Dvořák zažil poslední ostrý trénink v USA. V sobotu ho čeká další bitva v UFC
12.12.2022
Autor: Libor Kalous
Jan Maršálek s Davidem Dvořákem v tréninku.FOTO: se souhlasem Davida Dvořáka
Začíná týden, který pro Davida Dvořáka skončí dalším bojem v UFC. V sobotu ho čeká v Las Vegas už pátý duel v nejprestižnější bojové organizaci na světě. Na UFC Fight Night 216 se česká muší váha pobije s Manelem Kapem. Devítka proti dvanáctce divize. Dvořák už je týden v USA, aklimatizace je za ním, nyní začíná finální fáze. "Už začínáme dělat váhu a od pondělí do toho jdeme už naostro a trénink bude už na doladění," popsal aktuální stav pro kaocko.cz trenér Jan Maršálek.
"Co se týče aklimatizace, je vše v pořádku, ono to čtyři až pět dní trvá, ale tahle fáze je už za námi. V sobotu jsme měli poslední ostrý trénink, který byl prověřovací, všichni jsme si chtěli ověřit, že je na tom Dave dobře, že má kondici a vše je na místě, to se stalo. David je fakt v pohodě. Střídali se na něm dva lidi a zvládal to. Pořád byl celkem nebezpečný, to bylo fajn.
Myslím, že jsme plně aklimatizovaní, je to proces, který stále vychytáváme. Už začínáme dělat váhu a od pondělí do toho jdeme už naostro a trénink bude už na doladění.
David je procesní člověk, takže si nemyslím, že něco do této přípravy měnil. Kdysi začal s něčím, co se osvědčilo, postupně to vylaďujeme, jedeme na stejných principech. Jedeme podle rozvrhu, který jede i v Čechách, to se týká i shazování, jde o dlouhodobé procesy, které jsme dlouho neměnili.
V posledním zápase sice David prohrál, přesto si nemyslím, že by něco udělal blbě, byla to svým způsobem smůla, soupeř to vychytal. Bohužel přišel úder, který byl docela likvidační.
Na hotel jedeme v úterý, zatím nevíme, kde budeme parkovat auto, jak to bude s jídlem. Oni budou chystat jídlo jen pro Davida. Na hotelu už to je blbý, někdy tam není kuchyně, takže nevím, jestli si budeme moct vařit, budeme něco objednávat, chodit někam na hotová jídla. Naštěstí o Davida bude postaráno.
Zatím si vaříme, David má jídlo od Performance Institutu, které si případně doladíme, když je potřeba. Mají to celkem dobrý. Jinak si tak nějak vaříme, vařím já a kamarád Adam, který tu je s námi. On se v tom docela vyžívá, vaří výborně, já vařím takový jednoduchý věci, aby to mělo živiny, ale není to nic, co by mě extra bavilo.
Na odreagování moc čas není, každý si tu pracujeme na svém. Já si chodím třeba zacvičit, zaběhat si. Jinak jsem kolem Davida, Adam hodně pracuje, Amík co tu je s námi, kouká na televizi a volá si s přítelkyní.
Byli jsme se podívat na Fossil Canyon, tam to bylo hezký, super dlouhá procházka, nakonec docela dobrodružství, protože jsme nevěděli, jestli se stihneme vrátit z nějakého převisu, protože tady v poušti je pak v noci docela zima, ale dali jsme to v pohodě. V neděli jsme byli koupit nějaké vánoční dárky, něco pro sebe. Teď nám začíná další pracovní týden.
V Institutu UFC se potkáváme s hodně zajímavými lidmi. Byl tam i Paddy Pimblett, v tom jeho týmu jsou všichni tlustí, on trénuje jen s tlustými lidmi, to musí být strašný hovada. On trénuje, má tam sparinga, který vypadá jako fighter, pak tlustý lapař a ještě dalších deset lidí kolem sebe a všichni jsou tlustí, tohle je úlet. Jinak jsou tam zajímavá jména, například Francis Ngannou, Glover Teixeira. Fakt hodně dobrých lidí tam trénuje, je super se tam s nimi potkávat.
Patrik (Kincl) za námi nakonec nepřiletí, už jsme tu čtyři a UFC k nám dalšího člověka na hotel nepustí. Každopádně Paťas je strašně hodný, že nám to nabídnul, že byl ochotný přijet, i když si sám myslí, že to není úplně ideální. Ví, že Dave chce mít vše v ideální konstelaci. Pokud by tady Patrika chtěl, tak by přijel, což je hezký, ale takhle to bude v pohodě a on může v klidu strávit čas s rodinou a odpočinout si po tom blázinci, který zažil."