Domácí naděje, titulový zápas v těžké váze nebo souboj obrů.Co nás dnes čeká na KSW v Liberci?

Domácí naděje, titulový zápas v těžké váze nebo souboj obrů.Co nás dnes čeká na KSW v Liberci? Dominik Humburger je profesionální voják | zdroj: FOTO: KSW

Čtyři domácí zástupci, dva bojovníci ze Slovenska, souboj polských legend nebo titulový zápas v těžké váze. To vše nás čeká již dnes večer na premiérovém turnaji KSW v České republice.

První turnaj polské organizace na našem území se nerodil snadno. O plánech na podobnou akci se proslýchalo již od roku 2020, z čehož však brzy sešlo z důvodů probíhající pandemie covidu. Z organizačních důvodů se neuskutečnil ani turnaj v Ostravě, plánovaný na říjen 2022 s účastí Michala Martínka nebo Petry Částkové, který byl na poslední chvíli přesunut do polského Nového Sadce. Domácí fanoušci se tak dočkají až teď v podobě KSW 79, jenž se odehraje už dnes od 19 hodin v Liberecké Home Credit Aréně.

Ani tentokrát však nebyly přípravy na turnaj ideální. Nejdříve se v lednu zranila v současnosti největší česká hvězda v KSW Michal Martínek, který měl bojovat s Darko Stošićem a před pár dny byl nucen odstoupit z důvodu nemoci také Viktor Pešta. Na kartě tak zůstali pouze čtyři čeští zástupci, které doplní dva borci ze Slovenska. Na co všechno se tak můžeme těšit?

Dominik Humburger vs. Jorge Bueno

S výše zmíněnými výpadky známějších kolegů se do pozice největší domácí hvězdy dostal Dominik Humburger. Díky tomu se mimo jiné dostal jeho fight do pozice hlavního předzápasu večera. Postaví se proti němu Brazilec Jorge Bueno, který jen před pár dny nahradil původního Dominikova soupeře, zraněného Nemanju Nikoliće. Jorge se u nás představil již v minulém roce, když na Oktagonu 35 dokázal v prvním kole uškrtit Marka Mazucha.

Humburgerovi by snad změna soupeře na poslední chvíli neměla dělat příliš velké problémy, protože jde typově o velmi podobného zápasníka jako Nikolić. Bude se tak nejspíše co nejdřív snažit dostat českého borce na zem a využít tam svého černého pásu v BJJ. Dominik by naopak měl dominovat v postoji, případně využít kondiční převahu, kterou by díky delší přípravě měl nad svým protivníkem mít. Vzhledem k historii obou fighterů se ale spíše očekává brzké ukončení, Humburger všech svých pět zápasů vyhrál před limitem a Brazilec se k bodovým dostal pouze ve dvou případech z deseti.

Dominika k vítězství požene taky domácí publikum, v jeho případě ještě umocněné tím, že jde o libereckého rodáka. Má tak perfektní příležitost připsat si v KSW další vítězství, které by jej nejspíše mělo dostat do tamního žebříčku střední váhy a přiblížit o něco blíže k nejvyšší metě, tedy titulu. A ten má voják z povolání rozhodně zájem, jak říká v traileru na nadcházející bitvu: „Co tady může být více, než pás? Takže si půjdeme pro něj.“

David Hošek vs. Andreas Gustafsson

Dalším českým želízkem v ohni bude těžkoruký David Hošek. Výborného boxera s kontroverzní historií z prostředí fotbalových chuligánů bude v okrouhlé kleci čekat Švéd Andreas Gustafsson. David půjde do zápasu jako outsider, zvláště s přihlédnutím k výbornému wrestlingu jeho soupeře, což je tak trochu achillova pata českého bijce. Gustafsson ale s výjimkou krátkého souboje s Polákem Dziudziou na podzim minulého roku nemá zápasovou praxi. V roce 2020 dokonce ukončil kariéru a dva roky tak byl prakticky úplně mimo svět bojových sportů. Pokud se tak Davidovi podaří fight ponechat co nejdéle v postoji, půjdou jeho šance na vítězství hodně nahoru.

Arkadiusz Wrzosek vs. Tomáš Možný

Souboj dvou elitních kickboxerů je bezesporu jedním z nejočekávanějších střetnutí večera. Půjde o odvetu kickboxerského zápasu z roku 2015, kde se tehdy na body radoval Tomáš Možný. Tentokrát se ale utkají v MMA v němž jsou oba prakticky nováčky, Polák má za sebou pouze jeden zápas, slovenský obr jen o jeden více. Čeká se tak čistě postojářská bitva, což se ale nakonec vůbec nemusí potvrdit. Ostatně v jejich předchozích vystoupeních pod pravidly MMA strávili oba pánové většinu času právě v boji na zemi. Pokud tak některý z nich bud cítit, že v postoji tahá za kratší konec, mohli bychom se dočkat pokusů o takedown. Využít této možnosti by mohl spíše slovenský bojovník, který dělá čest své přezdívce „Obr“ a bude mít nad Wzroskem váhovou převahu minimálně 13 kg.

Phil De Fries vs. Todd Duffee

Trochu v pozadí zájmu je paradoxně hlavní zápas večera, souboj o titul v těžké váze mezi Philem De Friesem a Toddem Duffeem. Půjde taktéž o odvetu, tentokrát z roku 2012, kde v rámci UFC dokázal Duffee poslat k zemi De Friese po pouhých dvou minutách. Američan Duffee ale v posledních letech nezápasil, od roku 2015 bojoval pouze jednou, a tak je velká otázka, v jaké formě se v Liberci představí. Oproti tomu stihl Phil plných 17 zápasů, z nichž posledních 10 dokázal vyhrát.

Mělo by jít o souboj stylů, úřadující šampion se prezentuje hlavně výborným wrestlingem a kontrolou na zemi, Duffee byl známý svým agresivním a trochu bezhlavým stylem, kdy se snažil hlavně dát rychlé KO. Dá se tak předpokládat, že se na De Friese v prvním kole vrhne a zasype jej vším, co dokáže v tu chvíli nabídnout. Oproti předpokladům by nás tak díky tomu mohl čekat velmi atraktivní a rychlý zápas.

Z ostatních českých zástupců se na turnaji představí Petra Částková, která vyzve Natalii Baczyńskou v zápase, v kterém pravděpodobně půjde oběma fighterkám o setrvání v KSW. Poslední domácí zástupce Frederico Komuenha se střetne se Slovákem Matyasem Viszlayem.

Za zmínku jistě stojí také souboj dvou polských legend těžké váhy, Daniel Omielańczuk vs. Michał Kita, který slibuje podívanou plnou drtivých capáků.

Turnaj KSW 79 půjde mimo portál voyo.cz tentokrát sledovat také na bezplatném kanále Nova Action od dnešních 19 hodin.

Další zápasy:

Brian Hooi vs. Jivko Stoimenov

Ramzan Jembiev vs. Murilo Delfino

Zdroje:  Youtube KSW , vlastní

Nejnovější články