším momentu hlasitě podpořilo.

A vesměs to byla vyrovnaná bitva. Oba bojovníci se přetahovali v tlačení a každý si prošel krušnými momenty. „Jsem na svůj výkon pyšný. Podcenil mojí zem, já jsem zase podcenil jeho postoj. Několikrát mě totiž dokázal hezky zasáhnout. Udělal na mě dojem, oba jsme předvedli dobrý výkon," zhodnotil po zápase šampion pérové váhy Volkanovski.

Machačev několikrát své zemařské schopnosti naplno prokázal, pozadu ale nebyl ani v postoji, kde rivala několikrát slibně „nahulil". Volkanovski ale ukázal, proč byl takovou dobu neporažený. Ani soupeřův nápor s ním nic neudělal a z mnohdy svízelných situací se dokázal dostat. Sám hrozil především v postoji, kde v závěru zápasu dokonce poslal soupeře na zem, kde se díky zbytku sil pokoušel výsledek zvrátit. Nepovedlo se. Bodoví sudí totiž výhru jednoznačně přisoudili dagestánskému fighterovi (48-47, 48-47, 49-46)

„Byl to sakra těžký zápas. Podobně náročný duel jsem potřeboval, díky tomu se posunu a zlepším," řekl Machačev. „Překvapilo mě, jak byl Alex připravený. Před zápasem jsem si říkal, že to na zemi bude jednoduché, ale on mě přesvědčil o opaku. Byl tam hodně šikovný. Byla to pro mě nová výzva," je rád jednatřicetiletý rodák z Machačkaly.

Střet dvou šampionů tak přinesl nového krále žebříčku P4P. „Ukázal jsem, proč jsem jednička žebříčku. Ostatní se mi budou muset vyrovnat a výrazně se zlepšit. Aktuálně jsem nejlepší bojovník na světě a nic na tom nemění ani to, že Volkanovski má skvělý postoj a dobrou zem," zhodnotil šampion.

Volkanovski pro změnu potvrdil, že se vrací zpět do pérové váhy, které dlouhé roky kraluje. „Do lehké váhy bych se ještě rád vrátil, ale teď to na nějakou dobu bude pérová. Díky téhle bitvě jsem zase lepší a pérové divize by měla být v pozoru. Proto jsem do téhle výzvy šel," hlásí Australan, který se při další obhajobě poměří s Mexičanem Yairem Rodriguezem, jenž drží prozatímní pás. Na stejném turnaji se mu totiž povedlo uškrtit Američana Joshe Emmetta.

„Jsem si jistý, že uděláme skvělej zápas," nabídl krátkou předpoveď Volkanovski k chystané bitvě. Rus Machačev naopak na vyzyvatele v lehké váze bude čekat. „Musí se ale jednat o skutečného vyzyvatele, ne žádného falešného," upřesnil.

Reklama

Související témata: