Egyptský "Hulk" ukázal, že pověsti o něm nelhaly, ustál tvrdé rány a premiéru v UFC zvládl vítězně

Egyptský "Hulk" ukázal, že pověsti o něm nelhaly, ustál tvrdé rány a premiéru v UFC zvládl vítězně Hamdy Abdelwahab vs. Don’Tale Mayes | zdroj: Profimedia

Vizuální podoba s nechvalně známým íránským Hulkem je čistě náhodná, Egypťan Hamdy Abdelwahab je z úplně jiného těsta a v UFC ho zřejmě čeká velká budoucnost.

Zatímco íránský Hulk Sajad Gharibi si o víkendu v ringu definitivně zničil pověst, pořez Hamdy Abdelwahab naopak ukázal bojovné srdce a potvrdil, že superlativy na jeho osobu byly oprávněné, byť poprvé nevyhrál před limitem.

Egypťan má za sebou úspěšnou kariéru v řecko-římském zápase, v němž dokonce svou krajinu v roce 2016 reprezentoval na olympiádě. O MMA prý nikdy ani nepřemýšlel, ale když se v roce 2017 přestěhoval do New Yorku a vyhrál tam ve wrestlingovém turnaji, nabídli mu zápas v kleci. Výzvu přijal a soupeře knockoutoval během několika vteřin. Dokonce se prý bál, že za to půjde do vězení. To se samozřejmě nestalo, ale upoutal pozornost promotérů, neboť dobrých těžkých vah je jako šafránu. Neodmítl následně ani nabídku zabojovat si bez rukavic a mezi profíky pokračoval v demolici soupeřů.

Přestože měl Hamdy na kontě teprve 5 profesionálních zápasů (z toho 2 bez rukavic), v premiérovém zápase pod UFC překvapil velmi vyzrálým výkonem. Nikam se nehnal, trpělivě vyčkával a zkušeně povoloval před kopy soupeře. Pár tvrdých ran sice schytal, ale nezdálo se, že by jím nějak otřásly. Ačkoliv on sám byl v útoku pasivnější, bylo vidět, že má v rukách pořádnou sílu. Po dvou minutách Don'Tale Mayese trefil tvrdou levačkou a ten zavrávoral tak, že šel na okamžik k zemi. Abdelwahab cítil krev a pronásledoval ho s dalšími údery. Zdálo se, že je konec.

Američan se ale z potíží dostal. Hamdy následně dostal šanci ukázat také wrestling a boj na zemi, měl ale smůlu na rozhodčího, kterému se to moc nelíbilo a nechal oba bojovníky minutu před koncem kola postavit. Kontroverzní, ale zase jsme díky tomu mohli sledovat v posledních vteřinách hodně divokou přestřelku, v níž Egypťan ukázal, že má pořádně tvrdou hlavu a nehodlá ustupovat.

Ve druhém kole došlo na lámání chleba. Hamdy schytal tvrdý úder přímo na oko a bylo vidět, že něco takového nejspíš zažil poprvé v kariéře. Meyes samozřejmě viděl, že je Egypťan otřesený a okamžitě na něj zatlačil a rozpoutal bouři, při které Abdelwahab schytal několik dalších zásahů včetně kolena přímo na bradu. Ukázal ale ohromné srdce a dokázal přežít. Američan mu v závěru kola práci usnadnil tím, že se neúspěšně pokusil o podmet, načež sám skončil na zádech.

Na to, jak má tato technika správně vypadat, a jak vypadala v Meyesově podání, se můžete podívat na tomto videu:

Ve třetím kole udělal Hamdy tu nejlepší věc, co mohl - vzal Meyese na zem, kde ho držel a obíjel údery. Publikum sice bučelo, ale tohle bylo z taktického hlediska skvělé rozhodnutí. Rozhodčí ale měl zřejmě vsazeno na Američana, a tak bojovníky nechal minutu před koncem vstát. Bylo vidět, že Egypťan nechal na podlaze oktagonu většinu sil, zatímco Don'Tale tušil, že už může vyhrát jedině před limitem, a tak se dal do agresivní ofenzívy, zvítězit před limitem ale nedokázal.

Těžko říct, na co jeden ze tří rozhodčích koukal, když viděl 2:1 na kola vyhrát Meyese. Zbylí dva to ale naštěstí nabodovali opačně, a tak se na tzv. split decision vítězství radoval Ambdelwahab. Na pozápasové tiskovce prozradil, že ve druhém kole částečně přestal vidět a sám sobě v té chvíli říkal, že dokud vidí alespoň trochu, musí pokračovat. Zápas bral jako náhradník 12 dní před ním, přičemž ještě musel řešit pracovní vízum, testy a další oficiality. Letos to byl už jeho 4. zápas, celkem jich od října absolvoval 6, a v podobném tempu by rád pokračoval i v UFC, ideálně by se rád dostal na startovku turnaje v Abu Dhabí.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články