Jsem rád, že Karlos zavřel všem pusu. Kincl mi starost nedělá, váha už ano, přiznal trenér Reinders

12.10.2023

Autor: Ondřej Huml

Květen 2023, bude prosinec 2023?

Květen 2023, bude prosinec 2023?FOTO: OKTAGON MMA


Čekal tuhou válku na pět kol. Možná jednu z nejtěžších výzev Terminátorovy kariéry. Karlos Vémola ho nervů ale ušetřil. Na Oktagonu 47 popravil Pavola Langera za pouhých sedm vteřin, hned potom však dostal chuť na ještě větší zvíře. Přímo v kleci vyzval k trilogii Patrika Kincla. "Zaslechl jsem to od něj už dřív. Jen jsem úplně nevěřil, že to myslí fakt vážně. Na druhou stranu, já se další bitvy s Kinclem určitě neobávám. Starost mi dělá jen to shazování do 84," řekl v rozhovoru pro kaocko.cz Vémolův trenér André Reinders, který nejprve podrobně zhodnotil jeho slavný triumf. 


Trenére, co vám problesklo hlavou jako první, když Karlos v kleci umlátil Pavola Langera?
Byl jsem překvapený, ale jen tak napůl. Už před zápasem jsme si totiž řekli, že cesta k vítězství povede přes střídání strhů s boxem. Že musíme Pavola nejdřív trefit a až pak ho házet na zem. Přesně tu kombinaci, po které Karlos vyhrál, jsme ostatně trénovali ještě deset minut před nástupem do klece. Že ji použil, mě tedy vůbec nepřekvapilo, samozřejmě jsem ale nečekal, že jen ona sama bude stačit na vítězství. Holt si Karlos asi rozpomněl, že umí dát pekelnou ránu. Je skvělé, že to ukončil takhle rychle, zvlášť když Pavol je fakt držák. Není snadné ho porazit, natož vypnout. Karlos to ale trefil fakt dobře.

Kdyby zápas trval déle, boxoval by v něm více než jindy?
Přesně tak. Byla to součást taktiky.

Jak zaskočený byl on sám z toho, že pro výhru nemusel udělat ani jeden takedown?
Překvapilo to jeho i nás všechny. Čekali jsme od toho tvrdý zápas na pět kol. Náročných 25 minut v kleci. O to je pak ale příjemnější, když se tam člověk zdrží jen nezbytně dlouhou dobu, když to ukončí fakt rychle. Výhrou za neskutečných sedm vteřin potěšil Karlos všechny ve svém týmu. Tedy možná až na Pavla Salčáka, který se nejrychlejším ukončením v Oktagonu pyšnil do té chvíle. Když zjistil, že to Karlos zvládl ještě o dvě vteřiny dřív, tvářil se lehce kysele (směje se).

S kým byste chtěli vidět bojovat Patrika Kincla?

Vlasto Čepo

31 %

Karlos Vémola

69 %

Celkem hlasovalo 11234 čtenářů


Upřímně, věřil jste, že se coby Karlosův trenér někdy dočkáte jeho prvního káóčka kariéry?
Takhle o tom nepřemýšlím. Pokaždé se snažím najít hlavně nejschůdnější cestu k vítězství. Zároveň jsem ale věděl, že i Karlos umí trefit, často jsem ho nabádal, ať se nebojí to v boji zkoušet víc. Technický boxer to sice pravda moc není, ale v kleci nejde o krasobruslení. Neboxuje se na krásu, nýbrž na efektivitu. A tu Karlos předvedl. 

To Langer nestihl předvést nic. Co měl podle vás nachystáno na Vémolu v boji?
Věděli jsme, že se celá jeho příprava bude točit kolem obrany proti strhům, čehož jsme chtěli samozřejmě trochu využít. Ale Pavol je zkušený bojovník, umí trefit rukama i zahrozit na zemi, za sebou má zápasy se skvělými grapplery. Těch zbraní bylo z jeho strany víc, tou vůbec největší pak byla jeho hlava, jeho velké srdce. Je to někdo, kdo v boji půjde klidně přes cokoliv, svým způsobem tak našemu týmu spadl kámen přes srdce, že to trvalo tak krátce. Je mi jasné, že i Pavol měl skvělou přípravu, jen je náš sport krutý v tom, že neměl možnost to předvést. Ale je to skvělý fighter i člověk. Věřím, že neskončí a bude pokračovat dál.

Vémola se netají tím, že před každým soubojem potřebuje soupeře nenávidět, tentokrát mu to ale vůbec nešlo. Jak jste si tímhle v přípravě poradili? Museli jste v něm tu nenávist malinko podněcovat?
Určitě ne. I v tomhle už Karlos vyspěl, není nutně potřeba, aby každého soupeře nenáviděl. Motivace obhájit pás, zůstat dál šampionem, byla dostatečně velká sama o sobě. Navíc zrovna Pavol je člověk, kterého prostě nejde nemít rád. Jak říkám, je to fantastický sportovec i kluk.

Hodně se řešilo, že Karlosovi moc nevyšly jeho předchozí dva zápasy, na kritiku ale odpověděl suverénní výhrou, historickým způsobem i časem. Jak moc tenhle moment on sám potřeboval?
Určitě dost. Ale myslím si, že třeba zápas s Alsinou byl hodně ovlivněn tím předchozím s Patrikem Kinclem. Karos měl v sobě až moc velkou touhu ukázat lidem, že je opravdu dobrým bojovníkem. Spěchal za ukončením, cítil dluh vůči fanouškům a nechal se tím strhnout, proto došlo i k té chybě ve druhém kole. Ono všechno má svůj důvod, ani v boji se nic nestává jen tak. Navíc na téhle úrovni je nebezpečný úplně každý. Jsem proto moc rád, že Karlos svým sobotním výkonem zavřel všem pusu.

A může ho to nakopnout až tak, že přehodnotí své myšlenky na konec kariéry?
To si úplně nemyslím. Podle mě on sám cítí, že se jeho tělo už blíží svým limitům a na tom ani tahle výhra nic nezmění. Když bojovník začne mluvit o konci kariéry, znamená to často vykřičník, že něco není úplně v pořádku, zrovna u Karlose to takhle ale určitě není. Je dostatečně motivovaný odvetou s Attilou Véghem, tohle se ho drží už řadu let. I když se blíží konci kariéry, nemám obavu, že by cokoliv podcenil.

Karlos po zápase vyzval k trilogii Patrika Kincla. Věděl jste, co se chystá udělat? 
Zaslechl jsem to od něj už dřív. Jen jsem úplně nevěřil, že to myslí fakt vážně. Na druhou stranu, já se další bitvy s Kinclem určitě neobávám. Starost mi dělá jen to shazování do 84. Byl jsem totiž jeden z těch, co Karlose tlačili, ať se na tuhle váhu už vykašle, že jeho tělu nedělá vůbec dobře. Samozřejmě by se mi to moc nelíbilo ani teď. 

Pokud zápas proběhne, tak na konci roku v O2 areně. Bylo by dost času se na něj adekvátně připravit?
Karlos je v přípravě prakticky neustále, on si moc pauzu nedává. V pondělí mi napsal, že už ve středu přijde na trénink, já se nejdřív bál, že dorazit bude chtít hned. Byl jsem připraven ho v tom případě poslat do p*dele, ať alespoň pár dní vydrží v klidu, naštěstí psal ale o středě (směje se). Je vidět, že už má fakt rozum. Každopádně se začíná připravovat na prosinec, dva a půl měsíce je doba akorát. Navíc je klidně možné, že předtím stihne ještě jeden turnaj. On se v zápasovém tempu udržuje moc rád.

Myslíte si, že k jeho další bitvě s Kinclem opravdu dojde?
Nedokážu říct. Nabídka od Karlose je na stole. Teď záleží na Patrikovi a samozřejmě hlavně na Oktagonu, zda řeknou ano či ne. 

Všichni mají v živé paměti, jak proběhl jejich druhý zápas. Jste si jistý, že ten třetí by byl úplně jiný? 
Jejich odveta byla ovlivněna řadou okolností, v kleci proběhla řada zvláštních věcí od nich obou. Ale ano. Jsem si jistý, že ten třetí by proběhl úplně jinak.



Další články v kategorii

Český talent se připravuje na slovenského tvrďáka. Cílem je KO. Bude to divoký, láká

14.05.2024Český talent Viktor Červinský znovu dokázal, že má pro strach uděláno. Zvolil si těžkou výzvu. Po Davidu Hoškovi ukázal na slovenského ...

Frajeřina na polské akci. Bojovníci si do klece objednali burgery

14.05.2024Minutová pauza mezi koly, to je čas, při němž se zápasníci snaží načerpat sílu, klid, trochu se vydýchat. Je to také období, ...

V Rusku jsem se málem popral už ve výtahu, vzpomínal Martínek s Vémolou

14.05.2024Je bývalým šampionem Oktagonu, co v současnosti řádí v polské KSW, mezitím si ale střihl angažmá v Rusku. Populární ...

Žádné prázdniny. Pudilová má mít další zápas v UFC

14.05.2024Luana Carolina vs. Lucie Pudilová. Tohle má být pro českou MMA zápasnici další souboj v UFC. Ten se má uskutečnit 20. července v Las ...

Jestli Gábor dorazí silnější než kůň, já než koně dva. Budu jako stroj, slíbil Komuenha před bojem s Borárosem

14.05.2024Má před sebou velký zápas. Souboj se slovenským Punisherem, co rozděluje fanoušky. Frederico Komuenha se v sobotu poměří s Gáborem ...

Pirát promluvil o přežírání po návratu z ostrova. Teď jsem víc sádelník, smál se slovenský bojovník

13.05.2024Oblíbený slovenský zápasník Samuel "Pirát" Krištofič se po návratu z reality show Survivor vrátil do tréninku ...

Záděrovi se mohl splnit velký sen. Dostal laso ze slavné One Championship

13.05.2024V únoru si odbyl vítěznou premiéru v ruské RCC, na dosah měl ale start v ještě v prestižnější organizaci. Vyhlášenému ...

Po výhře další zápas. Jsem žoldák, směje se Kohout před tajemnou misí

13.05.2024Naskočil do boje, po březnovém nezdaru v rámci Tipsport Gamechangeru se vrátil zpět na vítěznou vlnu. Český bojovník Matouš Kohout ...

Když se lámou kosti. Bojovník padl v bolestech

13.05.2024Boj v kleci je vždy velkým rizikem, velkou neznámou. Bojovník, který vstupuje do klece, si nemůže být ničím jistý. Neví, co ...

Načíst další články