Hlavní obsah

Další smutné zprávy z Ukrajiny. Ruským útokům podlehl i šampion

Další tragické zprávy. Ukrajina hlásí při stále trvajícím válečném konfliktu proti Rusku pokračující ztráty. Mezi nimi je i ukrajinský boxerský šampion Oleksandr Oniščenko, který zemřel v boji poblíž obleženého města Bachmut. Pohřeb třicetiletého reprezentanta proběhl ve středu a byl vysílán živě ukrajinskou televizí.

Ilustrační foto.

Článek

Oniščenko bránil vlast před nájezdem ruských nepřátel na východě Ukrajiny, kde nakonec podlehl jednomu z mnoha útočných manévrů. Přesná příčina smrti zatím nebyla uvedena. „Upřímnou soustrast rodině. Věčná památka všem, kteří obětovali své životy za svobodu a nezávislost naší země," uvedla v prohlášení Ukrajinská boxerská federace.

Třicetiletý Ukrajinec byl jedním z nejlepších boxerů regiony Sumy a dvojnásobným juniorským šampionem své země. Uspěl také na řadě místních turnajů. „Byl to jeden z mých nejlepších studentů. Něco jako syn. Trénoval jsem ho od jeho devíti let a prošli jsme velmi obtížnou boxerskou cestou, během které dosáhl na řadu úspěchu," vzpomíná na svého svěřence trenér Dmytro Dubrov.

Oniščenkův pohřeb, kterého se zúčastnili i jeho spolubojovníci a vysílala ho i místní televize, se konal ve středu. Upřímnou soustrast mu vyjádřila celá řada lidí včetně boxerské komunity.

Právě město Bachmut, kde ukrajinský válečník v boji padl, zažívá nejkrutější boje od vypuknutí války v únoru loňského roku. Město, které kdysi bylo domovem více než 70 tisíc Ukrajinců, zůstalo v troskách. Nejnovější snímky ukazují hořící budovy a totálně zničené ulice zbavené veškerého života. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj dokonce v předchozích dnech sám potvrdil ztrátu města, které bylo úspěšně dobyto ruskými nájezdníky.

Podle údajů Ministerstva sportu Ukrajiny zemřelo na Ukrajině v důsledku války po ruské invazi více než 260 sportovců, většina z nich byli dobrovolníci.

Reklama

Související témata: