Divočina a historický moment. Před rokem Procházka dostál svého slova. Získal titul v UFC

12.06.2023

Autor: Libor Kalous

Jiří Procházka a historický boj.

Jiří Procházka a historický boj.FOTO: UFC


Rok od výjimečné události, rok od největšího okamžiku českého MMA. Před rokem se v Singapuru zapsal do světové knihy UFC Jiří BJP Procházka, když v infarktové bitvě porazil Glovera Teixeiru a získal titul v polotěžké divizi. První Čech usedl na trůn nejprestižnější bojové organizace světa. Od 12. června 2022 se píše MMA v Česku před tímto titulem a po titulu.



Realitou se stal 12. červen v Singapuru. Realitou se stal největší zápas českého MMA v historii. MMA Vánoce v červnu. Možná také MMA Nagano. Jen v Singapuru, to jako návrat k hokejové minulosti. Jisté je, že tento duel vyslal bojové sporty v Česku na pár dní na top přední místa zájmu. Oprávněně! 

"Jdu ze sebe vydat maximum, jdu vydat to nejlepší a zvítězit," řekl Procházka před bojem. 

"Mise je splněna. Zadali jsme si nejkratší cestu k titulu, toho jsme dosáhli, to je pro mě největší zadostiučinění. Na zápas se nedívám, protože se mi nelíbil. No. Byla to strašná divočina. Pana a orel. Tohle nemám rád," rozpovídal se nový král polotěžké divize. "Pojď si někam sednout, dáme to v sedě," začal rozhovor pro kaocko.cz v Singapuru pár hodin po historické bitvě.


Nakonec jsme si sedli v přeplněném letišti na vozík pro kufry a unavený šampion se podělil o první dojmy. Co před rokem řekl?

Máte pár hodin po zápase…
Užívám si obyčejný okamžiky. Byli jsme na večeři, byli jsme na střeše, tam jsem se sešel s přáteli. Užívám si. Spadnul ze mě stres, ale už přemýšlím, že se musím posunout, zlepšit se, na čem zamakat.

Co máte teď v hlavě?
Hlavní je jiný přístup k životu.

Váš přístup se vám nelíbí?
Musím pár věcí změnit, ale teď to nechci rozebírat. Pár věcí musím určitě změnit, protože se mi to prolnulo se zápasem. Proto byl zápas nahoru a dolů. Musím změnit pár věcí, abych se zlepšil. Abych dokázal zápas naplno ovládat, chci ukázat ze sebe to nejlepší. Tohle jsem s Gloverem neukázal. Vím, že můžu ukázat víc.

Vy jste pro nejkratší cestu k výhře, je to tak?
Jasný. Pro lidi je zábava, že se řežeme, zápas jde nahoru a dolů, ale pro mě to je ztráta času a rozbitý ksicht, tohle prostě nechci.

Jste z toho naštvaný, smutný?
Trošku jsem byl ze startu, ale jsem nakonec rád, že jsem využil věcí, které přišly a dokázal jsem Glovera utáhnout.

Což asi hodně lidem spadla brada…
Jo.

Hodně lidí říkalo, že máte skvělý postoj, ale co ta zem…
Já jsem říkal, že budu připraven na cokoliv. I na zemi. Byl jsem připraven to dokončit i na zemi. Stalo se.


Cítíte zadostiučinění?
Jsem rád, ale neukázal jsem nejlepší zem, bylo to strašný, nebyl jsem v nejlepším rozpoložení, to mě se… Nechci se ale vymlouvat, bojovník musí zápasit kdykoliv, na stavu nezáleží.

Kolik jste zažil kritických okamžiků v zápase?
Bylo jich tam pár, byl tam především arm triangle, lítalo to tam. Po tomhle ale nejdu, já chci udělat čistý řez. Radši o tom nebudu už mluvit, čím víc o tom mluvím, tím víc se to oddaluje.

Máte motivaci navíc...
Jo, jasně, ale prostě to chcete udělat a ne jen furt o tom mluvit.

Bude do konce roku obhajoba?
Rád bych.

Kdo, je vám to jedno?
Není mi to jedno. Vyměnili jsme si nějaký názory s Blachowiczem, to je asi můj další soupeř. Vypadá to tak.

Za hodinu letíte domů, co bude po návratu?
Oslavy mě neminou, tohle se musí pořádně oslavit, těším se. Nechci slavit jen kvůli zápasu, chci slavit celkově, chci vypnout, vidět se s kámoši. Chci oslavit zisk titulu, to je dlouhodobý artefakt, po kterém jsem toužil. Díky Bohu, že při mně stál, že jsem to v posledních sekundách dokázal otočit.

Měl jste to v hlavě?
Celou poslední minutu jsem si říkal, že udělám cokoliv, abych zvítězil. Tak jo, šel jsem do toho. Chytl jsem ho, on se z toho chtěl vyškubnout. Ne, ne, ještě se smekal. Najednou jsem cítil nějaké plácání, ale rozhodčí nic. Dřív než to rozhodčí roztrhl, tak jsem to pustil, cítíl jsem, že klepe.

Jste na sebe hrdý?
Jsem rád, že jsem dostál svého slova.

Je tohle pro chlapa nejvíc?
Jo, to je nejvíc. Přesně. Dostát svého slova. Věc, kterou si upřímně zadám. Dosáhnout toho je nejvíc. Další věc je, jak toho dosáhnout. S tímhle nejsem spokojený, proto teď mám další cíl, obhájit a lépe. 



Další články v kategorii

Nejdřív KO, pak pivo. Američan z UFC se vrátil na vítěznou vlnu, další skalp oslavil stylově

19.05.2024Organizace UFC zakončila týden dalším turnajem v Apexu, o němž se příliš nemluvilo. Zápasy v Las Vegas nebouraly rekordy ve sledovanosti, ...

Věřil bych si i na Brichtu, řekl Horínek po rychlé výhře. Mátožného Srba ukončil hned ze startu

19.05.2024Hodně snadná práce. Nebo spíš vůbec žádná. Populární Slovák Martin Horínek má za sebou nejrychlejší ...

Šílený Borárosův debut v RFA. Z klece ho odvezla sanitka

19.05.2024Sliboval, že na turnaj dorazí silnější než kůň, s fyzičkou byl ale vážně na štíru. Slovenský bojovník Gábor Boráros ...

Šelma vycenila zuby. V bitvě krásek se radovala ta z Česka

19.05.2024Parádní štípaná. Tak vypadal jediný ženský duel na společném turnaji RFA a I Am Fighter. V československém derby pod ...

Slovenský divočák se chystá na mladou krev. Nechat v boji srdce je nejvíc, říká před misí

18.05.2024Čeká na něj boj s dravým mladíkem. Bitva, před níž je postaven do role jasného favorita. Na Radovana Úškrta čeká návrat ...

Do střední váhy přivedeme nová jména, prozradil Marhanský. Budoucnost šampiona je ale ve hvězdách

18.05.2024Když RFA začínalo, právě střední váha MMA tam byla dost natřískaná, pak ji ale předběhly jiné divize. I proto, že úřadující ...

Suverénně nejlepší řešení, řekl Novotný o návratu Muradova. Čtyři zápasy by pro něj měl už teď

18.05.2024Machmud Muradov a organizace OKTAGON MMA. Toto spojení bylo kdysi hodně pevné. Stane se tak znovu? Možná ano, možná ne. Dnes už bývalý zápasník ...

Britský obr s nejtvrdším úderem hlásí debut v MMA

18.05.2024Legendární silák Eddie Hall má pro své fanoušky skvělé zprávy. Jeho dlouhá příprava na zápas MMA se konečně ...

Turecká mise českého MMA bojovníka. Dnes ji můžete vidět zdarma

18.05.2024Za pár hodin do boje. A trochu nečekaná destinace. Český MMA bojovník Jan Malach se v sobotu večer představí v Turecku na turnaji Khan Fight 4: The ...

Načíst další články