Box není MMA. Šampioni UFC zažili v ringu různé scénáře. Bohužel i nakládačky

28.10.2023

Autor: Miroslav Obluk

Francis Ngannou.

Francis Ngannou.FOTO: PFL MMA


Tento víkend mezi šestnáct provazů nakoukne bývalý šampion UFC Francis Ngannou. Na horké saúdskoarabské půdě poměří své schopnosti s šampionem těžké váhy organizace WBC Tysonem Furym, střet dvou světů se blíží.



Africký Predátor ale není prvním šampionem UFC (současným či minulým), který naskočil do ringu, navlékl boxerské rukavice a vyzkoušel své štěstí v nové disciplíně.

Ricco Rodriguez
Tento hromotluk nepatří k těm nejznámějším šampionům UFC, přesto by se na něj nemělo zapomínat. Americký bijec si vystřílel pás šampiona v roce 2002, když na UFC 39 ukončil v pátém kole Randyho Couturea. 

Po pravidly MMA naskočil do jednaosmdesáti zápasů, jeho specialitou byly submise, i proto bylo překvapivé, když zamířil mezi šestnáct provazů.

V ringu nastoupil do dvou zápasů, připsal si jedno vítězství na KO a jednu porážku.

Tito Ortiz
Ortiz pás šampiona v polotěžké váze získal v roce 2000, když dokázal porazit Wanderleie Silvu. Své království následně pětkrát obhájil. O pás šampiona ho připravil Randy Couture.

Do boxerského ringu nakoukl před dvěma lety. Dlouze se v něm ale neohřál. Po 81 sekundách schytal dělovku od Andersona Silvy a šel k zemi.

Anthony Pettis
Američan usedl na trůn lehké váhy poté, co v kleci porazil starého známého Bensona Hendersona, jehož ukončil v prvním kole pákou na ruku. Následně si odskočil do pořadu The Ultimate Fighter, kde potkal i svého budoucího soupeře Gilberta Melendeze, jehož následně ukončil gilotinou na UFC 181. 

V následující bitvě se Pettis utkal s Rafaelem Dos Anjosem, schytal výprask a ke královskému trůnu se již nikdy nepřiblížil. 

Letos vyzkoušel své štěstí v organizaci Jorgeho Masvidala Gamebred Boxing. Na čtvrtém turnaji této organizace porazil hvězdného Roye Jonese Jr.

Frank Mir
Ani ve svých nejlepších letech nebyl Mir znám pro své údery. Těžil především ze svého grapplingu. Titul šampiona těžké váhy poprvé získal v roce 2004, když na UFC 48 zlomil ruku Timovi Sylviovi.

Své boxerské štěstí vyzkoušel ve speciálním trojúhelníkovém ringu proti elitnímu bulharskému boxerovi Kubratovi Pulevovi a podle očekávání prohrál. Bulhar slavil po děsivém knokautu, Mir vypadal, jako kdyby do něj udeřil blesk.

Vitor Belfort
Brazilský válečník si vystřílel titul UFC v polotěžké váze v roce 2004, když na UFC 46 ukončil Randyho Couturea. Jeho vláda měla ale krátkého trvání. Hned v odvetné bitvě o pás šampiona přišel.

Své štěstí v ringu zkoušel Belfort již v roce 2006. Tehdy si připsal vítězství nad Brazilcem Nevesem. Před dvěma lety pak své zkušenosti rozšířil.

Na akci organizace Triller Fight Club se utkal s legendárním Evanderem Holyfieldem a připsal si vítězství v prvním kole. Na vítězné šňůře pokračoval i letos, v dubnu porazil Ronalda Souzu.

Tyron Woodley
Woodley se na vrchol welterové divize vyškrábal v roce 2016, když knokautoval Robbieho Lawlera. Pás šampiona následně třikrát obhájil.

V roce 2019 byl ale z trůnu sesazen Kamaru Usmanem, který šampiona přejel na body. Woodley se z této porážky již vzpamatovat nedokázal, prohrál tři zápasy za sebou a byl z UFC propuštěn.

Záchranné laso mu hodil Jake Paul, jenž nabídl Tyronovi pytel peněz a boxerský zápas.

Ani v ringu ale Tyron kariéru nerevitalizoval. S Paulem se utkal hned dvakrát. Nejprve prohrál na body, v odvetě schytal zničující KO.

Cris Cyborg
Legendární Brazilka vyzkoušela, co se dalo. Zápasila v MMA, v jiu-jitsu, muay-thai, v amatérském wrestlingu a od loňského roku i v boxerském ringu.

Legendární Cyborg by se mohla ucházet o status té nejlepší válečnice v historii MMA. To by však nesměla potkat Amandu Nunes, která ji v roce 2018 vyřídila za 51 sekund a uloupila jí pás v pérové divizi v UFC. Nyní Cris řádí v Bellatoru.

Loni si vyzkoušela i boxerský ring a na body porazila brazilskou národní šampionku Simon Silvu.

José Aldo
Legendární Brazilec byl prvním šampionem UFC v pérové váze. Slavná organizace z něj učinila inauguračního šampiona poté, co společnost Zuffa (mateřská společnost UFC) odkoupila organizaci WEC.

Roku 2010 se tedy rodák z Rio de Janeira stal inauguračním šampionem pérové váhy UFC. Této váze vládl pět let, během kterých své království sedmkrát uhájil. 

Pak do hry ale vstoupil McGregor, který Alda zničil během 13 sekund. 

Do boxerských vod vplul Aldo letos v únoru, když v exhibičním zápase vyřídil Emmanuela Zambranu. Premiérové profi představení na něj čekalo v dubnu, kdy své síly poměřil s Jeremy Stephensem. Další zápas pak přidal v červenci, když porazil Estebana Espindolu.

Anderson Silva
Rodák ze Sao Paula držel v letech 2006 až 2013 titul šampiona UFC ve střední váze. Jeho dlouhotrvající nadvládu ukončil až Chris Weidman v roce 2013. Po této bitvě již legendární Pavouk nikdy nebyl stejným bijcem jako kdysi.

V roce 2021 ale zažil své znovuzrození v ringu, do nějž se vrátil po dlouholeté štaci v MMA. Ještě předtím, než se stal slavným bijcem, si připsal dvě bitvy v ringu.

Při své druhé štaci nejprve porazil Julia Césara Cháveze Jr., pak setnul Ortize a následně nestačil na Jakea Paula.

Conor McGregor
Irský fenomén vlétl na scénu UFC jako uragán. Díky síle slov se dokázal dostat do hlav svých soupeřů dlouhé týdny před zápasem. Přesvědčil je o tom, že proti němu v kleci nemají nárok. Svá slova potvrzoval rychlými a tvrdými knokauty a brzy se stal jednou z největších hvězd světového formátu. 

Své rivaly ukončoval svou levačkou. Soupeři proti němu vypadali v kleci zcela bezradně. Zastavit jej nedokázal ani dominantní šampion pérové divize José Aldo, jenž s Irem v kleci vydržel pouhých třináct sekund. 

V roce 2016 přidal Ir do své sbírky i království v lehké váze a stal se historicky prvním dvojnásobným šampionem UFC.

Pak přesměroval svou pozornost na boxerský ring. V roce 2017 se utkal s Floydem Mayweatherem. Neporaženému boxerovi vzdoroval do desátého kola, nakonec ale prohrál. 

Jaký osud čeká v ringu na Francise Ngannoua?



Další články v kategorii

S Oktagonem už nechci dál spolupracovat, ujistil ze Švédska Peňáz. Opřel se do Novotného, promluvil o KSW

01.06.2024Ve Švédsku si čistí hlavu, naštvaný je ale pořád dost. Matěj Peňáz promluvil v podcastu OssCast s Karlosem Vémolou. Zopakoval ...

Před pár roky pařil na gauči playstation, teď je z něj vycházející hvězda MMA

01.06.2024Je považován za jednoho z nejtalentovanějších MMA zápasníků mimo UFC. Třiadvacetiletý Angličan Lewis McGrillen si začíná budovat ...

Vémola dostal klíče od autobusu, vzal holky a vyrazil do noční Prahy

01.06.2024Kdo prohraje, platí. Tohle před časem poznal i Karlos Vémola. Poslední souboj se Samuelem Krištofičem na konci minulého roku prohrál. Součástí ...

Znám způsob, jak si to s ním v kleci udělat snadné, řekl Machačev před bitvou s Poirierem

01.06.2024Islam Machačev a Dustin Poirier. Dva velikáni, co se v New Jersey o víkendu pobijí o pás lehké váhy UFC. Jenže zatímco ruského ...

Teď jeho cesta v Oktagonu skončí. Pokud nastoupí, bude to jeho smrt, poslal Wanliss varování

01.06.2024Šoumen, co se v kleci mění v zabijáka. To je britský svéráz Akonne Wanliss, jenž příští sobotu podstoupí asi nejtěžší ...

Dokonalý kop našel vypínač, padlo KO. Šampion Karate Combat ve stylu uhájil titul

01.06.2024Zápasy, které nabízí zběsilou podívanou, mistrně zvládnuté techniky, velkolepá vítězství, tvrdá KO i drtivé ...

Podle fanoušků je to podvodník. UFC zápasník chce na svém podivném elixíru vydělat miliony

01.06.2024Každý MMA zápasník má osvědčené nějaké fígle, jak splnit váhový limit. Brazilci z UFC Paulu Costovi pomáhá ...

Jsi nemocný, do boje jdeš s infekcí, rozzlobil se McGregor na šampiona

01.06.2024Chystá se na další titulovou obhajobu, pod palbu se ale dostal ještě před bojem. Ruský bohatýr Islam Machačev se stal znovu terčem Conora ...

Zápas Tyson vs. Paul je odložen kvůli Tysonovým zdravotním problémům

01.06.2024Velmi očekávaný boxerský zápas Mikea Tysona s Jakem Paulem byl odložen poté, co měl Tyson před pár dny zdravotní problémy během ...

Načíst další články