Česká senzace míří mezi profesionály. Linka je jasná. Pár zápasů v Čechách, pak KSW a zámoří

25.04.2024

Autor: Miroslav Obluk

Tagir Machmudov.

Tagir Machmudov.FOTO: Sportegy/Pláteník


Velká změna. Na bývalého mistra světa a úřadujícího vicemistra světa IMMAF čeká přechod mezi profesionály. Tagir Machmudov sbíral na amatérské scéně jeden úspěch za druhým, nyní je odhodlán dobýt i profesionální scénu. První krůček udělá za týden na brněnské akci Fusion Fight League, v kleci na něj bude číhat turecký Škorpion Ahmet Rasim Pala. 



Rodák z Dagestánu před bojem udělal několik změn, svůj přístup celkově posunul na vyšší, profesionální úroveň. "Více jsem si hlídal spánek, regeneraci," připustila česká senzace pro kaocko.cz. Ta nyní věří, že posbírá plody své práce.

Nedávno jste se spojil se slavnou značkou Monster Energy, cítíte již benefity této spolupráce?
Benefity ještě ne, ale jsem velice rád, že já s (Davidem) Kozmou jsme jediní zápasníci mimo UFC a Bellator, kteří tuhle spolupráci dostali. Nějaké výhody jsem ještě nepocítil, ale věřím, že to přijde.

Očekáváte, že se vám otevře brána ke společným tréninkům s borci, kteří jsou pod stejnou značkou?
Já v to doufám. Doufám, že se taková příležitost naskytne a určitě bych ji rád využil.

Co byste říkal na trénink se Seanem Stricklandem, vyhovoval by vám ten jeho ikonický, divoký styl, kdy jede pořád naplno? 
Hele, on je možná divočák, ale málokdo ví, že já taky umím být divočák. Vůbec mi nevadí tvrdý sparingy, třeba bychom si sedli (úsměv). 

Dlouho jste řádil na amatérské scéně, přechod mezi profesionály jste neuspěchal. Jak se těšíte na tu změnu?
Těším se dost, už jenom teďka ten poslední týden je dlouhej, jak držím dietu. To ale není nic nového, tak to bylo i v amatérech. Ta váha je nejtěžší předtím, než vstoupíte do klece. Já se těším, ale už by to mohlo utíkat rychleji. 

Budete mezi profesionály zápasit ve welterové divizi, nebo budete chodit střední váhu?
Máme v plánu chodit welter, ale první zápas jsme zvolili catchweight (domluvenou váhu) 80 kilo, abychom viděli, co to obnáší, protože jsem nikdy nezavodňoval, takže tak.

Kdo vám pomáhal s váhou, kdo vám dával rady ohledně zavodňování?
Ohledně diety znám své tělo. Vím, co mám jíst, jenom jsem se poradil s trenérem. Ale ohledně zavodňování, které mi začne za pár dní, jsem se ptal Matouše Kohouta, Michala Konráda, kluků z našich gymů a taky Kozmiče. 

Pomáhala vám zmíněná jména i na trénincích?
Jo, jsou to moji dlouhodobí sparingpartneři. Mezi ně patří taky Patrik Kincl a Leo Brichta.

Změnilo se toho nyní v přípravě hodně, nebo byla standardní jako vždycky?
Počtem tréninků byla nejspíš standardní, jen jsem přidal více loktů, kolen. Začal jsem také víc dbát na regeneraci, abych posunul tu svou úroveň na tu profesionální laťku. Ne pouze z pohledu, že už budu mít další zápas zapsaný v oficiálních statistikách, chtěl jsem to povýšit celé. Více jsem si hlídal spánek, regeneraci, hodně věcí jsem zlepšil.

Vaše profi cesta začne v organizaci, v níž velké kariéry odstartovala řada českých hvězd. Máte představu, jakým směrem se vaše kariéra bude ubírat dál?
No, já mám své kroky v hlavě, už jsem to probíral i s trenérem. Chtěl bych udělat dva, tři, čtyři, maximálně pět zápasů tady v Česku na menších turnajích, pak bych se chtěl dostat do KSW, která teďka expanduje do Čech, nabírá český zápasníky. Rád bych tam strávil část kariéry, odtamtud bych se posunul dál, nejlépe do Ameriky.

Pokud byste dostal laso od KSW i Oktagonu, volba by tedy byla jasná?
Jo, jo, určitě. KSW se mi líbí víc.

Láká vás myšlenka, že byste mohl být prvním českým šampionem KSW?
To by bylo fakt krásný. Sedělo by to i k tomu, že jsem byl první mistr světa z Česka v amatérech, takže doplnit k tomu toto prvenství by bylo skvělé, ale myslím, že k tomu vede ještě dlouhá cesta.

První krok můžete udělat již příští pátek. Čeká vás duel s tureckým Škorpionem, co na něj říkáte? 
Pojedu si to svoje, nemyslím na něj, myslím na sebe. Viděl jsem nějaké highlighty z jeho zápasů. Přibližně vím, co dělá, ale jinak jsem ho moc nestudoval, nechal jsem to na trenérovi. Nesmím ho ovšem podcenit. Má o 8 zápasů v profi víc než já. To je jeho výhoda, tu já zatím nepřebiju.

Ideální scénář zápasu?
Ideální by bylo, kdybych vyhrál (úsměv).



Další články v kategorii

PML píše své 10. pokračování. Ukončím tě submisí, uslyšel před bitvou Buchinger

24.05.2024Nastal den D. Tuzemská organizace PML si dnes střihne již své desáté pokračování. Bojovníci MMA i thajského boxu včera úspěšně ...

Takhle se bojuje o UFC. Asiaté se dohodli na nemilosrdné přestřelce a překvapili sudího

24.05.2024Jak se dostat mezi světovou elitu MMA, jak získat vstupenku do UFC? Existují různé cesty. Jedna z nich je přímá. Bojovník zaujme svými ...

Bývalá šampionka UFC šla do plavek. Jsi nejkrásnější bojovnicí, uslyšela od fanoušků

24.05.2024Baví se na pláži, užívá si volných chvilek, raduje se ze života. Půvabná bojovnice UFC a bývalá dlouholetá šampionka ...

Britská superstar se rozjela. Máš rozmetanou lebku, ukončím tě, vzkázala veteránovi UFC

24.05.2024Připravuje se na svou největší kariérní výzvu, již za pár měsíců se pobije s vyhlášeným tvrďákem. Na populárního ...

Čeká mě nejhorší kemp mého života, svěřil se Pimblett. Své holčičky neopustí za žádnou cenu

24.05.2024Pět výher a k nim ani jedna porážka. Tuhle stoprocentní bilanci si v UFC drží anglický zabiják Paddy Pimblett (21-3), který je často ...

Životní výzva. Kamarádi se ptali, proč mi dali tak těžkého soupeře, směje se Ukrajinec před PML

23.05.2024Čeká na něj největší kariérní výzva, nejtěžší boj. Ukrajinský bojovník Timur Didiaev se již v pátek utká ...

V Thajsku rozlosováno. Čeští boxeři znají své soupeře v olympijské kvalifikaci

23.05.2024Rozlosováno. Čtyři čeští boxeři už znají své úvodní soupeře ve světové olympijské kvalifikaci, která byla ve čtvrtek ...

McGregor obrací list. Temnou stránku ukryl. Slovní útoky mi neslouží dobře, tvrdí

23.05.2024Slovní hrátky a ostrý jazyk, tato kombinace byla vždy nedílnou součástí arzenálu Conora McGregora. Pro urážku nikdy nešel ...

Neporažená kráska z PFL si věří na ty nejlepší. Pokud bych šla do UFC, získala bych titul

23.05.2024Pětadvacet let, jedenáct zápasů, bezchybná bilance, 10 výher před limitem, z toho 9 na KO. Těmito čísly se může pochlubit oslnivá britská ...

Načíst další články