Makhachev si jde pro pás šampiona a dopředu odhalil svou taktiku do zápasu

Makhachev si jde pro pás šampiona a dopředu odhalil svou taktiku do zápasu zdroj: Profimedia

Souboj mezi dagestánským bojovníkem Islamem Makhachevem a brazilským fenoménem Charlesem Oliveirou slibuje pořádnou show. Makhachev je ale odhodlaný ukázat, že je lepším grapplerem než samotný brazilský rekordman.

Islama Makhacheva čeká už dnes večer největší zápas jeho dosavadní kariéry. Dagestánský bojovník se utká o uvolněný titul šampiona lehké váhy UFC s „nekorunovaným šampionem“ Charlesem Oliveirou.

Říká se o něm, že je to druhá verze neporaženého bývalého šampiona Khabiba Nurmagomedova a toto přízvisko není daleko od pravdy. Islam vyrůstal a trénoval pod vedením Khabibova otce, Abdulmanapa Nurmagomedova a v době kdy Khabib zápasil, byl jeho hlavním tréninkovým partnerem. Jejich styl je velice podobný – dominantní wrestling, ground and pound, submise a nekonečná fyzická kondice.

„Když jsem přišel za Abdulmanapem, bylo mi tak 16 let. Přišel jsem do gymu, trénoval jsem tam a zápasil. Bylo tam hodně chlapů, všichni bojovníci, kteří už měli profesionální zápasy a já jsem byl jenom mladý kluk. Byl jsem jeden z nejmladších. Trenér ve mně něco viděl a myslel si, že bych mohl něco dokázat,“ promluvil Islam o svých začátcích.

A skutečně, jeho trenér a otec Khabiba, Abdulmanap Nurmagomedov v něm viděl velký potenciál a chtěl, aby Makhachev získal šampionský titul poté, co se jeho syn odebere do důchodu. Minulý rok ale legendární trenér nečekaně zemřel na komplikace spojené s covidem a trenérské žezlo tak převzal jeho syn Khabib, společně s Javierem Mendezem z AKA gymu. Vize však zůstala a zatím jde všechno podle plánu, protože Islam má nakročeno do titulového zápasu jako favorit.

Makhachev za celou kariéru (23 zápasů) prohrál jen jednou, když jej v roce 2015 nečekaně sejmul tvrdým úderem Adriano Martins a následně jej ubil na zemi. Od té doby je ale Makhachev k nezastavení a vyhrál 10 zápasů v řadě se stejnou dominancí, jakou kdysi ukazoval Khabib.

Charles Oliveira bude ale určitě jeho doposud nejtěžším testem. Brazilský fenomén vyhrál 11 zápasů v řadě a navíc drží rekordy pro nejvíce submisí v historii UFC (16) a nejvíce ukončení celkově (19).

Sám Makhachev přiznává, že Oliveira je kvalitní soupeř a těší se na souboj s ním: „Charles je dobrý bojovník. Má dobré schopnosti, dobrý grappling, jiu-jitsu a teď je i dobrý striker, protože se zlepšil. Proto je teď šampionem. Ale v sobotu večer ho musím zastavit. Protože musím lidem ukázat na jaké jsem úrovni. Nejsem striker, nejsem grappler, nejsem wrestler… jsem nejlepší MMA bojovník.“

Dagestánský vyzyvatel ani neskrývá svoji taktiku a chce Oliveiru ukončit na submisi, aby ukázal, že je na zemi lepší než brazilský rekordman:

„Plán je stejný jako vždycky – vzít ho na zem, podržet ho tam a unavit ho. Ale mým cílem je ho ukončit, protože tenhle chlap má nejvíce ukončení v UFC a když ho ukončím já, bude to pro moji kariéru velké.“

O motivaci nemá 31letý Makhachev nouzi. Chce využít šance, na kterou trénoval celý život a ukázat, že je nejlepší lehkou vahou na světě:

„Upřímně, hrozně se těším. Trénoval jsem tvrdě celý život a proto jsem teď tady. Můj trenér Abdulmanap a Khabib mi vždycky říkali: 'Budeš šampionem, jenom dělej svoji práci'. Proto jsem teď tak blízko a moc se na to těším.“

Jestli se mu to skutečně povede, uvidíme už dnes, kolem 11. hodiny večer.

Zdroje:  youtube - BTSport

Nejnovější články