Hlavní obsah

Cenný úspěch pro českého bojovníka Procházku. Místo vyhlášení ale musel pod kudlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každoroční předávaní MMA cen přineslo úspěch i s českou stopou. V kategorii o nejlepší zápas roku 2022 se totiž na prvním místě umístil boj již bývalého šampiona polotěžké divize Jiřího Procházky, který během červnového souboje v Singapuru dokázal v nervydrásající koncovce zdolat Brazilce Glovera Teixeiru. Vyhlášení z Las Vegas se ovšem obešlo bez účasti českého bojovníka, který v předchozích dnech podstoupil operaci vážně poškozeného ramena.

Foto: UFC

Jiří Procházka v červnu vybojoval titul polotěžké váhy organizace UFC.

Článek

Zápas, na který bojová komunita zcela jistě vzpomíná ještě dnes. A není se čemu divit. Červnový titulový souboj mezi Jiřím Procházkou a Gloverem Teixeirou v Singapuru nabídl skutečnou válku v kleci, kterou mnozí bezprostředně po jejím skončení označovali za jeden z nejlepších zápasů všech dob. Oba bojovníci si sáhli na dno, boj se přetáčel z jedné strany na druhou, a budiž výsledkem úspěšné škrcení českého šampiona 28 vteřin před koncem zápasu.

Právě tento zápas si vysloužil první místo při udělování MMA cen za rok 2022. Prestižní anketu tak ovládl právě Procházka společně s Teixeirou, na vyhlašovaní v Las Vegas byl však přítomen pouze druhý jmenovaný, který převzal společnou výhru. Procházka měl totiž v posledních hodinách tak trochu jiné starosti, neboť se ve středu v Olomouci podrobil operaci vážně poškozeného ramena, jehož rozsah poranění ho připravil o odvetu právě s Teixeirou, ke které mělo dojít již 10. prosince. Český bojovník by tak měl být minimálně půl roku mimo.

Udělování MMA cen za rok 2022
Bojovník rokuAlexander Volkanovski
Bojovnice rokuValentina Ševčenkovová
Zápas rokuJiří Procházka vs. Glover Teixeira
KO rokuMichael Chandler vs. Tony Ferguson
Průlom rokuPaddy Pimblett
Mezinárodní bojovník rokuAlexander Volkanovski
Submise rokuCharles Oliveira vs. Dustin Poirier
Návrat rokuAljamain Sterling
Zklamání rokuJulianna Peňaová vs. Amanda Nunesová
Bojovný duch rokuAljamain Sterling
Organizace rokuUFC
Prezident rokuDana White
Rozhodčí rokuMarc Goddard

Brazilsko-česká vyčerpávající bitva, která se rozhodovala až v závěrečných vteřinách, tak předčila i atraktivní krvavý duel mezi nezastavitelným Chamzatem Chimaevem a Gilbertem Burnsem. V závěsu byly i parádní souboje šampion Alexandra Volkanovskiho s Brianem Ortegou či Maxe Hollowaye s Yairem Rodríguezem.

Ve Spojených státech amerických se udělovaly vysoce cenněné ocenění i v dalších kategoriích. Na špici se v anketě o bojovníka roku vyškrábal Australan Alexander Volkanovski, kterému se znovu povedlo ustrážit pás šampiona pérové váhy a v únoru příštího roku před ním čeká možnost stát se dvojnásobným králem nejslavnější bojové organizace světa. V bitvě o pás lehké váhy narazí na domácí půdě na Rusa Islama Machačeva.

V ženské disciplíně pro změnu excelovala dominantní Kyrgyzstánka Valentina Ševčenkovová, která zvládla i sedmou obhajobu šampionky muší váhy a na trůnu tak sedí necelých pět let. Čtyřiatřicetiletá fighterka za sebou nechala i donedávna neporaženou PFL zápasnici Kaylu Harrisonovou nebo bývalou překvapivou šampionku bantamové divize Juliannu Peňaovou.

O největší průlom se ve světě MMA postaral populární Angličan Paddy Pimblett, kterého mnozí přirovnávají k novému Conoru McGregorovi. Rodák z Liverpoolu letos ovládl oba duely a pokaždé se postaral o poměrně rychlé konce v podobě škrcení. Další výzva jej čeká již 10. prosince na turnaji UFC 282, kdy vyzve Jareda Gordona. V anketě se v závěsu drželi bojovníci Tai Tuivasa, Mateusz Gamrot nebo třeba Molly McCannová.

Kategorii organizace roku bez většího překvapení ovládla slavná UFC, prvním místem se může pyšnit i její prezident Dana White nebo rozhodčí Marc Goddard.

Reklama

Související témata: