Doba skončit ještě nepřišla, hlásí Brazilec před bitvou o titul v UFC. Procházka je jako hřebíky

21.01.2023

Autor: Ondřej Huml

Glover Teixeira.

Glover Teixeira.FOTO: UFC


Už několikrát přemýšlel o konci kariéry, vždy se ale rozhodl pokračovat v započaté cestě. A dobře udělal. Ve 42 letech, jako druhý nejstarší šampion v historii UFC, vystoupal Glover Teixeira až na vrchol. Po souboji s Jiřím Procházkou z něj sice rychle spadnul, teď má ale šanci vydrápat se zase zpátky. Stačí mu k tomu zdánlivě jediné. Doma v Brazílii v sobotu vyřídit zpupného Američana Jamahala Hilla, jenž cítí životní šanci.



"Že skončím, mě opravdu napadlo už několikrát. Třeba po prohrách s Corey Andersonem nebo Alexanderem Gustafssonem jsem měl k tomu celkem blízko. Tehdy jsem si říkal, že pokud to takhle půjde dál, radši toho nechám," uvedl Teixeira pro oficiální web UFC.

O titul polotěžké váhy tam bojoval poprvé v dubnu 2014, kdy po celkem 20 výhrách v řadě nestačil na Jona Jonese. I pak se sice držel v popředí divize, další titulová šance ale dlouho nepřicházela. Když v létě 2018 podlehl právě Andersonovi, vkradlo se mu do hlavy, že přijít nemusí už nikdy. 

"Nakonec jsem ale trochu změnil svůj styl života a rozhodl se, že na důchod mám ještě čas. Prostě jsem si řekl, že až budu chtít, zabalím to sám. Ta doba ještě ale nepřišla," řekl brazilský veterán, který od té chvíle nasbíral šest vítězství v řadě. 


Po tom pátém se konečně dočkal. Dana White mu nabídl jít znovu o pás, sedmileté čekání tak bylo u konce. A dopadlo to stylově. Ve druhém kole Teixeira uškrtil polského krále Jana Blachowicze. Z vytouženého opasku se však neradoval dlouho. Loni v létě ho o něj na UFC 275 v Singapuru obral český samuraj Jiří Procházka. 

"Mou strategií bylo Jiřího sundat na zem a tam porazit. Myslím, že jsem byl hodně blízko k tomu ho ukončit, jenže on je tvrdý jako hřebíky. Zkoušel jsem ho dostat v pátém kole, místo toho dostal on mě. Alespoň jsme ale udělali nejlepší zápas roku. Vezměte si, kolik bitev tam loni proběhlo. Je celkem velký úspěch, že nejlepší ze všech byla právě ta naše," vyzdvihl uznávaný zabiják. 

Na prosinec si do Las Vegas domluvili odvetu. BJP se ale krátce před ní ošklivě zranil a o pás nakonec nešel ani on, ani tvrďák Teixeira. "Když jsem se to dozvěděl, navrhl jsem, ať mi tedy dají Jana Blachowicze. Oni ale přišli s Magomedem Ankalaevem. Řekl jsem, že s ním půjdu samozřejmě taky, ale že je to úplně jiný typ zápasníka, než na kterého jsem celou dobu trénoval. Žádal jsem tedy alespoň šest týdnů na přípravu s tím, že za tu budu schopen porazit kohokoliv. Vždycky chci být nachystaný na sto procent psychicky i fyzicky. Myslím, že tak je to správně," podotkl Teixeira.

Jak to dopadlo, už všichni víme. Místo něj se 10. prosince na UFC 282 pobili o titul Ankalaev s Blachowiczem a skončilo to nezáživnou remízou, po níž White bouchnul znechuceně do stolu. Souboj o pás přiklepl Teixeirovi s Hillem. 

"Neváhal jsem ani vteřinu! Chtěl jsem doma bojovat a chtěl jsem, aby to byl zápas o titul. Svých šest týdnů jsem dostal, takže za mě nebylo co řešit. Žádný stres, ale prostor na to se v klidu připravit. Přesně takhle to mám rád," pousmál se terminátor z Jižní Ameriky.

"Teď je ten zápas tady a já jsem neskutečně šťastný, že mohu být u toho. Prostě půjdu a získám pás ve své rodné zemi. Takhle to bude," dodal Teixeira a ubezpečil, že samozřejmě respektuje kvality svého protivníka. O dvanáct let mladší Hill prohrál ve třinácti duelech MMA jen jednou.

"Jeho největší předností je určitě postoj, v něm bude pro mě nejnebezpečnější. Má svůj vlastní, dost uvolněný styl. Velmi dobře se hýbe. Co budu dělat já, je asi každému jasné. Při první příležitosti he vezmu na zem a tam ho zkusím uškrtit. Chci předvést skvělou show, splnit si svůj sen. Je mi jedno, jak se to stane. Hlavně chci vyhrát a získat pás zpátky. Už s Procházkou jsem byl strašně blízko," zdůraznil Brazilec.

Ovládnout trůn na domácí půdě je pro něj další motivací jako hrom. "Když jsem získal pás v Abú Dhabí, bylo to fakt úžasné. Ale vyhrát ho v Rio de Janeiru... Někdy zavřu oči a mám to celé před sebou. Je to úplně jiné. Fakt se už nemůžu dočkat," uzavřel třiačtyřicátník s celkovou bilancí 33-8.



Další články v kategorii

Duch bojovnice stále žije. Americká kráska má velké plány. Nejprve box, pak znovu holé klouby

01.05.2024Po tříleté pauze se vrátí zpět do bojové akce. Americká bojovnice Paige VanZant již tento měsíc porovná v ringu své dovednosti ...

Paul neumí ani boxovat, co by chtěl dělat v MMA, diví se legendární raubíř

01.05.2024Patří mezi kontroverzní tváře bojové scény, mnozí elitní bojovníci MMA mu nemohou přijít na jméno. On sám ...

Poslední soupeř se podělal už před zápasem, tomu příštímu přinesu možná dort, pousmál se Roušal

01.05.2024Z MMA si v pátek odskočí zpět do postoje, na skvěle obsazeném Fusion 27 ho čeká bitva jako řemen. Oblíbený harcovník Radek Roušal ...

Titulový vyzyvatel těžké váhy mění divizi. Musí shodit 17 kilo

01.05.2024Bývalého titulového vyzyvatele čeká těžké shazování. Z těžké váhy do polotěžké, tedy do 93 kilogramů. Tohle je ...

Procházka nechal ochutnat dřinu

01.05.2024Setkání s prvním a dosud jediným českým šampionem UFC se nekoná každý den. Jiří Procházka pozval fanoušky ...

Doufám, že Procházka do nižší váhy nepůjde. Nechci být jeho nepřítelem, usmál se bývalý král UFC

30.04.2024Jiří Procházka a změna divize, to je otázka, která se v poslední době řeší na domácí i světové scéně. Procházkův ...

Nedokázal jsem žít sám se sebou, natož s někým jiným, přiznal Vémola

30.04.2024Před necelými pěti roky utrpěl nejtěžší porážku kariéry, už zkraje června se však bude moci pomstít. Karlos Vémola dře na odvetu ...

Po stopách Procházky. Jednou bych chtěl bojovat v Japonsku, přeje si český talent

30.04.2024Trénuje s českou špičkou, touží po nejvyšších příčkách. Talentovaný bojovník Václav Žemla míří ...

Postavil se mnohým, nejtěžší zápas možná překvapí. Bývalý šampion UFC vzpomíná

30.04.2024MMA zápasník, komentátor a herec Randy Couture si to sice v kleci rozdával s těmi nejtvrdšími, jedno jméno přesto vyčnívá. ...

Načíst další články