Českou bojovnici oloupili ve Francii. Majitel mi řekl, ať to nechám být, kroutí hlavou po boji

12.02.2024

Autor: Miroslav Obluk

Pavla Kladivová.

Pavla Kladivová.FOTO: RFA


Vyrazila do boje a zažila peklo. MMA zápasnice Pavla Kladivová jela hájit české barvy do sluncem zalité Francie. O víkendu na ni čekala premiéra v rostoucí francouzské organizaci Hexagone. Při ní však bylo všechno špatně. Češka zažila nepříjemné chvíle před bojem i v kleci. Vše hrálo v její neprospěch. Změny na poslední chvíli, strastiplné podmínky i zářez rozhodčího, jenž připravil Kladivovou o dominantní pozici. "Pro ostatní zápasníky mám jednu radu. Nechoďte tam, není to fér organizace," svěřila se pro kaocko.cz.


Začalo první kolo a Kladivová stáhla soupeřku, Elsu Hemat, na zem. Záhy se dostala do dominantní pozice, začala pracovat na kimuře. Byla aktivní, klidná, myslila si, že má čas na dotažení šroubů. Ten jí však nepochopitelně vzal rozhodčí. Obě bojovnice postavil na nohy. Změnil ráz hry, porušil pravidla. Češka byla následně ukončena ve druhém kole.

Pavlo, máte za sebou nepříjemnou zkušenost. Nejvíce se teď mluví o zápase, jaké chvíle však probíhaly před ním?
Horor začal už před zápasem. Přijeli jsme třeba na halu, nikdo se s námi nebavil. Chtěli jsme slyšet poučení od rozhodčího, na to nám řekli, že žádné poučení nebude. Řekli nám, že s rozhodčím nemůžeme mluvit, nikdo se s námi nebavil. Dali nám šatnu, která byla úplně mimo od ostatních šaten. Když jsme tam přišli, tak byla všechna okna otevřena dokořán, byla tam strašná zima. Celé to bylo divný. Nikdo se o nás nestaral, nikdo za námi nepřišel. Museli jsme si dokonce najít někoho, kdo nám udělá tejpy. Tejpař byl jediný v pohodě.

Co následovalo poté?
Pak nám zapomněli říct, že bude dvacetiminutová pauza před hlavní kartou, a hlavně nám zapomněli říct, že zápas, který měl být na hlavní kartě před námi, byl zrušen. Nikdo se s námi prostě nebavil. Měli jsme být třetí zápas na hlavní kartě, nakonec jsme šli druzí. Navíc ten první zápas skončil asi po minutě, takže jsem ani nevěděla, kdy půjdu do zápasu. Do toho jsem nakonec šla nerozehřátá, takže úplně pecička. 

Chvíle před bojem nebyly ideální, v kleci to ale bylo ještě horší, je to tak?
To jo. Řekla jsem si: "Dobrý." Šla jsem do zápasu. Tam jsem se dozvěděla, že soupeřka má asi 50 zápasů v kickboxu, nám přitom tvrdili, že je to čistá boxerka, to je ale jedno. Nakonec jsem ji po chvilce vzala na zem, dostala jsem ji do pozice, v níž jsem dominantní. Z té mi nevstávají ani mnohem těžší kluci. Krucifix je dominantní pozice, ze který se prostě nikdy nezvedá. Měla jsem zakleknutou jednu její ruku, pracovala jsem si na té druhé. Už jsem si připravovala kimuru, to je vidět i na tom videu, pak to rozhodčí stopnul, postavil nás. 

Rozhodčí udělal chybu, vy jste přitom měla dostatek času na to, abyste svou práci dokončila. Asi vás ani nenapadlo, že by to rozhodčí mohl postavit, viďte?
Přesně tak. Krucifix je mojí nejsilnější pozicí. Věděla jsem, že mám dostatek času, byla jsem u svého rohu. V životě by mě nenapadlo, že by mě z tohohle mohl postavit. Tím pádem jsem nespěchala, pracovala jsem na submisi, dávala jsem soupeřce lokty do žeber. Hezky jsem si to rozpracovala, byla jsem klidná. Věděla jsem, že to do konce kola ukončím. Byla jsem si na milion procent jistá, a ve chvíli, kdy mě postavil, si říkám: "Co se to sakra děje?" Vůbec jsem to nechápala. Všichni na rozhodčího řvali. No nic, jelo se dál. Dostala jsem ji dvakrát na zem, ale chytla jsem takový vnitřní pocit, říkala jsem si: "Co se děje?" Úplně mě to sežralo. Nemůžu říct, že bych to vzdala, ale ta situace byla v tu danou chvíli zoufalá. 

Jak vnímáte ukončení zápasu?
Ve druhém kole jsem schytala tvrdou ránu, podlomily se mi nožičky. Byla jsem totiž vyšťavená z toho prvního kola, nebyla jsem úplně fresh, ale i tak jsem bojovala. Vlastně, když to ten rozhodčí zastavil a ukončil zápas, tak mi vletěl do mého úderu. Chtěla jsem dát hák, po něm měl následovat takedown, a on to prostě zastavil a ukončil. Kdyby to ukončil hned potom, co se mi podlomily nohy, tak chápu, že to zastaví. Ale ve chvíli, kdy útočím já? To je trapný a v kontextu toho prvního kola je to ještě trapnější. 

Zmiňovala jste, že s vámi rozhodčí před zápasem nemluvil, neseznámil vás s pravidly (což je také v rozporu s pravidly). Znala jste alespoň jeho totožnost?
Ne. Po zápase jsme hned chtěli znát jméno rozhodčího, to nám nechtěli říct. Psala jsem majiteli organizace, ten odpověděl, že s rozhodčím nemá nic společného. Zřekl se jakékoliv zodpovědnosti. Psala jsem matchmakerovi, ten mě odkázal na francouzskou federaci. Nikdo se mnou nechtěl komunikovat. Musela jsem si najít jméno supervisora. Psala jsem mu a ten mi napsal, že rozhodčího upozornili po prvním kole, že udělal fatální chybu. Bylo mu to líto, ale nemohl s tím nic dělat. A stejně mi to jméno neřekl. Na to jsme přišli až dnes (v pondělí). 

Co vám to jméno řeklo? Jednalo se o zkušeného rozhodčího?
Jen krátce vám mohu říct, že ten frajer má tři profi zápasy v MMA, navíc nějaké amatérské. Je to prostě aktivní zápasník. On musel vědět, že krucifix je nejdominantnější pozicí, ze který se nedá utéct. Na to konto jsme chtěli vědět, jaké má vzdělání, licence, ale to nám nikdo neposkytl. Zjišťujeme to. Celý je to divný. Francouzská asociace si vypla upozornění na zprávy. Poslali jsme jim emailem tu stížnost, na tu nám přišla automatická odpověď. Jinak s námi nekomunikuje ani majitel, ani vedení. Nikdo, nic. 

Vaše neblahá situace vyvolala velké pozdvižení. Fanoušci vám vyjádřili velkou podporu, organizace se ale od všeho distancovala. Nebo spíš naopak, vsadila na narativ, že vás soupeřka převálcovala.
Ano, pokračovali na sítích v narativu, že soupeřka byla dominantní. Tím se dostávají na hlubší a hlubší dno. Za to dostali taky strašnou bídu od fanoušků. Psali tam Češi, Francouzi, lidé ze světa. Můj trenér z American Top Teamu úplně běsnil. Jak říkáte, vybrali si narativ a v něm pokračovali. Ten majitel organizace mi dokonce v první zprávě psal, "ať to nechám být, ať se na to vykašlu, ať neděláme kolem toho zápasu haló. Že to není jejich věc." Mu nedochází, že pro mě je MMA život. Jsem profi zápasník, je to mé živobytí. Měla jsem to mít 4-0, mám to 3-1, takové věci nejsou sranda. Mně jde vždycky o fér přístup. Celý život zastávám fair play. Kdybych prohrávala férově, nemám s tím problém, ale tohle nebylo fér.

Podali jste protest. Ten ale málokdy něco změní. Co si od něj tedy slibujete?
Podali jsme protest, šance na obrat jsou opravdu minimální. Naším cílem je teď ukázat pravdu. Udělat jim (Hexagonu) mezinárodní ostudu. Ukázat, jací jsou, jak se chovají k zápasníkům. Ukázat, co se může stát. Ukázat zápasníkům, aby tam nelezli. 

Chápu, že je to pro vás těžké, ale kvůli této skutečnosti se můžete stát právě majákem pro ostatní...
Upřímně to nebyl nikdy můj sen, ale jasně, je to tak (úsměv).  

Jak to máte se smlouvou? 
Já jsem s nimi měla smlouvu na jeden zápas. Od začátku se nám na té organizaci něco nezdálo. Zápas mi domluvil André Reinders, ten se mě teď zastal, za to mu děkuji. Je to těžký, myslela jsem si, že to MMA je prostě férový, čistý a tohle člověka prostě zklame. Ten sport mám ale ráda a nezanevřu na něj kvůli pár de*ilům. Teď mě to bolí, pár dní ještě bude. Zdravotně jsem v pohodě, mám jen spálený koleno. Nejde mi o ego, jde o princip. Je to sport, a tohle bylo tak strašně očividný.

Máte nějaký vzkaz pro další bojovníky, kteří by jednali s Hexagonem? Popřípadě pro ty, kteří mají podepsanou smlouvu (třeba jako Filip Macek)?
Máca mi psal, v komentářích nadával, viděl, co se stalo. Psal mi i André. Nevím, v jakém stadiu jsou nyní, myslím, že mají podepsanou smlouvu. Ale určitě to viděli taky. Pro ostatní zápasníky mám jednu radu. Nechoďte tam, není to fér organizace, zříkají se odpovědnosti, nebaví se s vámi, není to dobrý. Češi, co tam zápasili, měli podobnou zkušenost. Třeba Cverna říkal, "že s nimi už nic nechce mít." Velmi, velmi, to nedoporučuji. Náš zápas nebyl jediný, který byl na té kartě kontroverzní. Doufám, že si ta organizace uvědomí, že tímhle směrem cesta opravdu nevede.



Další články v kategorii

Pohádka skončila. Kubánský KO ničitel v UFC narazil

12.05.2024Před dalším bojem si vytyčil velký cíl, do roku 2025 se chtěl stát šampionem těžkých vah UFC. O víkendu na své cestě ...

Zběsilost v Procházkově revíru. Novozélanďan zastavil útok rivala po 12 vteřinách

12.05.2024Kolegové Jiřího Procházky se sešli v boji. Carlos Ulberg a Alonzo Menifield poměřili své dovednosti na víkendovém turnaji UFC v St. ...

Těžká váha řádila. Vylepšila rekord UFC, zahodila kraťasy i suspenzor

12.05.2024Další mise populárního tvrďáka, další krůček na cestě amerického obra. Derrick Lewis naskočil o víkendu v St. Louis do ...

Smutek. Hanzlíčkové se olympijský sen rozplynul

12.05.2024Smutek. Byla blízko. A ne jednou, přesto se zápasnice Adéla Hanzlíčková neprobojovala na letní olympiádu, která proběhne za ...

Demoliční bouře v UFC, KO po 37 sekundách. Argentinec kopem uspal soupeře

12.05.2024Brutální finiš, tečka zápasu v prvním kole, destruktivní výhra před limitem. Argentinský střelec Esteban Ribovics sestřelil ...

Vojčák řádil v KSW. Slovenský Mutant zvedákem uzemnil bývalého brankáře Chelsea

12.05.2024Slovenský bojovník Štefan Vojčák má za sebou další skvělý zápas. Na sobotním KSW 94 v polském Gdaňsku získal ...

Siváka se nebojím, neutíkám. Vše je otázkou ceny, hlásí před bitvou v PML slovenský matador

11.05.2024Na domácí scéně patří k absolutní špičce v postoji. Slovenský bojovník Milan Paleš má na svém kontě více ...

Kladivová v bitvě s holými pěstmi nezvítězila. Jako suvenýr si odváží monokl

11.05.2024O páteční noci prošla svou první zkouškou v bitvě bez rukavic v super lehké váhové kategorii čtyřicetiletá Pavla Kladivová. ...

Boráros dostává šanci. Přinesu lidem něco, co ještě nikdy neviděli, věří před RFA

11.05.2024Po šestnácti měsících se představí na domácí půdě. Slovenský granátník Gábor Boráros bude jedním ...

Načíst další články