Hlavní obsah

Čas na pomstu! Rozmlátím mu obličej, vyhrožuje šampionská bestie. Kdo usedne na ženský trůn?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní předposlední číslovaný turnaj nejslavnější bojové organizace je tady. Slavná UFC tentokráte zavítá do honosné Madison Square Garden v New Yorku, kde budou k vidění hned dva titulové zápasy. Pořádnou motivaci uspět má šampion střední divize Israel Adesanya, který má Brazilci Alexi Pereirovi co oplácet, neboť před pěti lety schytal těžké KO. Zatímco tehdy se jednalo o kickboxerský zápas, nyní oba rivalové poměří síly pod pravidly MMA. První obhajobu má před sebou i Američanka Carla Esparzaová. Hlavní karta galavečera UFC 281 startuje v neděli v 04:00.

Foto: Profimedia.cz

Šampion Israel Adesanya (vlevo) a Alex Pereira během tiskové konference.

Článek

Konec kalendářního roku se pomalu a jistě chýlí ke konci, UFC nabídne už jen závěrečné dva číslované turnaje, které ovšem mají předpoklady zařadit se do kategorie nezapomenutelných. Zatímco čtrnáct dnů před Vánoci půjde v rámci UFC 282 do boje český šampion polotěžké divize Jiří Procházka, v sobotu 12. listopadu pro změnu čelí další obhajobě jeho stájový parťák Nigerijec Israel Adesanya.

Pro třiatřicetiletého rodáka z Lagosu se bude jednat již o šestou obhajobu divize do 84 kilogramů, tentokráte ho do boje žene pořádná dávka motivace. V kleci se totiž utká s jeho někdejším přemožitelem Alexem Pereirou, který pořádně čechrá vodami střední divize. Oba aktéři hlavního duelu se v kariéře potkali hned dvakrát, pokaždé se jednalo o kickboxerský zápas a pokaždé slavil právě Pereira.

Zatímco první duel vyzněl v jeho prospěch až na body, v tom druhém pro změnu Adesanyovi uštědřil nekompromisní KO levým hákem. Právě tento duel je nigerijskému bojovníkovi často připomínán, mnohem častěji tomu tak bylo právě po oznámení titulového duelu s Pereirou.

„Je to něco, na co člověk jen tak nezapomene. Můžete se z toho otřepat, přijmout to, ale nikdy to nevymažete z paměti. Je to něco, co když se stane, tak to člověk nemůže zapomenout. Nevím, jak by to mohl vymazat z paměti," přemýšlí pětatřicetiletý Brazilec, pro kterého se bude jednat o čtvrtý duel mezi elitou.

V roli favorita pochopitelně bude Adesanya, kterého překvapilo, že jeho soupeř dostal možnost bojovat o titul již po třech výhrách. „Vyčistil jsem tuhle divizi a teď jedu druhé kolo. Pročistil jsem mu cestu, měl by mi být vděčný. Kdyby nebylo mě, tak by tady nebyl. A moje cesta za titulem byla mnohem, mnohem působivější, než co předvedl on," je přesvědčen Adesanya.

A bude se chtít bojovník s přezdívkou Izzy měřit s rivalem v postoji, když ho před lety knokautoval? „Vezmu ho na zem a tam mu rozmlátím obličej," zdůraznil Nigerijec na tiskové konferenci. „Hodně lidí podceňuje to, co dokážu na zemi. Já vám ale dokážu, že jsem komplexní bojovník," odpověděl Pereira.

První obhajobu má před sebou i Američanka Carla Esparzaová, která se v květnu postarala o velké překvapení, když v pětikolové bitvě přetlačila bývalou šampionku Rose Namajunasovou a stala se královnou slámové divize. Na cestě za úspěšnou obhajobou ale narazí na Číňanku Weili Zhang, která se naopak v červnu vrátila na vítěznou šňůru ukázkovým úderem z otočky, kterým knokautovala polskou legendu Joannu Jedrzejczykovou.

„Carla je jedna z nejlepších v naší divizi, ale myslím si, že jsem všestrannější zápasnice, než je ona. Na tento boj jsem se připravovala dlouhou dobu, buďte tedy připraveni na velkolepý okamžik," láká fanoušky Zhang, která se šampionkou slámové divize stala již před třemi lety. Tehdy jí ale z pomyslného trůnu sesadila již zmíněná Rose Namajunasová, jenž uspěla i v následné odvetě.

Na turnaji UFC 281 se představí i bývalý prozatímní šampion v lehké váze Dustin Poirier, který na cestě za další titulovou šancí narazí na Michaela Chandlera. Zatímco prvně jmenovaný v posledním duelu nestačil na někdejšího šampiona Charlese Oliveiru, Chandler naopak ukázkovým front kickem sestřelil legendárního Tonyho Fergusona.

Reklama

Související témata: