Du Plessis přejel Whittakera a čeká ho titulový zápas. S šampionem Adesanyou měl pak přímo v kleci vyhrocený staredown

Du Plessis přejel Whittakera a čeká ho titulový zápas. S šampionem Adesanyou měl pak přímo v kleci vyhrocený staredown Dricus Du Plessis | zdroj: Profimedia

Jihoafričan předvedl v roli outsidera vynikající výkon a Roberta Whittakera ukončil už ve druhém kola. Skvělé představení ale trochu zastínil následný staredown se současným šampionem.

Podle všech předpokladů měla spanilá jízda Dricuse Du Plessise v UFC, během které vyhrál všech dosavadních 5 zápasů, dnes nad ránem skončit. Proti bývalému šampionovi Robertu Whittakerovi mu totiž málokdo dával šanci na úspěch. Australan od roku 2014, kdy přestoupil z welterové váhy do střední, prohrál pouze dva fighty – oba se současným šampionem Israelem Adesanyou. Všechny své ostatní soupeře poměrně s přehledem porážel a vypadalo to, že se dostal do podobné situace jako Max Holloway v pérové váze. Navíc se ve svých zápasech prezentuje mnohem vytříbenějším technickým způsobem boje než Du Plessis, který občas vzdáleně připomíná neohrabaného kolohnáta. „A stejně, nějakým způsobem to s tím divným stylem vždycky dokážu,“ řekl k tomu s úsměvem sám Dricus v nedávném rozhovoru. A dnes nad ránem by tuto větu mohl klidně znovu zopakovat.

Zápas začal z obou stran v poměrně rychlém tempu výměnami kopů. Du Plessis neustále střídal guardy a vyvíjel na Whittakera tlak, jeho silné, ale nepříliš přesné údery ale povětšinou míjely. Naopak Australan z ústupu dokázal trefovat svůj pověstný jab a několik dobrých kombinací a kopů. Většina jich ale skončila v efektivním dvojitém krytu Jihoafričana. Svou mírnou převahu pak Whittaker podtrhnul úspěšným strhem, jenže Du Plessis se až nezvykle jednoduše dokázal postavit na nohy a v tom momentu se zápas začal lámat na jeho stranu. Několik dobrých kombinací prošlo až na Robovu hlavu a minutu před koncem se Dricusovi povedlo dostat svého soupeře na zem, kde skončil v dominantní boční pozici. Dva pokusy o škrcení D’Arce sice Du Plessisovi nevyšly, procházely mu ale tvrdé údery a lokty, první kolo tak bezesporu urval tímto závěrem na svou stranu.

Do druhé pětiminutovky ale nastoupil Whittaker opět o něco lépe, opět se mu dařilo vyhýbat se Dricusovým direktům a sám byl ofenzivně úspěšný. Tenhle stav ale netrval příliš dlouho, Du Plessis opět převzal otěže zápasu tvrdým pravým jabem, který poslal Australana na kanvas klece. Jelikož se na něj Dricus okamžitě nevrhnul, dokázal se Whittaker ještě postavit zpátky na nohy. Byl však evidentně otřesený a jen ustupoval před stále tvrdšími a přesnějšími údery Du Plessise. Po chvíli se už jen vyčerpaně opřel v krytu o pletivo klece, kde jej Dricus smrští úderů na hlavu a na tělo ukončil.

„Upřímně, když jsem ho poslal k zemi, tak on zrovna dával levý hák, kterému jsem se vyhýbal, takže jsem to vůbec neviděl. A až pak koukám, že je na zemi, tak jsem na něho chtěl hned vlítnout. Jenže víme, že s tím mám trochu problém, tak jsem si říkal: ‚Jen zůstaň v klidu, v klidu!‘ Viděl jsem jeho zápas s Cannonierem, vlastně všechny jeho zápasy, že má trochu problém s obráceným guardem. Proto jsem dneska takhle bojoval. Pravá, pravá přední na něj funguje, a když se to stalo, tak jsem věděl, že je to začátek konce,“ popsal Dricus v následném rozhovoru klíčový moment zápasu.

Du Plessis si tak připsal největší vítězství dosavadní kariéry a s největší pravděpodobností si zajistil příští titulový zápas ve střední váze. A dost tomu napomohla trochu zvláštní scénka, která se v oktagonu odehrála během pozápasového rozhovoru.

„Víte, Robert Whittaker dává tvrdé rány a tohle byla největší čest celé mojí zápasnické kariéry. Moci s ním sdílet klec, měl jsem jeho plakát v pokoji a přál jsem si být jednou jako on. Robert je skutečný gentleman,“ mluvil právě Du Plessis s Joe Roganem ještě na téma právě proběhnuvšího fightu, když do klece s výrazem, jako by právě Jihoafričan ukradl Vánoce, přišel současný šampion Israel Adesanya. Ten má s Dricusem dlouhodobější a zvláště z Izzyho strany vyhrocený spor na téma africké identity.

A podle toho to vypadalo, Adesanya začal na Dricuse v tváří v tvář chrlit v dnešním světě nepříliš vhodné nadávky a výrazy s rasovým podtextem. Následně pak začal vykřikovat, že to bude jednoduchá výplata a jednoduchý zápas, načež od něj relativně klidný Du Plessis odešel. K incidentu se vyjádřil až na tiskové konferenci následujícími slovy: „Choval se tam jako klaun. Takhle se nechová šampion, takhle se nechová dospělý muž, ale dítě. Lidi k tobě vzhlížejí a ty děláš tohle?“

Organizace by případný titulový zápas mezi těmito dvěma fightery nejradši uspořádala již v září na UFC 293 v australském Sydney, je však otázka, jestli Du Plessis na tak brzký termín kývne. Každopádně se asi při promování fightu vzhledem k nevraživosti z Izzyho strany máme rozhodně na co těšit.

Zdroje:  UFC Youtube , UFC , Submission Radio

Nejnovější články