Hlavní obsah

Porazil Rusa, poté jako první bojovník vyjádřil podporu Ukrajině: Rusko se nechce s nikým kamarádit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přejel ruského soupeře Petra Yana a po zápase upustil páru i během projevu směrem k mikrofonu. Gruzínský bojovník Merab Dvališvili si jeden z nejdůležitějších bojů kariéry užil se vší parádou. Ostatně měl motivaci. Před zápasem sám zvolal, že chce vyhrát po svůj lid, ale také pro Ukrajinu, které coby jako první bojovník vyjádřil podporu během pozápasového rozhovoru.

Foto: UFC

Merab Dvališvili (vlevo) v souboji s Rusem Petrem Yanem

Článek

„Všichni víme, co dělá Rusko s Ukrajinou a co dělalo s Gruzií. Není to demokratická země. Chci vyhrát pro svůj lid. Mám velkou podporu nejen z Gruzie, ale také z Ukrajiny," řekl před zápasem Gruzínec Merab Dvališvili, kterého coby trojku bantamové divize čekala dvojka v podobě bývalého šampiona Rusa Petra Yana.

A ze strany Dvališviliho to byl všech pět kol dominantní výkon. Ruského bojovníka, který se nijak nedistancoval od prezidenta Vladimira Putina a ruské invaze na Ukrajinu, jednoznačně zdemoloval (připsal si rekordních 48 takedownů) a připsal si nejcennější výhru kariéry. Na body totiž zvítězil 3x50:45. Vítězství ho navíc v nejbližších dnech vynese žebříčkem ještě blíže k titulové šanci.

Dvaatřicetiletého rodáka z Tbilisi hnala v zápase pořádná dávka motivace. A jelikož organizace UFC zakázala bojovníkům nosit vlajky, nešlo si nevšimnout ani nového tetování na hrudi, které znázorňovalo gruzínskou vlajku.

Dvališvili tímto gestem podpořil nedávné protesty v jeho rodné zemi, kde se po přijetí (vláda jej nakonec stáhla) sporného zákonu o zahraničních agentech utvořilo hotové peklo a vznikaly demonstrace, do kterých byl „namočen" i šampion organizace Oktagon MMA Maté Sanikidze a dva dny strávil ve vazbě. Podporu mu následně vyjádřily tisíce osob včetně samotné organizace.

Jeho krajan Dvališvili dal zlobu nad současnou situací ve světě jasně najevo i během pozápasového rozhovoru, kdy volal po ukončení ruské invaze na Ukrajinu. „Jsem proti válce! Sláva Ukrajině, sláva Gruzii. Sláva svobodě! Potřebujeme svobodu, žádné války! Prosím, přestaňte válčit!" hlásil Dvališvili, který coby 17letý teenager zažil bombové útoky Rusů v jeho rodné Gruzii. „Bylo to děsivé," popisoval.

„Pro tak malou zemi, jako je Gruzie, to znamená opravdu hodně. Gruzínský bojovník porazil v UFC bývalého šampiona Rusa Yana. Hodně Ukrajinců mi vyjadřovalo podporu, protože bojuji proti Rusovi. Je to sport, ale pokud nemůžeme zastavit Rusko, tak ho alespoň můžeme porazit ve sportu. Ukrajincům chci říct, aby zůstali silní, mají můj respekt. Doufám, že válka skončí a všichni budeme žít v míru," přeje si bojovník.

„Problém Ruska je ten, že se nechce s nikým kamarádit. S žádnými jinými zeměmi. My v Evropě ale jsme přátelé, podporujeme se navzájem. A pokud bychom se my Gruzínci kamarádili třeba s Američany nebo Francouzi, tak by nás zabíjeli a házeli po nás bomby," dodal Dvališvili.

Reklama

Související témata: