Kulturistika je náročnější než MMA, říká kulturista Karlos Benda před svým prvním zápasem v kleci

Kulturistika je náročnější než MMA, říká kulturista Karlos Benda před svým prvním zápasem v kleci Karlos Benda | zdroj: FOTO: Se svolením Karlose Bendy

Bizarní projekt Clash of the Stars pořádá v sobotu svůj druhý turnaj. V jednom ze zápasů se představí i úspěšných český kulturista a fitness trenér Karel Benda, který nám popsal svou přípravu a zhodnotil rozdíly mezi kulturistikou a MMA. 

MMA se v posledních letech stalo mainstreamovým sportem, který láká miliony fanoušků po celém světě. Vznikají nové organizace a Česká republika není výjimkou. Vše započal Oktagon MMA, který odstartoval boom domácí scény. Díru na trhu objevil i bývalý zápasník této organizace Tomáš Lihn Le Sy, který šel proti proudu a založil Clash of the Stars.

V tomto bizarním projektu spolu zápasí influenceři, youtubeři a celebrity ze světa showbyznysu. V sobotu uvidíme druhý turnaj této organizace a vedle rapperů, youtuberů či žen z filmů pro dospělé, se tam představí i kulturista a fitness trenér Karlos Benda. Několikanásobný medailista z republikových kulturistických soutěží bude bojovat s juniorským mistrem světa v kickboxu Filipem Roubíčkem.

Organizace tento souboj promuje jako duel Davida s Goliášem kvůli výškové, a především váhové převaze na straně Karlose. Pro toho ale zároveň půjde o premiéru v bojových sportech a nás zajímalo, jakou cestu musel moravský svalovec podstoupit a jak se psychicky připravil na zápas v zaplněné aréně před zraky tisíců diváků.

Ahoj Karlosi. Česká YouTube komunita tě zná již delší dobu, ale jsi především kulturista a fitness trenér. Mohl by ses nám lehce představit a popsat své sportovní úspěchy?

Zdravím čtenáře Fights.cz a všechny fanoušky bojových sportů. Jmenuji se Karlos Benda a jsem rád, že mohu poskytnout tento rozhovor. Od dětství jsem zkoušel mnoho sportů včetně těch bojových. K šestým narozeninám jsem dostal boxerské rukavice a začal mlátit své kamarády. Osud tomu ale chtěl, abych se dal na dráhu kulturisty. Mám za sebou spoustu soutěží a v nich nemalé úspěchy. Jsem absolutní vítěz, mám několik druhých i třetích míst v různých kategoriích. Daří se mi i jako fitness kouči, ve svém týmu mám mistra republiky, mistra Moravy a mnoho kluků, kteří skončili na stupních vítězů.

V nedávné době jsi absolvoval několik kulturistických soutěžích, ze kterých sis přivezl několik medailí. Jak jsi spokojený a které soutěže plánuješ příště?

Tento rok jsem absolvoval čtyři soutěže v kulturistice a jsem opravdu spokojený. Ta nejdůležitější soutěž – mistrovství republiky, dopadla opravdu skvěle. Skončil jsem třetí v nejtěžší váhové kategorii nad 90 kg. Chystám se pravděpodobně soutěžit i příští rok.

Do svého prvního MMA utkání nastoupíš po velmi krátké přípravě. Jsou náročnější kulturistické tréninky nebo MMA příprava?

Tréninky jako takové, má samozřejmě těžší MMA, ovšem jako celek je rozhodně náročnější kulturistická příprava. Důvod je prostý. V kulturistice musí závodník jet jídelníček na 100 % bez sebemenších úlev, a to poměrně dlouhou dobu, klidně i tři měsíce. A není těžší období, než když jste v přísné dietě, do toho musíte zvládat těžké kulturistické tréninky, nemůžete se pořádně najíst, a navíc máte nízký příjem energie, tedy sacharidů. Takové období trvá často i několik týdnů a občas je vám na umření. Je to náročné jak fyzicky, tak psychicky. MMA příprava je bolavá a krutá, ale po těžkém tréninku se zkrátka můžete pořádně najíst. Pokud nemusíte do zápasu shazovat, tak si po tréninku můžete dát jakékoliv jídlo, a to člověku obrovsky pomůže. Doufám, že nenaštvu některé fightery, ale kulturistická příprava je náročnější (smích).

Jsi dlouholetý sportovec, ale o kulturistech se často říká, že nejsou příliš pohybliví a jejich svaly je v pohybu brzdí. Jak se trénují bojové sporty pro někoho, kdo má 110 kg?

Příprava byla velmi specifická. Můj soupeř je ryzí postojář, takže jsme v přípravě věnovali v 80 % boji na zemi. Na zemi mohu zajímavě využít moji velkou sílu a především váhu. S pohyblivostí na tom nejsem úplně špatně, ale samozřejmě tam není taková rychlost, jaká je potřeba. Trošku mě mrzí, že jme postoji nedali tolik, kolik bych chtěl. Spíše jsme trénovali obranu proti kopům a úderům, abych v zápase přežil (smích). Třeba si v dalším zápase proti jinému soupeři vyzkouším i pořádnou postojářskou přípravu, a tak teprve poznám, jaké to je se plácat s váhou 110 kg.

Nastoupíš proti několikanásobnému mistru světa v kickboxu Filipu Roubíčkovi. Sledoval jsi nějaké jeho zápasy a co na soupeře říkají tvoji trenéři?

Některé jeho zápasy jsem viděl na YouTube a samozřejmě jsem se zhrozil (smích). Ten kluk je neskutečně šikovný, rychlý a jeho highkick je opravdu něco. Ovšem oba dva moji trenéři mi řekli, že je určitě hratelný a se strategií, se kterou půjdeme do zápasu, bychom ho mohli porazit. Svým trenérům bych chtěl tímto poděkovat, protože se o mě skvěle starali. Mými trenéry jsou Juri Tarev a Dan Rumulák, ještě jednou vám moc děkuji, kluci!

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Karlos Benda (@karlosbenda)

Váš zápas má podtitul David vs. Goliáš. Netajíš se tím, že soupeře musíš vzít na zem a tam ho ukončit. Zápas, ale vždy začíná v postoji. Jak ses připravil na pohyb a rychlost, kterou tvůj výrazně lehčí soupeř do zápasu určitě přinese?

Jak už jsem říkal, v postoji to bude boj o přežití. S trenéry jsme pilovali hlavně obranu, aby mi nepadaly ruce, což se mi bohužel stává. Budu se snažit bránit lowkicky i highkicky a zkrátka, musím přežít postoj a pak s ním hodím o zem.

Příprava na zápas opravdu hodně bolí. Na sociálních sítích jsi ukázal, jak jsi z tréninku dobitý. Dá se za tak krátkou dobu vůbec zvyknout na každodenní bolest a utrpení?

Na bolest a utrpení jsem zvyklý z kulturistiky. Přeci jen, když člověk dřepuje 240 kg, tahá 250 kg na mrtvý tah a zvedá 190 na benchpress, tak bolest pozná. Je to samozřejmě jiný druh bolesti, možná i horší, ale celkově jsem to zvládal dobře.

Byl jsem v tréninku někdy tzv. nahulený? Abys věděl, jak bude tvá hlava reagovat na tvrdé údery.

Přímo nahulený jsem nebyl, ale párkrát jsem dostal pořádné bomby od svého trenéra, který má 116 kg. Když mě trefil svým pushkickem přímo do břicha, tak jsem skoro zvracel. Párkrát jsem i dostal na bradu takovou bombu, že mě bolela čelist několik dní.

zdroj: VIDEO: Se svolením Karlose Bendy

Součástí MMA je i psychická příprava. Říká se, že hlava tvoří velkou část úspěchu. Konzultoval jsi s někým tuto důležitou součást boje?

Psychická příprava byla také jedno z témat mého tréninku. Musím říct, že se zatím cítím naprosto v pohodě, do zápasu zbývá 5 dnů a ani mi to vlastně nepřijde. Samozřejmě uvidíme, jak budou vypadat dny, a především hodiny před samotným zápasem.

Několikrát jsi řekl, že se na zápas velmi těšíš. Do turnaje zbývá pár dnů a nervozita určitě přijde. Máš nějaký plán, jak se udržet v psychické pohodě?

Zápas je v sobotu večer a do Prahy odjíždím už ve čtvrtek odpoledne. Čas budu trávit s kamarády v Praze a samozřejmě se pokusím odreagovat a nemyslet jen na zápas. Určitě by mi náladu zvedla přítelkyně, ale tu mi přebral Koleso (další účastní galavečera, pozn. redakce). Na místě budu mít své kamarády, trenéry a ti mi určitě psychicky pomohou.

Nedělní tiskovou konferenci sledovali tisíce lidí a desetitisíce si v sobotu koupí Pay-Per-View přenos. Je to pro Tebe velká šance získat nové fanoušky a klienty. Mnozí tvrdí, že se na tvůj zápas těší z celé karty nejvíce. Cítíš očekávání jak ze svého okolí, tak ze strany fanoušků?

Očekávání.. Vzhledem k tomu, že jde o úplně první MMA zkušenost s mistrem světa v kickboxu, tak mohu pouze a jenom překvapit. Rozhodně tam nejdu prohrát, jdu vyhrát a nechám v kleci úplně všechno. Nechci zklamat své fanoušky a sledující. Každopádně chci předvést co nejlepší možný výkon. Na závěr chci říct menší zajímavost. Když Fortuna vypsala sázky, byl jsem favorit (smích). Nyní je na mě 3,4 což asi odpovídá.

Děkuji za rozhovor a za celou redakci Fights.cz Ti přeji mnoho štěstí při tvé premiéře v oktagonu.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články