Dějiny MMA: Tenhle šílený zápas nepřestává udivovat ani po 20 letech, remaku se dočkal i ve filmu

Dějiny MMA: Tenhle šílený zápas nepřestává udivovat ani po 20 letech, remaku se dočkal i ve filmu Jošihiro Takajama a Don Frye se s tím moc nepárali | zdroj: Profimedia

Ačkoliv neustále přibývají nové a nové zápasy, jen několik málo z nich se stane skutečně nesmrtelných. Jedním z nich je šílená bitva mezi Fryem a Takajamou, která se odehrála před 20 lety v Japonsku.

Psal se 23. červen roku 2002, když na sebe v ringu kultovní japonské organizace PRIDE narazili Don Frye a Jošihiro Takajama. Američan měl už tehdy za sebou bohatou a úspěšnou kariéru a se skóre 15-1 byl obrovským favoritem. Nebylo se čemu divit, Takajama se totiž v rodném Japonsku proslavil ve wrestlingovém varieté, kde těžil zejména ze své na domácí poměry neobvykle obrovité tělesné schránky –⁠ 195 cm a okolo 115 kg. V MMA měl za sebou pouhé 2 zápasy, oba navíc prohrál před limitem a zápas s Fryem vzal pouhé 2 týdny předem jako záskok za Marka Colemana.

Už ostrý předzápasový staredown dával tušit, že se do toho oba bojovníci nejspíš pustí ve velkém tempu. To, co se ale odehrálo vzápětí, předčilo i ty nejdivočejší představy. Frye zaútočil první a zasahoval. Takajama ale sérii několika úderů ustál a rozjel protiútok. Zápas připomínal hokejovou bitku, kdy se oba vzájemně jednou rukou drželi soupeře a druhou mu s maximální možnou frekvencí sázeli jeden úder za druhým.

Celá tato šílenost trvala 6 minut a 10 vteřin čistého boje, s krátkou pauzou na ošetření od lékaře. (V PRIDE trvalo první kolo 10 minut - pozn. red.). Takajama nakonec prohrál vlastní chybou, kdy si soupeře strhnul na sebe, což byla obrovská chyba. Nakonec to ale asi bylo jedno, protože zápas se i tak nesmazatelně zapsal do dějin MMA.

Pro Dona Frye tento nezapomenutelný zápas znamenal zlom v kariéře, jako by v ringu ze sebe nechal to nejlepší, o dva měsíce později navíc vyfasoval tvrdé KO od Jerome Le Bannera v souboji podle K1 pravidel. V MMA pak přišla série 4 porážek v řadě a postupně se přidávaly další. Takajama následně absolvoval už jen dva zápasy, v tom prvním ho obrovitý Bob Sapp ho ukončil na armbar, ale o 2 měsíce později si konečně připsal vítězství, když krajana Satóa ukončil KO hodem suplex.

Perličkou je, že zápas zarezonoval u diváků natolik, že se v roce 2005 dočkal pokračování, nebo asi lépe řečeno remaku, ve filmu Nagurimono. 

Ve wrestlingu Takajama pokračoval až do roku 2017, kdy při tzv. sunset flipu dopadl špatně na hlavu a od hlavy dolů ochrnul. V nemocnici ho pak navštívil i Don Frye a při té příležitosti mu pověděl svůj životní příběh o tom, že jejich vzájemný zápas mu zničil kariéru, ale rád na něj vzpomíná. Musel postupem času na několik operací a po jedné z nich byl dokonce na několik týdnů uveden do umělého spánku. Podepsal se na něm také rozvod, kdy ho prý žena obrala o většinu majetku, takže skončil jako bezdomovec a několikrát se prý také pokoušel o sebevraždu. Malou náplastí mu ale bylo to, že byl v roce 2016 uveden do síně slávy UFC.

Jošihiro Takajama a Don Frye Jošihiro Takajama a Don Frye | zdroj: Profimedia

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články