Legendární Fedor se o víkendu rozloučí s kariérou. Odejde z klece jako šampion?

Legendární Fedor se o víkendu rozloučí s kariérou. Odejde z klece jako šampion? Fedor Emelianenko, svého času mnohými považován za vůbec nejlepšího bojovníka | zdroj: Profimedia

Nadešel čas, po více než 22 letech profesionální kariéry vstoupí Fedor Emelianenko v sobotu večer naposledy do klece jako bojovník. Cíl je jasný – pomstít se americkému rivalovi za KO a odejít jako šampion.

Na začátku milénia přišel do MMA nenápadný muž, který si měl v následující dekádě podmanit celou těžkou váhu. Během necelých dvou let nasbíral neuvěřitelných 11 zápasů, prohrál jediný, a dostal pozvánku do japonské organizace PRIDE, kde v té době mezi sebou měřily síly ti nejlepší z nejlepších.

Během následujících let Fedor s chladnokrevným výrazem ve tváři válcoval jednoho soupeře za druhým a byl považován za neporazitelného. Vítězné tažení nakonec trvalo 27 zápasů. V jeho sbírce zářezů najdeme několikanásobného vítěze turnaje K-1 Semmyho Schilta, šampiony těžké váhy UFC Marka Colemana, Kevina Randlemana, Tima Sylviu a Andreje Arlovskiho či tvrďáky Marka Hunta a Mirca "Crocopa" Filipoviče. Zkrátka životopis, kterým se nemůže pochlubit nikdo jiný.

Fedorova nadvláda skončila symbolicky až v roce 2010, kdy jej uškrtil Fabricio Werdum, který o pár let později usedl i na trůn UFC. Následně Emelianenko schytal další dvě porážky a zdálo se, že jeho éra je definitivně u konce. "Poslední císař" se ale dokázal vypracovat zpět a většinu soupeřů v posledních letech rychle knockoutoval. 

Ne však Ryana Badera, s nímž se na začátku roku 2019 potkal ve finále Grand Prix Bellatoru. V sázce byl tehdy i pás šampiona a pokud by Fedor byl býval vyhrál, možná by na vrcholu ukončil kariéru. Američan ho ale dobře trefil hned jedním z prvních jabů a byl konec.

Šéfovi Bellatoru se sice myšlenka odvety zprvu moc nezamlouvala, nakonec ale po dlouhém přesvědčování z ruské strany změnil názor. Bader už také není nejmladší a v mezičase schytal dva knockouty, jedním z nich ho ukončil právě Fedorův učenec Vadim Nemkov. Možná i proto Emelianenko po pomstě nijak zvlášť neprahl.„Chtěl jsem především titulový zápas, o ten jsem usiloval. A prostě se to sešlo tak, že ho zrovna drží Ryan Bader, což je ještě lepší,“ uvedl v jednom z rozhovorů. 

Ačkoliv bude do klece nastupovat jako velký outsider, šanci na vítězství rozhodně má. A lepší tečku za veleúspěšnou kariérou by si snad ani nemohl přát. Hluboce věřící Fedor to ale zřejmě neprožívá tak jako jeho fanoušci. "Dá-li Bůh, tak zvítězím," prohlašuje a nad zápasem podle svých slov nijak zvlášť nepřemýšlí. Ať už dopadne jakkoliv, bude prý definitivně poslední. „Chci, aby si mě fanoušci pamatovali jako sportovce, který si získal popularitu na základě svých bojových schopností, ne trashtalkem nebo nějakými takovými špinavostmi.“

Zápas proběhne na turnaji Bellator 290, který v našich končinách vysílá Nova Sport 1 a Voyo.cz. Hlavní karta začíná o půlnoci v noci ze soboty na neděli. Poslední rozloučení s Fedorem si nenechají ujít ani mnozí jiní velikáni MMA. Účast potvrdili například Josh Barnett, Mark Coleman, Randy Couture, Renzo a Royce Gracie, Dan Henderson, Rampage Jackson, Chuck Liddell, Frank Shamrock či Chael Sonnen.

Zdroje:  Bellator MMA

Nejnovější články