Hlavní obsah

Kterak Teixeira ostrouhal. UFC to zvorala, stěžuje si. Blachowicz prožil šílené hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodiny plné zvratů. Nastartovaly je zprávy o vážném zranění českého bojovníka Jiřího Procházky, který kvůli zdravotním problémům nemůže nastoupit do titulového souboje 10. prosince na turnaji UFC 282. UFC tak okamžitě zahájila jednání, z nového složení boje o pás polotěžké divize však nejvíce ostrouhal Procházkův vyzyvatel Glover Teixeira, kterému zbyly oči pro pláč. Opačné chvíle prožíval Polák Jan Blachowicz, který byl zrovna na cestě do Vegas, kde se nakonec neplánovaně utká o to nejcennejší s Rusem Magomedem Ankalajevem.

Foto: UFC

Glover Teixeira (na zemi) v souboji s Jiřím Procházkou na červnovém turnaji UFC 275.

Článek

Po oznámení vážnosti zranění českého šampiona polotěžké divize Jiřího Procházky se nabízela otázka, kdo se vlastně o titul porve. Napomohla tomu i skutečnost, že třicetiletý rodák z Hostěradic sympatickým gestem uvolnil pás zpět do osudí, což nastartovalo zájem ze všech možných stran. Netrvalo však dlouho a UFC rozhodla. Pro někoho hodně překvapivě.

Z debaty jako poražený odešel Procházkův vyzyvatel Glover Teixeira, kterého se boj o pás rovněž týkat nebude. „Řekl jsem, že chci bojovat s Blachowiczem, protože jsem s ním v minulosti už bojoval a bylo by snažší se jeho stylu přizpůsobit. Naopak Ankalajev bojuje v opačném guardu. I proto jsem jim řekl, že pokud budu muset, tak s Ankalajevem chci zápasit 21. ledna v Brazílii. Blachowicz je v žebříčku stejně před ním, nechápu to," začal Teixeira pro MMA Fighting.

Podle prezidenta UFC Dany Whitea je souboj mezi Blachowiczem a Ankalajevem nejlepší možností. „Gloverovi jsme nabídli souboj proti Ankalajevovi, z nějakého důvodu ho ale nechtěl, tak jsme museli přejít dál. Duel Blachowicze s Ankalajevem je v tuto chvíli nejlepší možnost, na jedné straně má Ankalajev nejdelší sérii v historii polotěžké divize, na druhé straně stojí bývalý šampion Blachowicz. Je to vlastně štěstí v neštěstí, všechno do sebe zapadlo," upřesnil slavný šéf postup při volbě titulových soupeřů.

„Nedovolím, aby mě to vnitřně ovlivnilo. Jsem šťastný a vděčný muž. Znáte pořekadlo, když pro někoho uděláte tisíc věcí, ale stanete se tím nejhorším, pokud neuděláte jednu jedinou věc? O UFC to říkat nebudu, ale tohle opravdu zvorali," přiznal třiačtyřicetiletý Teixeira. „Jediné, co jsem chtěl, bylo více času na Ankalajeva. Jsem bojovník na vysoké úrovni a nechci být ten, kdo přijde do klece, dostane kopance a pro peníze prohraje," pokračoval bývalý šampion divize do 93 kilogramů.

Frustrující je to i z toho důvodu, že Teixeirovi je již 43 let a čekání na další titulovou šanci není zrovna přívětivou zprávou. „V zápasech nechávám všechno. Věřím, že dokážu vrátit pás do Brazílie a sobě samotnému. Porážel jsem Procházku, toho chlapa, o kterém všichni říkali, že všechny knokautuje. Lámal jsem ho, dokud jsem neudělal chybu," popisuje Teixeira.

Šílené hodiny pro změnu prožíval Polák Jan Blachowicz, který byl v době náhlých změn v letadle na cestě do Vegas. „Byly to ty nejšílenější hodiny, které jsem kdy zažil," napsal bývalý šampion. „Odlétal jsem z Varšavy, abych se zúčastnil souboje o dalšího titulového vyzyvatele, ale o pár hodin později už jsem do Vegas jako titulový vyzyvatel přiletěl. Jsem připraven. Obrovský respekt Jiřímu Procházkovi za to, jak se zachoval. Uzdrav se!" podpořil českého bojovníka.

O uvolněný titul se tak porve Blachowicz s Ankalajevem, naopak pro Teixeiru zůstaly oči pro pláč. S vysokou pravděpodobností se však v příštím roce utká s vítězem duelu, nepředpokládá se totiž, že by se Procházka stihl dát během několika měsíců stoprocentně do pořádku. Až se to ale povede, bude po domluvě s UFC rovnou připraven naskočit do titulového boje. „Máme s UFC dohodu. Jakmile se Jiří vrátí, bude zdravotně v pořádku, tak nastoupí do titulové bitvy v polotěžké divizi," potvrdil Procházkův trenér a manažer Martin Karaivanov.

Reklama