David Kozma prozradil, jak u kolegů pozná, že užívají zakázané látky

David Kozma

Téma dopingu se v souvislosti s bojovými sporty pravidelně a dlouhodobě řeší, ale jediný relativně funkční program má zatím jen organizace UFC, která spolupracuje s anti-dopingovou agenturou USADA, která zajišťuje namátkové testy. Ostatní organizace mají jen základní testování v návaznosti na zápasy a nebo nemají program vůbec žádný. Na domácí scéně není téma dopingu zatím nijak upraveno, takže je v podstatě vše povoleno, díky čemuž se dá očekávat, že velká část bojovníků užívá látky, které by byly například v UFC zakázané, což potvrzuje i Král OKTAGONu David Kozma.

Odveta je na stole! Glover Teixeira se přeci jen vrací zpět do boje

„Myslím si, že hodně zápasníků bere zakázané látky. Kolik by to bylo procent? To nevím, ale je to hodně. Já nic neberu, ale je to třeba růstový hormon, testosteron, jsou to anabolické steroidy. Já se v tom moc nevyznám, ale třeba oxandrolon, clenbuterol, stanazol, boldenon. Takové věci, ze kterých člověk sílí a tuhne. Na většině to jde poznat, že nejsou čistí.

Myslím si, že u většiny to poznám. Je vidět, že je borec brutálně vysekaný, všude má žíly. Myslím si, že poznám, když někdo hodně tyhle látky bere,“ rozpovídal se David Kozma pro kanál U Kulatého stolu. David také zmínil, že jsou někteří borci po užívání peptidů zvláštně opálení a že jdou skoro až do oranžova.

David rovněž prozradil, že ani neužívá přehnané množství suplementů a že mu například hodně vadí klasické před-tréninkové nakopávače, takže nyní pracuje na vlastní verzi, která by měla být podle jeho představ.

Jak už bylo zmíněno, téma dopingu se pravidelně řeší, ale většinou se narazí na finanční náročnost. Promotér Ondřej Novotný navíc argumentoval také tím, že na domácí scéně vlastně neexistuje ani orgán, který by testy vyhodnocoval a který by také případně řešil možnou obhajobu bojovníka. Testování dopingu totiž není jen o tom, že se udělá test a pokud vyjde pozitivní, tak přichází přísný trest. Často se totiž stává, že jsou bojovníci „obětí“ pančovaných suplementů. To jsme viděli mnohokrát i v UFC, kde se podařilo prokázat, že k užití zakázané látky došlo nevědomě.

Jedná se tedy o hodně složitý proces, který má propracovaný jen UFC, ale ani USADA testování, do kterého se investuj obrovské peníze, není ani zdaleka dokonalý.

OKTAGON 43: Startovka

Kincl vs Vémola 2

Kozma vs Lohoré

Glismann vs Van Suijdam

Surdu vs Gogoladze

Pukač vs Brož

Legierski vs Kuzník

Bryczek vs Chadwick

Melillo vs Mazúch

Daněk vs Brajshori

Toledo vs Doussis

Vila vs Thinghaugen

Turnaj, který se odehraje v pražské O2 Aréně, je možné sledovat skrze PPV organizace a nebo prostřednictvím Tipsport TV.






Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *