Hlavní obsah

Mistrovství světa v boxu budou bojkotovat i Nizozemsko a Švýcarsko

Dalšími zeměmi, které budou kvůli účasti ruských a běloruských sportovců a výhradám k vedení Mezinárodní boxerské asociace (IBA) bojkotovat březnové mistrovství světa žen, jsou Nizozemsko a Švýcarsko. Uvedla to agentura Reuters. Jako jedna z prvních po iniciátorech bojkotu z USA oznámila neúčast na akcích IBA Česká boxerská asociace.

Foto: RFA

Ilustrační foto

Článek

Šéfem nizozemské federace je Boris van der Vorst, jenž se chtěl loni v květnu utkat s kontroverzním ruským podnikatelem Umarem Kremljovem o funkci prezidenta IBA. Van der Vorst nicméně nebyl k volbám připuštěn, a i když v červnu Sportovní arbitrážní soud (CAS) uvedl, že pro to nebyl důvod, mimořádný kongres IBA v Arménii rozhodl o tom, že se volby opakovat nebudou.

Kremljov má blízký vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a hlavním sponzorem IBA je ruská energetická společnost Gazprom. Asociace loni v říjnu rozhodla o tom, že na jejích akcích budou moci startovat ruští a běloruští sportovci, navíc pod státními vlajkami, což drtivá většina světových federací od vypuknutí války na Ukrajině nedovoluje.

Řízení IBA (dříve AIBA) dlouhodobě kritizuje Mezinárodní olympijský výbor, jenž jí už před hrami v Tokiu odebral právo organizovat boxerské turnaje pod pěti kruhy. Tradičnímu sportu hrozí vyřazení z olympijského programu.

Před Švýcarskem a Nizozemskem ohlásili neúčast na MS žen v Dillí zástupci USA, Česka, Irska, Británie, Švédska a Kanady. Většina těchto zemí včetně Česka neplánuje ani start na květnovém MS mužů v Taškentu.

Reklama

Související témata: