Historická válka, jež změní ráz dějin. Může thajský box konkurovat MMA?

27.09.2023

Autor: Miroslav Obluk

První liga...

První liga...FOTO: ONE Championship


Mega zápas dvou legend thajského boxu mezi Rodtangem Jitmuangnonem a Superlekem Kiatmoo9 by se mohl stát přelomovou událostí, která změní ráz dějin. Dvě velké legendy, dva velcí kamarádi se spolu dlouhá léta nechtěli v ringu utkat. Nakonec na naléhání promotérů k velkolepé bitvě svolili a výsledkem byla neuvěřitelná bitva, jež by se mohla stát zlomovým bodem velké sportovní revoluce.


V Asii je muay-thai na prvním místě, brzy by se však mohlo výrazně proslavit i v Americe či Evropě. Rodtang i Superlek svým odkazem dávno přerostli hranice asijských ringů. Jejich historický střet přilákal na ikonický stadion Lumpinee široké publikum ze Západu, které vidělo thajské umění v záři reflektorů. 

Velkolepou bitvu ocenila i řada osobností ze světa MMA v čele s komentátorem UFC Joem Roganem či novinářem Lukem Thomasem. Oba se navíc domnívají, že má thajský box velice blízko k tomu, aby se stal dalším globálním sportem.

Vzdušné zámky, nebo blízká budoucnost? Čím by thajský box mohl zaujmout?

5. Mýtická historie

Historie thajského boxu je vcelku nejasná. Zachovala se pouhá data. Podle literatury a odborných článků se vznik muay-thai datuje do 16. století, jiné prameny uvádí, že toto umění vzniklo ve 12. století.

Všechny prameny, které byly nalezeny, se ovšem shodují na jednom, a sice že toto bojové umění vzniklo jako bojová technika, která byla prováděna z blízkosti. Postupným zdokonalováním se pak toto umění stalo účinnější než zbraně. 

Poté, co se roku 1868 ujal moci král Chulalongkorn, se muay-thai stalo součástí thajské národní identity. 

4. Čistota nefalšovaného boje

V popularitě je thajský box až za MMA či boxem, místo trashtalku láká na krásu boje jako takového. Na kalkul se nehraje, válečníci jdou neustále dopředu. Bojují, dokud není konec. Fanoušci tak mohou sledovat dechberoucí přestřelky v postoji, které často vedou ke spektakulárním knokautům. 

Bez ohledu na to, jakým stylem válečníci bojují, ať se brání nebo útočí, vždy předvádí elektrizující podívanou, při které se fanoušek málokdy nudí.

3. Posvěcení Joe Rogana

Hvězdný komentátor je nedílnou součástí UFC a světa MMA, to však neznamená, že by nehořel láskou i k jiným sportům.

Rogan patří mezi nejvlivnější osobnosti světa bojových sportů, jeho názor má váhu. Roganův podcast poslouchají miliony fanoušků týdně, jeho účet na sociální platformě X sleduje téměř 12 milionů fanoušků, jeho Instagram ještě o 5 milionů více. 

To, čemu dá Rogan prostor, se začne raketově šířit internetem. Nedávno se rozvášnil i nad bitvou Rodtanga a Superleka. "Ze všech bojových sportů má muay-thai v západním světě největší, nevyužitý potenciál. Talentů je tu dost. Myslím si, že to bude chtít jen správnou organizaci s hlubokými kapsami, aby se z něj stala taková hvězda, jakou si zaslouží. Naprosto úžasný zápas dvou mistrů tohoto umění na akci ONE Championship," jásal Rogan na Instagramu.

2. Současné hvězdy posouvají hranice 

Každý sport má svou superhvězdu. Basketbal má Jordana, LeBrona Jamese, zesnulého Kobe Bryanta. Fotbal má Messiho s Ronaldem, Ronaldinha, Pelého a spoustu dalších. Box zase Aliho, Tysona, Mayweathera.

Každý sport zkrátka potřebuje své hvězdy, své vlajkonoše. I thajský box podobné hvězdy má. Poté, co staré legendy Saenchai a Buakaw odešly do sportovního důchodu, převzala jejich štafetu současná generace superhvězd. Rodtang a Superlek jsou bezpochyby nejuznávanějšími z této party, ale nejsou jediní, kdo muay-thai staví na světovou scénu.

Tawanchai PK Saenchai, Nong-O Hama, Smilla Sundell, Allycia Hellen Rodrigues jsou jen některé z hvězd zabírajících místo v obrovském souhvězdí, kterým je ONE Championship.

Samozřejmě je tu také Stamp Fairtex. Tato thajská megahvězda byla kdysi držitelkou světových titulů ONE v muay-thai a kickboxu v atomové váze a tuto údernost přenesla i do MMA, kde nyní usiluje o zisk prozatímního světového titulu ONE v ženské atomové váze.

1. Každotýdenní turnaje

Singapurská jednička ONE Championship pořádá své turnaje s železnou pravidelností každý týden.

Organizace nevytváří pouze měsíční show v rámci svých karet ONE Fight Night, nýbrž i týdenní nářez ONE Friday Fights na kultovním stadionu Lumpinee, tudíž všem nadšeným fanouškům nabízí velkolepou podívanou týden, co týden. Podobně jako UFC.



Další články v kategorii

Hvězda Oktagonu řekla ano. Gratulovali i Novotný s Rakičem

12.05.2024Jede na úspěšné vlně, pohodu z klece si přenesl i do soukromí. Srbský bojovník Bojan Veličkovič prožívá možná nejšťastnější ...

Souboj titánů trval jen 14 vteřin. Přilétl na Supermana a bylo vymalováno

12.05.2024Čtrnáct sekund! Tak krátce trvala v sobotu v Gdaňsku válka dvou obávaných titánů. Polský silák Arkadiusz Wrzosek ubil na KSW ...

Náhradní vyzyvatel zatopil pod kotlem, nakonec odkulhal s prázdnou

12.05.2024Druhá obhajoba pozice šampiona weltrové váhové kategorie, to byla hlavní úloha neporaženého Adriana ,Bartose' Bartosińského ...

Pohádka skončila. Kubánský KO ničitel v UFC narazil

12.05.2024Před dalším bojem si vytyčil velký cíl, do roku 2025 se chtěl stát šampionem těžkých vah UFC. O víkendu na své cestě ...

Zběsilost v Procházkově revíru. Novozélanďan zastavil útok rivala po 12 vteřinách

12.05.2024Kolegové Jiřího Procházky se sešli v boji. Carlos Ulberg a Alonzo Menifield poměřili své dovednosti na víkendovém turnaji UFC v St. ...

Těžká váha řádila. Vylepšila rekord UFC, zahodila kraťasy i suspenzor

12.05.2024Další mise populárního tvrďáka, další krůček na cestě amerického obra. Derrick Lewis naskočil o víkendu v St. Louis do ...

Demoliční bouře v UFC, KO po 37 sekundách. Argentinec kopem uspal soupeře

12.05.2024Brutální finiš, tečka zápasu v prvním kole, destruktivní výhra před limitem. Argentinský střelec Esteban Ribovics sestřelil ...

Siváka se nebojím, neutíkám. Vše je otázkou ceny, hlásí před bitvou v PML slovenský matador

11.05.2024Na domácí scéně patří k absolutní špičce v postoji. Slovenský bojovník Milan Paleš má na svém kontě více ...

Kladivová v bitvě s holými pěstmi nezvítězila. Jako suvenýr si odváží monokl

11.05.2024O páteční noci prošla svou první zkouškou v bitvě bez rukavic v super lehké váhové kategorii čtyřicetiletá Pavla Kladivová. ...

Načíst další články