Bylo to buď, anebo. Nejtěžší rozhodování v mém životě, říká Petrášek před bitvou

25.07.2023

Autor: Ondřej Huml

Já na bráchu, brácha na mě.

Já na bráchu, brácha na mě.FOTO: se souhlasem Ondřeje Petráška


Osm let bojoval v GCF, nasbíral tam šest výher a pouze jednu porážku. Pak přestoupil do Oktagonu, kde v březnu roku 2021 přestřílel Tomáše Fialu, teď ho po více než dvou letech čeká další zápas. V sobotu na Štvanici vyzve Ondřej Petrášek ostravského válečníka Jana Širokého. "Honza je určitě ten pravý soupeř na to, aby se v kleci odehrála opravdová válka," tuší mladý Meloun, který začal vše podřizovat MMA. Po osmi letech dokonce opustil svou hlavní práci a přestěhoval se do Reinders gymu! 


Ondro, jak by měl sobotní zápas ideálně probíhat? 
To nemůžu říct, abych neprozradil svou zápasovou taktiku. Ale ví se o mně, že mou silnou stránkou je wrestling a zem, dost jsem zapracoval i na postoji. Tak uvidíme, jakým způsobem se to bude vyvíjet. 

Váš brácha Miloš Petrášek pevně věří tomu, že právě tohle bude žhavý adept na zápas večera…
Bylo by to hezké, ale ta karta je fakt našlapaná. Každopádně Honza je určitě ten pravý soupeř na to, aby se v kleci odehrála opravdová válka. 

Jste rád, že jdete právě s ním?
No jasně. Dvakrát nám to nevyšlo, Oktagon se ale rozhodl to s námi zkusit do třetice. Kdo nás oba zná, ten asi tuší, že by to mohl být fakt krásný zápas. Vzhledem k tomu, že ty nejnáročnější tréninky máme za sebou, už naší bitvě snad nestojí nic v cestě. 

Půjdete spolu po zápase na pivo?
Doufám, že ano. Že budeme oba ve stavu, že si pivo dáme hned na Štvanici. 

Jak moc vás těší, že i vy budete součástí rozlučky s tímto magickým místem?
Z toho mám samozřejmě velkou radost. Postupně si plním svoje cíle. Tím prvním bylo zápasit v Oktagonu, dalším zúčastnit se turnaje právě na Štvanici. Jsem nadšený, že se mi to splní.

Dva roky jste zápas neměl. Je o to náročnější se vrátit zpět do klece?
Nejtěžší bylo dostat se zpátky na úroveň mých sparing parťáků. Zatímco oni šli během té doby hodně dopředu, já se spíš jen tak udržoval a musel jsem je potom dohnat. Ale jsem zápasový typ. V samotné kleci žádný problém nebude. 

Musím se zeptat, proč byla vaše pauza takhle dlouhá?
Já jsem MMA dosud bral hlavně jako koníček, zaměřoval jsem se spíš na svou hlavní práci. Na to, abych se nějak zajistil. Došel jsem ale do bodu, kdy jsem si uvědomil, že tenhle sport fakt miluju a že bych v něm chtěl ještě něco dokázat. Je mi 31, opřít se do toho musím teď, jinak bych si to mohl jednou vyčítat. Odešel jsem tedy z práce a přestěhoval se do Reinders gymu. Je tam několik bytů, které je možné si pronajmout. Mým sousedem je Kuba Tichota, bydlí tam i Matěj Kuzník. Občas tam pobývá i André. V mých očích je super efektivní, když mám gym tak blízko.

Prozradíte, jaké zaměstnání jste kvůli MMA opustil?
Já měl práce vždycky dvě. Tu v IT firmě jsem si dál ponechal, protože je možnost pracovat z domova, nemám tam pevnou alokaci. Zato jsem opustil práci, kterou jsem dělal asi osm let, tedy zabezpečování majetku movitých lidí. Pracoval jsem pro dvě rodiny, s dvoufázovými tréninky to však nešlo dobře stíhat. Musel jsem se tedy učinit zásadní rozhodnutí. Bylo to buď, anebo.

Šlo o těžké rozhodování?
O to nejtěžší v mém životě. Dokonce jsem začal docházet k terapeutovi a tohle téma jsme spolu probírali několik měsíců. I tohle mi dodalo sebedůvěru, že to rozhodnutí je správné a že bych ho měl udělat. Ale bylo to fakt těžké, to je pravda. 

Jak se na to tváří rodina? 
Když budu mluvit o mamce, která to spolu s bráchou a jejím manželem prožívá ze všech nejvíc, ta hlavně chce, abych byl v životě šťastný. Na jednu stranu je ráda, na tu druhou má o mě strach. Ale to je normální.

A co brácha Meloun?
Brácha je vyloženě nadšenej. Vidí, že se mi změnily priority a snaží se mě maximálně podporovat. Já jsem mu za to hrozně vděčný. 

Z toho všeho je vidět, že MMA berete fakt vážně, že byste v něm mohl ještě hodně dokázat. Co je ale ten hlavní cíl? Získat v Oktagonu pás šampiona?
To je hodně těžký cíl, zvlášť když pás lehké váhy drží mistr Keita (směje se). Titul je skvělá motivace, já bych si chtěl ale dávat cíle postupně. Chtěl bych to mít třeba jako Honza Široký. Chodit s těžkými soupeři a dělat skvělou show, co nejlepší zápasy.

Když jsme zmínili Losena Keitu, jaký máte na tohoto zabijáka názor? Věřil byste si na něj?
Keita je určitě jeden z nejkvalitnějších bojovníků Oktagonu. Po té dvouleté pauze jsem na sobě samozřejmě zapracoval, na souboj s někým takovým bych se ale potřeboval vyzápasit. Držet se konstantně v přípravě a nevypadávat z ní tak, jak jsem vypadával doteď. Doufám, že tentokrát už to bude jiné a že má forma před dalším zápasem bude ještě daleko lepší, než je v tuhle chvíli. 

Předpokládám, že zápasů by teď mělo být co nejvíce…
Přesně tak. Když se mi podaří vítězný návrat s Honzou, mám v plánu si hned říct o někoho na prosinec.

A prozradíte mi, kdo to bude?
Prozradím vám to v sobotu, pokud vyhraju (směje se). 



Další články v kategorii

Další nálož do Nových Zámků. Bývalý soupeř Mikuláška se tam utká se Šamanem

08.05.2024V roce 2022 poměřil síly s Babou Jagou, teď ho čeká bitva se Šamanem. Český bojovník Petr Bartoněk se představí na druhém společném ...

Z těch peněz se mi podlamují kolena, řekl Neruda o výplatě pro Vémolu s Véghem

08.05.2024Pavol Neruda. Spolu s nerozlučným parťákem Ondřejem Novotným zakladatel a majitel Oktagonu, který pod jejich vedením vyrostl v možná nejslavnější ...

Derby na PML. Tvých bomb se nebojím, uslyšel slovenský tvrďák a přijal českou výzvu

08.05.2024Podruhé v kariéře vyzval zkušenějšího soupeře, podruhé se dočkal kladné odpovědi. Český talent Viktor Červinský loni ...

Číslo dne. Oktagon na dva turnaje prodal 55 tisíc lístků

08.05.2024Praha 8. červen a Frankfurt 12. říjen. Dva turnaje - Oktagon 58 a Oktagon 61. Do Edenu je plánovaná kapacita okolo 27 tisíc fanoušků, na stadion ...

Děti jako budoucnost bojových sportů. Základna roste, kvalita se zvedá, těší trenéra

08.05.2024Bojové sporty každoročně nabírají na popularitě, jejich odkaz sílí. Děti vzhlíží ke svým idolům, chtějí být jako ...

Historická mise v těžké váze? Žádné sci-fi. Prim by hrála rychlost a síla, míní Pereira

08.05.2024Málokteré jméno rezonuje v poslední době světem MMA tak silně, jako jméno Alexe Pereiry. Vládce polotěžké divize UFC je spojován ...

Užil jsem si to neuvěřitelně, zářil Dvořák, který už myslí na návrat do UFC

08.05.2024David Dvořák v pondělí slavil výhru. Tentokrát ale ne v MMA, nešlo ani o slavnou UFC. Český bojovník bojoval podle pravidel Undergroundu ...

Po titulové bitvě součástí muzikálu. Byla jsem nervóznější než v ringu, usmála se česká boxerka

08.05.2024Česká boxerka Fabiana Bytyqi má za sebou velice hektické období. V lednu letošního roku padla v boji, přišla o světový titul, ...

Box bez rukavic je gentlemanský sport, je to budoucnost bojových sportů, říká český ranař

08.05.2024Kdy přijdou lepší časy? A dostaví se vůbec? Box bez rukavic a popularita v České republice? Popelka mezi bojovými sporty, která se rozkoukává, ...

Načíst další články