Královna se vrátila na trůn. Důkaz, že jsem nejlepší z nejlepších, prohlašuje Weili Zhang

Královna se vrátila na trůn. Důkaz, že jsem nejlepší z nejlepších, prohlašuje Weili Zhang Zhang Weili vs. Carla Esparza | zdroj: Profimedia

Weili Zhang si škrcením poradila s Carlou Esparzou a slaví tak comeback na trůn slámové váhy.

Každý zapálený fanoušek MMA si jistě vybaví titulový zápas slámové váhy UFC mezi Weili Zhang a Jessicou Andrade. Číňanka v srpnu 2019 brazilskou šampionku přejela jako tank a jednalo se o poměrně veliký poprask. Mnoho fanoušků tehdy bojovnici z dálného východu předpovídalo tu nejsvětlejší budoucnost, což ještě více zesílilo po šílené obhajobě proti Joanně Jedrzejczyk. Zhang v nezapomenutelné pětikolové bitvě způsobila Polce mnoho pohmožděnin a celá slámová divize ji ležela u nohou.

Pak se ovšem na scénu vrátila Američanka Rose Namajunas. Silnější a odhodlanější než kdy dříve, což dokázala právě proti Zhang, kterou během roku 2021 nejdříve sestřelila tvrdým kopem a následně v odvetě přetlačila po pěti kolech na body. Pro první čínskou šampionku to tehdy byly velice těžké časy, ale přesto vyslovila proroctví, že se jednoho dne na trůn vrátí.

A to se tento víkend vyplnilo, ačkoliv to nebylo proti Namajunas. Američanka totiž mezitím v dalším těsném zápase lehce překvapivě podlehla Carle Esparze a Zhang, která stihla podruhé pokořit Polku Jedrzejczyk, tak čekala zcela nová výzva. Číňanka poslední čtyři měsíce pracovala na své kondici, a především na zemařských schopnostech, protože věděla, že excelentní wrestlerka Esparza bude hodně tvrdou zkouškou.

A dnes k ránu na turnaji UFC 281 Zhang ukázala, že se jí příprava podařila na výbornou. Esparzu totiž předčila prakticky ve všem. Mexičanku tloukla, bránila její pokusy o takedowny i submise a ve chvílích, kdy inkasovala (takových nebylo mnoho), se dokonce usmívala, čímž své soupeřce ještě více brala vítr z plachet. Duel zvládla Zhang ukončit už v v půlce druhého kola, kdy se Esparze pověsila okolo krku a škrcením donutila vyčerpanou protivnici odklepat.

Nadšená Zhang hned po zápase prohlásila, že měla podobné zakončení v plánu a je spokojená, že se stala v posledních měsících ještě komplexnější bojovnicí. To rozvedla na následné tiskové konferenci. „Jsem šťastná, že k tomuto momentu, na který jsem se tak dlouho připravovala, opravdu došlo. Jsem opět zpátky na vrcholu."

„Zase jsem se dokázala zlepšit a dokázala jsem, že jsem ta nejlepší z nejlepších. Esparza sice pár úderů rozdala, ale já jsem vůbec nic necítila, a proto jsem se také usmívala. Byla jsem celou dobu v absolutní pohodě. Pak už jsem měla připravených několik způsobů, jak Carlu ukončit a toto byl jeden z nich.“

A s kým by Weili chtěla bojovat v příštím zápase? Konkrétní jméno neprozradila, ale byla by ráda, kdyby se další titulový zápas uskutečnil v její rodné Číně, kde je MMA i díky ní poměrně populárním sportem. „Když jsem poprvé získala šampionský pás, tak mnoho mladých lidí, a především žen a dívek, začalo dělat smíšená bojová umění.“

„Chtěla bych, abych příští rok bránila svůj pás právě v Číně. Bylo by to skvělé i pro UFC, které by tak získalo mnoho nových diváků a věřím, že by to pro samotnou organizaci a jejich PPV bylo opravdu výhodné. S kým by to bylo, netuším, počkám si na to, kdo mě vyzve, a pak o tom můžeme diskutovat,“ zakončila Zhang tiskovku.

Zdroje:  UFC - tisková zpráva

Nejnovější články