Hlavní obsah

Dojatá tvrďačka z klece: Ruská invaze je genocida ukrajinského lidu. Lidé mi posílají videa mrtvých těl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myšlenkami je jinde, přesto nezapomíná na to, co jí živí. MMA. Ukrajinská zápasnice Olena Kolesnyková je jednou z osmi žen v pérové váze, které letos budou soutěži o šek organizace PFL ve výši jednoho milionu dolarů (v přepočtu kolem 21 milionů korun). Do klece vstoupí i navzdory tomu, že Rusové v těchto dnech útočí na její rodnou Oděsu raketami a sebevražednými drony.

Foto: PFL

Ukrajinská MMA bojovnice Olena Kolesnyková na ilustračním snímku.

Článek

Dvaatřicetiletá bojovnice sice trénuje v USA, přesto nezapomíná na svou vlast, která je už více než rok pod palbou ruských vojsk. „Není den od začátku války, kdy by mi lidé neposílali videa z Bachmutu. Včera bylo moje rodné město, kde je moje rodina, napadeno ruskými raketami," říká Kolesnyková, kterou mnozí ocenili za její odhodlání s nezlomným myšlením.

„Pokud se mě ptáte, jak jsem na tom s motivací, tak je to sakra na nic...když jsou na Ukrajině lidé, kteří procházejí tímhle obdobím. Změnil se tím celý můj život," pokračuje dojatě. „Se svou rodinou mluvím každý den, protože nikdy nevíte, kdy to bude poslední den, kdy s nimi mluvíte," říká zápasnice americké organizace PFL, kde již 7. dubna v prvním boji nové sezony změří síly s Američankou Aspen Laddovou.

„Každý den vidím, kolik lidí, které znám, zemřelo. Válka se nezastavila. Lidé dál umírají. Je to genocida ukrajinského lidu," zdůraznila pro webové stránky Sherdog. „Bohužel to nevypadá, že by se to zlepšovalo. Je jednoduché sedět doma na sedačce a dívat se na to v televizi. Ale je to jiné, když se to týká lidí, které milujete. Momentálně jsou ve válce i můj trenér a kolegové," přiznává Kolesnyková.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá už více než rok. Některá ukrajinská místa se za tu dobu proměnila v nepoznání. „Moje stará univerzita je totálně zničená, nic z ní nezbylo," smutní ukrajinská bojovnice, která přesto věří v lepší zítřky. „Modlím se a doufám, že to brzo skončí. Jsem tak vděčná za své přátelé a krajany, kteří chrání mou rodinu a zemi."

Kolesnyková doufá, že Ukrajina bude hrdá, až její vlajku ponese ke kleci. „Na jednu stranu je to obrovský tlak. Beru za sebe zodpovědnost. Ale do toho jsou tu lidé, kteří vám posílají videa z války. Jsou tam záběry místních domů a všude kolem mrtvá těla. Na druhou stranu mám obrovskou motivaci reprezentovat Ukrajinu," rozpovídala se Ukrajinka.

Cíl v letošní sezoně je jasný – získat vysněný šek a pás šampionky. „Získáním pásu bych lidem vrátila naději, že se nemají nikdy vzdávat, ať se děje cokoliv. Nikdy to nemůžeme vzdát, ani když jsme unavení," doplnila zápasnice s bilancí 7-5, která v loňském ročníku PFL dokráčela do semifinále, kde narazila na pozdější vítězku Mexičanku Larissu Pachecovou. Do prvních bojů nového ročníku vstoupí také česká zástupkyně Martina Jindrová.

Reklama

Související témata: