Hlavní obsah

K bojkotu boxerských světových šampionátů se připojily Švédsko a Kanada

Řady zemí bojkotujících letošní světové šampionáty v boxu rozšířily Švédsko a Kanada. Stejně jako iniciátorům bojkotu Spojeným státům americkým, k nimž se následně připojily Česko či Irsko, jim vedle kontroverzního vedení Mezinárodní boxerské asociace (IBA) vadí účast ruských a běloruských sportovců.

Foto: Profimedia.cz

Česká republika se přidala k bojkotu letošního boxerského MS. Ilustrační foto.

Článek

"V řízení IBA není žádná transparentnost ani demokracie. Snažili jsme se léta o změnu, ale bez úspěchu. A oni potom ještě sami rozhodnou, že pustí do soutěží Rusy a Bělorusy, navíc pod státními vlajkami," řekl agentuře TT předseda Švédské boxerské federace Per-Axel Sjöholm.

Šéfem IBA je ruský byznysmen Umar Kremljov, jenž má blízký vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Hlavním sponzorem asociace je ruská energetická společnost Gazprom.

Řízení IBA (dříve AIBA) dlouhodobě kritizuje Mezinárodní olympijský výbor, jenž jí už před hrami v Tokiu odebral právo organizovat boxerské turnaje pod pěti kruhy. Tradičnímu sportu hrozí vyřazení z olympijského programu.

"Připojili jsme se k tomu hnutí. Máme velmi vážnou obavu u budoucnost našeho sportu v rámci olympijského programu," řekl agentuře Canadian Press šéf organizace Boxing Canada Ryan O'Shea.

Mistrovství světa žen se uskuteční v březnu v Dillí, mužský šampionát o dva měsíce později v Uzbekistánu. V úterý ohlásili neúčast ženského týmu Britové, o mužích ještě budou rozhodovat.

Reklama