Hlavní obsah

Legendární bijec těžce nese zákaz ruských sportovců: Donedávna se politika do sportu netahala

Už více než půl roku trvající ruská vojenská invaze na Ukrajinu si vyžádala daň v podobě zákazu startu ruských a běloruských sportovců na prestižních turnajích. Stopka se týká i soutěží pořádané Mezinárodní federací smíšených bojových umění (IMMAF), která tradičně dává prostor amatérským MMA talentům ukázat se v plné parádě. Zoufá si i legendární ruský těžkotonážník Fjodor Jemeljaněnko, který u mezinárodní asociace apeloval na zrušení suspendace.

Foto: Valery Sharifulin/TASS

Bývalý MMA zápasník a současný prezident Ruské unie MMA Fjodor Jemeljaněnko.

Článek

Mezinárodní federace smíšených bojových umění (IMMAF) zareagovala na ruskou vojenskou invazi již v březnu, kdy jak ruským, tak i běloruským sportovcům pozastavila účast na všech šampionátech. „Jsme nuceni se spojit s globálním sportem a projevit solidaritu Ukrajině," oznámil v březnu prezident IMMAF Kerrith Brown.

Suspendace Ruska a Běloruska po více než půl roce stále trvá. Hodně nelibě to přitom nese legendární těžkotonážník a v současné době prezident Ruské unie MMA Fjodor Jemeljaněnko, který nedávno apeloval, aby IMMAF umožnila ruským sportovcům v příštím roce soutěžit. Suspendované jedince přitom označil za rukojmí sociálně-politických problémů mezi státy.

„Donedávna se do sportu netahala politika, ale nyní se situace vyvinula tak, že talentovaní ruští sportovci jsou rukojmími sociálně-politických problémů mezi státy," řekl Jemeljaněnko v prohlášení státní agentuře TASS. „Naděje, plány a kolosální úsilí byly sníženy na nulu, víra ve spravedlnost hlavních principů olympismu byla ztracena," pokračoval ruský těžkotonážník.

„Jsme si jisti, že všichni sportovci by měli soutěžit s důstojnými soupeři, protože je to pro rozvoj sportu nejdůležitější. A náš tým je jeden z nejsilnějších na světě. Rádi bychom poznamenali, že v letošním roce byl ruský národní tým vytvořen v rámci národního šampionátu a je připraven se příští rok zúčastnit všech mezinárodních soutěží," dodal Jemeljaněnko a věří, že je čas, aby se ruští sportovci znovu zařadili mezi ostatní.

Bez ruských a běloruských zápasníků se například obešel i srpnový světový šampionát v Abú Zabí, kde česká výprava vybojovala dvě zlaté medaile. Postarali se o ně junioři Patrik Kutil a Tagir Machmudov.

Reklama

Související témata: