Cejudo má radu pro Chimaeva, aby se mu příště povedlo udělat váhu

Cejudo má radu pro Chimaeva, aby se mu příště povedlo udělat váhu Ze selhání na váze si Chimaev těžkou hlavu nedělal. | zdroj: Profimedia

Před posledním zápasem přišel Khamzat Chimaev o nejednoho fanouška, když se nejprve několikrát málem porval v zákulisí a následně nesplnil váhový limit, takže z jeho duelu s Diazem sešlo. Henry Cejudo má teorii, proč se to "Borzovi" nepovedlo.

Čečenský bojovník Khamzat Chimaev se rád prezentuje jako člověk, který trénuje takřka neustále. Za den prý zvládne i 5 tréninků a trenéři ho často musí krotit. Kaňku na jeho pověsti však způsobilo nedávné selhání při shazování hmotnosti, které vybízelo ke spekulacím, proč se to "Vlkovi" tentokrát nepovedlo.

Svým názorem do debaty přispěl i Henry Cejudo, bývalý šampion dvou divizí a také olympijský vítěz v zápase volným stylem. Podle jeho názoru bude muset Khamzat udělat změny v přípravě, jinak může na welter (77,1 kg) zapomenout.

"Pokud se nedáš dohromady, nevrátíš se, už nikdy tu váhu neuděláš. Věřte mi," rozpovídal se Cejudo v rozhovoru s Helen Yee. Podle něj může být Čečenec sebevětší tvrďák, ale limit překročil až příliš výrazně (o 3,4 kg). "Dal do toho všechno, jeho trenér říkal, že byl jeho jazyk nateklý, že zvrací a další věci. Já to zažil. Bude muset upravit svůj trénink. Nejspíš trénuje moc a to umožňuje jeho metabolismu více jíst. Existuje způsob, jak to udělat, abyste váhový limit udělali a stále se cítili dobře, a přitom nepřetrénovali své tělo, protože i když na něm makáte, může se stejně stát, že váhu neuděláte. Dříve jsem to tak dělal, to je jediný důvod, proč to říkám."

Zda je klíčem jen snížení objemu tréninku, Cejudo nespecifikoval. Možná doufá, že by se Chimaev mohl pro radu zastavit osobně v jeho gymu, kde už přivítal několik elitních bojovníků včetně Jiřího Procházky.

Z Chimaevova výkonu v zápase byl ale Henry nadšený, přestože doufal v jiný průběh. 

"Bylo to skvělé, ale zároveň jsem chtěl vidět, jak pracuje. Kdyby Kevina Hollanda nevyřadil, jak by vypadal ve třetím, čtvrtém, pátém kole? Opravdu jsem ho chtěl vidět proti soupeři, který by mu byl skutečnou výzvou, protože pak bychom věděli, jak je dobrý, ale Kevin Holland má velkou slabinu, které se říká wrestling, a tak to pro Khamzata byla snadná práce. Ale viděl jsem, že se mu trochu těžce dýchá, což mi u něj přišlo trochu podezřelé."

V budoucnu Chimaeva určitě uvidíme i v těžších bitvách, koneckonců s Gilbertem Burnsem se v dubnu pěkně zapotil. Co se týče Čečencových problémů s váhou, řešením by krom redukce tréninku mohl být také přechod do střední váhy, kde je v UFC momentálně rozhodně menší konkurence než ve welteru a pro postojáře Adesanyu či Pereiru by mohl "Borz" představovat pořádnou výzvu. K titulu by se ale pravděpodobně musel probít přes Roberta Whittakera, s nímž podle svých slov bojovat nechce, protože ho považuje za dobrého chlapa, a raději by s ním společně potrénoval.

Zdroje:  YouTube Helen Yee Sports

Nejnovější články