Fotbalista Fenin v Oktagonu. Může to být fenomenální proměna, čeká ho ale tvrdá cesta, říká Neruda

Fotbalista Fenin v Oktagonu. Může to být fenomenální proměna, čeká ho ale tvrdá cesta, říká Neruda Motivací k MMA zápasu je pro Martina Fenina i jeho manželka, chce jí ukázat, že na to má | zdroj: Profimedia

Promotér Oktagonu Palo Neruda se svěřil, co očekává od spolupráce s Martinem Feninem. Nechvalně proslulý fotbalista podle něj dostává jedinečnou příležitost k životní změně.

Palo Neruda má jasno. Další dobrodružství Martina Fenina může být jeden z nejlepších příběhů, jaké kdy Oktagon zachytil a zprostředkoval, pokud tedy dospěje do zdárného konce. “Může to být ta nejúžasnější cesta a největší proměna, jakou jsme kdy s někým v těchto projektech dělali,” prohlásil parťák Ondřeje Novotného v pořadu Podcast Inspiro Jakuba Stejskala. Někdejší špičkový fotbalista se podle něj potkává s problémem, jenž u dnešních sportovců není neobvyklý. Období obrovských úspěchů, slávy a aktivní kariéry je dávno pryč, takže se uzavřel prostor pro seberealizaci. “Najednou to všechno skončilo. Je to problém identity, strašně moc lidí se takto hledá. Čím teď budu?” zmínil otázku, kterou si možná v posledních letech pokládal i Fenin.

“Začal chlastat, problémy s drogami, ve vztazích, všude. Šlo to od desítí k pěti. Proto on najednou neví, kdo je. Ztratil vlastně všechno, co ho identifikovalo, co má rád a co uměl.” Fenin zanechal výraznou stopu právě v Německu, mezi lety 2008 a 2011 hrál za Eintracht Frankfurt, načež našel zázemí v druholigovém týmu FC Energie Cottbus. To už byl za pomyslným kariérním vrcholem, což lze mimo jiné přičíst jeho slabosti pro alkohol. Za vše mluví pád z okna hotelového pokoje. Fenin následně přiznal, že ho dlouho trápily deprese, v Čechách pak podstoupil psychologickou léčbu.

Fotbalista roku 2007 se poté snažil uplatnit v dalších evropských klubech, nakonec se ale ukázalo, že už nestačí ani na domácí ligovou soutěž. Neruda je přesvědčen, že Feninovi v posledních letech chyběl sport, ale také nějaký cíl a smysl života. Tyto pilíře chce nyní znovu postavit v Oktagonu. Velkou motivací je pro něj i ukázat ženě, se kterou se prý poznal až po konci kariéry, že je sportovec. “Když se vcítíme do jeho bubliny, tak je to obrovská šance na restart v životě, vrátit se na vlnu, poznat sebe samého a už nespadnout do toho, v čem doteď byl. Může to být fenomenální proměna.” Zároveň ale dodal, že má Martin před sebou drsnou cestu.


Fenin jeho slova de facto potvrdil. V první epizodě vznikajícího dokumentu přiznal, že na podobnou příležitost čekal. “Už téměř pět let nepatřím mezi profesionální fotbalisty, to je také jeden z důvodů, proč jsem do toho šel. Viděl jsem, že nejsem fit, tak jsem si řekl, že je to super. Nemůžu dělat nic lepšího, než je MMA.” Zpočátku přitom účast v projektu odmítl, teprve s odstupem času si řekl, že by vlastně mohlo jít o fajn příležitost.

 

Neruda si nicméně dobře uvědomuje, že příběh kolem Fenina nemusí dojít k dobrému konci. “Diváci si asi všimli, že když jsme ho v té aréně ohlašovali, tak byl úplně nach**ný, fakt byl ožralý,” přiznal. Jedním dechem však dodal, že se zřejmě napil hlavně na kuráž, jelikož byl velmi nervózní, ale trochu překročil míru. “Není to jednoduché postavit se před deset tisíc lidí, před úplně nové a jiné publikum.”

Zatím je stále otázkou, s kým se Martin utká. “Pracujeme na tom, aby to byla hvězda bundesligy, ale může to být samozřejmě i někdo jiný,” řekl Palo s tím, že o soupeři stále není rozhodnuto. Pro Oktagon je důležité, aby druhý díl skládačky pocházel z Německa, jelikož chce oslovit především tamější fanoušky.

“Teď už se tomu můžu smát, ale první trénink byl opravdu hrozný. Díkybohu je to za mnou,” komentoval Fenin úvodní lekci. Fotbalistu si vzal pod křídla Josef Král z Gorila MMA. A nutno dodat, že na Martina zprvu nepůsobil moc dobře. “S takovým bojovníkem jsem byl trochu nejistý. Jen jsem doufal, že do toho půjde se mnou, že bude v pohodě. A tak to také bylo. Teď už jsme přátelé.”

Král prozradil, že se Feninova váha nyní pohybuje kolem 95 kilogramů, cílem je dostat se do limitu střední váhy (84 kg). “Budeme se snažit přeměnit špeky na svaly,” zmínil uznávaný trenér a připomněl, že pracuje s člověkem, který v sobě má návyky profesionálního sportovce, což je podle něj velké plus. Ale jestli to bude stačit na poslední gól, to se teprve ukáže. 

Zdroje:  Podcast Inspiro Jakuba Stejskala - YouTube

Nejnovější články