Hlavní obsah

Legendární boxer Tyson o temném období za mřížemi: Byla to nejlepší část mého života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život legendárního boxera Mikea Tysona ani zdaleka nebyl bez průšvihů. Ten největší přišel před třiceti lety, tedy v roce 1992, kdy byl tehdy šestadvacetiletý Tyson usvědčen za znásilnění a za mřížemi nakonec díky dobrému chování strávil místo avizovaných šesti let „pouze“ tři a půl roku. Právě toto období hodnotí americký boxer s odstupem času jako nejlepší období svého života.

Foto: VCG

Dnes již šestapadesátiletý Mike Tyson zažil kariéru plnou vzestupů a pádů.

Článek

Jeden z nejlepších boxerů všech dob, ale také kontroverzní osoba, jež často žila za hranicí zákona. Není přitom tajemstvím, že Tyson holdoval všemožným neřestem, temnou a významnou roli sehrály i těžké drogy, zejména kokain. Pořádná rána nakonec přišla v roce 1992, kdy byl Tyson poslán za mříže za znásilnění černošské ženy Desiree Washingtonové a vzrůstající boxerská kariéra se tak pozastavila.

Tyson se tak nedočkal ani avizovaného duelu s úřadujícím mistrem světa Evanderem Holyfieldem, místo řádění mezi šestnácti provazy v boxerském ringu trávil dlouhé chvíle za mřížemi, kde nakonec místo avizovaných šesti let strávil tři a půl roku.

„Ve vězení jsem prožil nejlepší roky svého života," vzpomíná dnes již šestapadesátiletý Tyson, kterému pobyt za mřížemi paradoxně dodal klid. „Měl jsem klid. Peníze nic neznamenají, pokud nemáte svůj klid, stabilitu a rovnováhu. Potřebujete si udržet zdravý rozum, abyste mohli diktovat jakoukoli část života," upřesňuje bývalý profesionální boxer.

Ve věznici v Rockvillu ve státu Maryland nelenil. „Běhal jsem po dvoře osm nebo devět mil a večer jsem skákal čtyři hodiny v cele. Skákal jsem, až jsem promáčknul betonovou podlahu," popisuje. „Měl jsem dobré jídlo, všichni na mě byli milí, chovali se ke mně dobře," je rád Tyson, který se na svobodu znovu podíval v roce 1995 a tentýž rok zažil vítězný návrat do ringu. „Všichni se ke mně chovali slušně, báli se mě, ale vždy jsem byl dobrý člověk," konstatuje.

„Chci, aby lidé věděli, že život je ochota zemřít. Věřím, že jakmile člověk zemře, začne znovu žít. Venku je víc než jen my. Abyste si skutečně vážili života, musíte zabít své ego. Ego je dobré, ale není to život. Používejte ho ve fotbalu, boxu nebo v čemkoliv jiném, ale v životě na něj zapomeňte," poučuje ostatní.

Po návratu do normálního režimu ale přišly další skandály. Tím nejproslujějším bylo ukousnutí části ucha již zmíněnému Evanderu Holyfieldovi v roce 1997, což pro Tysona znamenalo okamžitou diskvalifikaci. „Ty uši chutnají opravdu skvěle," zhodnotil po letech americký boxer, který se i přes řadu malérů zařadil mezi nejinspirativnější sportovce všech dob.

Reklama

Související témata: