Dvojitý pohřeb zápasníka MMA. Pohled do nitra duše, která nedostala agresi

21.07.2022

Autor: Libor Kalous

Michal Hořejší se zápasu nedočkal.

Michal Hořejší se zápasu nedočkal.FOTO: RFA


Zmar, zklamání, prázdnota. Jak chcete, výsledek je stále stejný. Čtyři měsíce dřiny, odříkání, finančního škrcení a na konci nic. Zápas zrušen. Nula! Bojovník MMA Michal Hořejší se měl po více než pěti letech vrátit do klece, v sobotu měl nastoupit v Ostravě pod organizací RFA. Jenže comeback nebude, první Čech, který zápasil v Bellatoru, má nucené volno. "Osekal jsem skoro všechny aktivity, prostě tunel, jen tréninky a dny v gymu," rozpovídal se bojovník s přezdívkou Prší pro kaocko.cz.



Michale, co se stalo, že nemáte zápas?
Oficiálně se mi vystřídali dva soupeři. Michal Mokrý se zranil asi tři týdny před zápasem. Pak mi nabídli Adama Fidkowskiho z Polska, tam jsme měli jít domluvenou váhu, kývli jsme, ale soupeř to po třech dnech zrušil, důvod nevím, takže v Ostravě definitivně nebudu.

Jaká byla vaše první reakce po zrušení zápasu?
Byl jsem smutný, hodně smutný.

Žádné naštvání?
Trochu jo, ale tohle neovlivním, co mám dělat. 

Poslední zápas jste měl v dubnu 2017, takže návrat k těžkým tréninkům a nakonec nic. Je to o to horší?
Je to horší z toho důvodu, že jsem už nechtěl dělat velkou kariéru, chtěl jsem se vrátit a dát si jeden až dva rozlučkové zápasy. Druhý důvod byly finance, protože potřebuju doplatit školu a další věci okolo.


To musel být balík, pokud jste chtěl toho poplatit víc, ne?
Můžu říct, že odměna byla šestkrát větší než jsem měl za zápas v Bellatoru.

Jenže po měsících přípravy nic, prázdno…
Na zápas jsem se připravoval čtyři měsíce. Dva měsíce jsem měl přípravu na přípravu, abych se rozhýbal, potom jsem měl ostrý dva měsíce. Osekal jsem skoro všechny aktivity, prostě tunel, jen tréninky a dny v gymu. Dával jsem do deseti tréninků týdně plus jsem trénoval klienty.

Jak obtížné je pro vás skousnout fakt, že není zápas, věnovaná energie nenašla cíl, desetitisíce korun jsou v trapu a není výplata…
Kolik mě to všechno stálo, to nechci radši počítat, protože bych byl zase smutný. Nejde jen o finance, ale především o zdraví a energii. Odspárujete pět těžkých pětiminutových kol a potom čtyři hodiny někoho lapujete, abyste si vydělal na žití. Samozřejmě jsem musel platit trenéry, rehabilitaci, suplementaci. Když to vezmu, jen osm tisíc stály masáže měsíčně. Myslím, že jsem se měsíčně dostal přes třicet tisíc za komplet, plus samozřejmě ušlý zisk. A to do toho nepočítám žádný kemp. Na rehabilitace jsem měl ale nakonec štěstí, že mě začala sponzorovat společnost Firm Clinic, takže jsem ušetřil. Dodatečně díky moc. 

Vám je 32 let, po pěti letech návrat, jaké je to makat s výrazně mladšími?
Je to těžký, ale pozitivní bylo, že jsem jim připomněl, že je pořád ještě můžu zbít, tak se ke mně chovali slušně. To samozřejmě pomůže sebevědomí před zápasem.

Co teď, bude konec, bude další zápas?
Je to divný, nezažil jsem pomyslnou tečku. Myslel jsem, že bude vyděláno, udělám si volnější léto, ale nastal opak, budu makat ještě víc. Co se týče zápasu, chybí tečka, abych mohl uzavřít v sobě agresi, ta ale nepřišla. Měsíce jsem žil v mentálním nastavení, že jsem v násilí, což má zápasem skončit, pak jsem si plánoval, že budu milejší osoba, tohle ale nepřišlo. Naštěstí jsem se zrušení zápasu dozvěděl, když jsem šel na potní chýši, tam jsem si udělal osobní rituál, kde jsem v sobě vše ukončil.

Takže tečka už nechybí?
To nejde říct, člověk musí dělat s tím co je. Nemá cenu se upínat v myšlenkových konceptech, když je nemůžete ovlivnit. Zápas není. Tečka. 

Bude jiný zápas, nový termín?
Podle dohody s RFA bych měl jít ještě v prosinci. Ač to neradi asi uslyší, nechám si tuhle možnost ještě otevřenou.

Důvod?
Fakt jsem tomu teď hodně obětoval, nedopadlo to, takže nevím, jestli to celé chci absolvovat ještě jednou. Mám hodně životních aktivit okolo, ty musely jít teď stranou. 

Když se ještě vrátím k financím, jste za čtyři měsíce v mínusu, kolik?
Na sto procent. Neptejte se ale kolik. Žil jsem ze zásob a výplata za zápas mi to měla vrátit. Takhle to má asi každý zápasník na profi úrovni. 

Takže vy jste nedostal tečku, což mělo být násilí v kleci. K tomu není výplata…
Na to se dá říct jen - smutný a smutný. Takový dvojitý pohřeb. Dám příklad. Děláte v práci čtyři měsíce na projektu, nedostáváte výplatu, pak projekt smetou ze stolu a vy nic nedostanete. Tohle si každý asi musí představit. Ale aby to nevypadalo, že si jen stěžuju. Mě zápasení a trénování baví, ale taková je prostě realita. Moje spokojenost v gymu složenky nezaplatí. Říkám to proto, aby si lidi uvědomili, co to pro zápasníky znamená, když jim zruší fight. Nejde jen o materiální stránku, mnohem horší jsou leckdy vnitřní pocity.


Co bude teď?
Budu dál pracovat, trénovat své klienty a chystáme s Mamutem a Viktorem Peštou otevřít nový gym, což by mělo být na podzim. Budeme v nové tělocvičně u Ládi Kutila na Olšance. Takže centrum Prahy, po tréninku na kafíčko na Jiřák. Myslím, že se lidi mohou těšit na super sportovní centrum, kde budou i regenerační věci a špičkoví trenéři. Já budu hlavní kouč, budu tomu dávat koncept, Mamut se bude starat o věci okolo a Viktor Pešta, když bude v Česku, bude také trénovat a vést semináře. Pak máme domluvený další lidi na jiné různé tréninky. Určitě budeme mít i hodiny pro hobíky a děti. Těším se, rádi bychom vytvořili přátelský prostředí, kam budou lidi rádi chodit. 

Koho napadlo otevřít si vlastní gym?
Napadlo to mě a Mamuta, už nějakou dobu jsme se o tom bavili. Láďa Kutil nás následně oslovil, což se hodilo a vše jen urychlilo. 

Co je vaším cílem?
V následujících letech chceme mít kvalitní amatérské zápasníky. Ale hlavní cíl je, že chceme mít dobrou partu, aby se na sebe lidi těšili. Na tom jsme se všichni tři shodli. Dře se, ale pak jdete s lidmi na kafe, je tam přesah. Rádi bychom, aby se parta scházela i mimo. Nebudeme nikoho nutit, ale být s lidmi, se kterými si rozumíte, to je super. Byl bych rád, aby tohle vše přirozeně vyplynulo. Chceme vytvořit dobré místo pro lidi, kde se dobře trénuje a žije. S tím ruku v ruce poté přijdou i sportovní úspěchy.



Další články v kategorii

Životní výzva. Kamarádi se ptali, proč mi dali tak těžkého soupeře, směje se Ukrajinec před PML

23.05.2024Čeká na něj největší kariérní výzva, nejtěžší boj. Ukrajinský bojovník Timur Didiaev se již v pátek utká ...

V Thajsku rozlosováno. Čeští boxeři znají své soupeře v olympijské kvalifikaci

23.05.2024Rozlosováno. Čtyři čeští boxeři už znají své úvodní soupeře ve světové olympijské kvalifikaci, která byla ve čtvrtek ...

McGregor obrací list. Temnou stránku ukryl. Slovní útoky mi neslouží dobře, tvrdí

23.05.2024Slovní hrátky a ostrý jazyk, tato kombinace byla vždy nedílnou součástí arzenálu Conora McGregora. Pro urážku nikdy nešel ...

Neporažená kráska z PFL si věří na ty nejlepší. Pokud bych šla do UFC, získala bych titul

23.05.2024Pětadvacet let, jedenáct zápasů, bezchybná bilance, 10 výher před limitem, z toho 9 na KO. Těmito čísly se může pochlubit oslnivá britská ...

Nehulím ani po granátech od Ducára, pochlubil se český ranař, který se o zápase dozvěděl nad smažákem

23.05.2024Zachránil zápas, v sobotu půjde nečekaně do boje. Populární český postojář Pavel Šach se představí na turnaji RFA x ZHS v Polsku. ...

Airbike je pro lidi, co mají moc volného času. Šormová před PML trénovala jinak

23.05.2024Desátý turnaj PML - Professional Muaythai League nabídne také jeden ženský duel. Avšak kompletně jiného složení, než se ještě ...

Jsem připraven na všechno a všechny, hlásí Zawada. Ve Frankfurtu chce bojovat o titul

23.05.2024Přes Eden do Frankfurtu. Tuhle cestu si naplánoval německý bojovník David Zawada, jehož na fotbalovém stadionu pražské Slavie čeká v červnu ...

Poslední šance na olympiádu v Paříži. Čeští boxeři se dozví soupeře v Thajsku

23.05.2024Poslední šance se blíží. Česká boxerská výprava očekává první zápasy v dalekém Thajsku. Tam od 24. ...

Nejdřív pivo, pak titul. Populární střelec cílí z baru přímo na vrchol UFC

23.05.2024Chystá se možná na svou poslední titulovou misi, na poslední výstřel. Na populárního bojovníka Dustina Poiriera čeká ...

Načíst další články