Jon Jones vysvětlil, proč se rozhodl přejít do těžké váhy

Jon Jones vysvětlil, proč se rozhodl přejít do těžké váhy Jon Jones (třetí zleva) se svými parťáky | zdroj: Profimedia

Už jen necelé dva týdny nás dělí od velkého návratu. V kleci po třech letech uvidíme legendárního Jona Jonese. Ten si přestup do nejtěžší váhové kategorie nemůže vynachválit.

 

Nejlepší bojovník v dějinách MMA, tak se často mluví o Jonu Jonesovi. Není divu, když totiž tenhle úspěšný univerzitní wrestler vkročil do oktagonu, bylo hned jasné, že to dotáhne daleko. Během pouhých tří měsíců nasbíral 6 vítězství před limitem a skočilo po něm UFC.

Za necelé tři roky získal titul a stal se tak ve věku 23 let a 242 dní nejmladším šampionem v dějinách organizace. Rekord, který se zatím nikomu nepodařilo překonat. Stejně tak jako třeba počet titulových obhajob, oficiálně 11, neoficiálně můžeme hovořit o čísle vyšším, jelikož byl pásu třikrát zbaven kvůli dopingu/užití kokainu a musel si jej znovu vybojovat.

V jeho bilanci sice najdeme jednu porážku, ta ale přišla po diskvalifikaci za nedovolené lokty seshora v boji na zemi. Jedná se ale o hodně kontroverzní verdikt, jelikož Jones Matta Hamilla naprosto přejel ještě před použitím ilegální techniky.

V posledních letech už ale "Bones" nebyl tak dominantní a první skutečná porážka několikrát visela doslova na vlásku. S Thiagem Santosem zvítězil těsně 2:1 na body a vítězství nad Dominickem Reyesem mnozí, včetně šéfa UFC Dany Whitea, považovali za omyl rozhodčích.

Dominick Reyes vs Jon Jones zdroj: Profimedia

Právě po souboji s Reyesem došlo na rozhodnutí přestoupit do nejtěžší váhové kategorie (120,2 kg). Něco, co Jon plánoval udělat už v roce 2013. Někteří a fanoušci a bojovníci, například Jan Blachowicz, ale tento krok kritizovali s tím, že se bojí a před výzvami v polotěžké divizi (93 kg) raději utíká. Podle Jonese je ale pravdou pravý opak.

"Strach byl pryč, už jsem se těch chlapů nebál," uvedl Jones, který už v minulosti prozradil, že měl ve zvyku se týden před zápasy opít do němoty, a přesto byl následně schopen předvádět špičkové výkony. "Začal jsem bojovat s chlapy jako je Reyes, který o zápase se mnou snil od výšky a byl pro širokou veřejnost relativně neznámý. Takže jsem prostě chtěl víc, chtěl jsem být zase nervózní, zase se bát. Podle mě je strach zdravý."

A přání se prý Jonovi splnilo. "MMA mě zase baví. Samozřejmě, že když jsem byl tři roky mimo hru a jdu do nové divize, tak vyvstala spousta otázek, kvůli kterým jsem probděl několik dlouhých nocí. Ale udržuje mě to ve střehu, což je něco, co mám pocit, že jsem už v polotěžké váze neměl. Ke konci už jsem měl pocit, že je to jen další den v kanceláři. Tohle mi tak nepřipadá. Je to úplně jiný pocit. Nervozita a úzkost, to všechno je zpátky a mně se daří, když jsem pod tlakem. Takže jsem opravdu nadšený a vděčný."

Ačkoliv měl Jones dlouhou pauzu, nemusíme se o jeho výkon strachovat, prý denně tvrdě trénoval. Nejprve se připravoval na Francise Ngannoua, který však UFC opustil. Poté se tedy zaměřil na Stipe Miocice, tam ale nedopadla jednání. Nakonec se tedy musel spokojit s Cirylem Ganem, byť otevřeně přiznává, že by ho první dva jmenovaní zajímaly víc.

UFC 285 se odehraje už 4. března v Las Vegas a startovka vypadá opravdu nabitě.

Hlavní část:

Jon Jones vs. Ciryl Gane

(o titul těžké váhy)

Valentina Shevchenko vs. Alexa Grasso

(o titul muší váhy)

Jalin Turner vs. Dan Hooker

Geoff Neal vs. Shavkat Rakhmonov

Bo Nickal vs. Jamie Pickett

Derek Brunson vs. Dricus Du Plessis

Ian Machado Garry vs. Song Kenan

Prelims:

Cody Garbrandt vs. Trevin Jones

Viviane Araujo vs. Amanda Ribas

Julian Marquez vs. Marc-Andre Barriault

Mana Martinez vs. Cameron Saaiman 

Jessica Penne vs. Tabatha Ricci

Da’mon Blackshear vs. Farid Basharat

Kamuela Kirk vs. Esteban Ribovics

Zdroje:  MMA Underground

Nejnovější články