Možná v tom roli hrál pan Krádež. Já ale vím, že jsem dvakrát vyhrál. A zvládnu to i potřetí, tvrdí ranař Široký

19.07.2022

Autor: Ondřej Huml

Jan Široký (vlevo) jde opět do boje.

Jan Široký (vlevo) jde opět do boje.FOTO: OKTAGON MMA


Když se spolu utkali naposledy, bylo z toho celkem dost zlé krve. Na body sice znovu zvítězil Jan Široký, po odvolání Tomáše Fialy o výhru však přišel. Už v sobotu se může rozhodnout, jejich třetí válku uvidí Štvanice. A ostravský patriot slibuje, že tenhle spor ukončí jednou provždy. 


"Cítím se být ve skvělé formě, opravdu jo. Zřejmě vůbec v nejlepší za celou svou kariéru. Doufám, že Fidži hodně dobře potrénoval, protože se fakt má na co těšit. Chtěl bych moc poděkovat Oktagonu, tedy Ondrovi s Paľem, že zrovna nám dvěma dali takovou šanci. Utkáme se v prvním zápase hlavní karty a já věřím, že lidi nezklameme," ujistil v rozhovoru pro kaocko.cz Široký.

Ten se s Fialou poměří už potřetí. Poprvé ho zvládl porazit ještě mezi amatéry, pak i v roce 2017 na XFN 6. Jenže přišel zvrat. Soupeř a jeho tým se proti výsledku odvolali a komise jim dala za pravdu. Zelené políčko vítěze se tak rázem přebarvilo došeda, tenhle zápas skončil bez výsledku.

"Podle UFC pravidel jsem i tenkrát vyhrál, na čemž se shodli také rozhodčí. Že to pak dopadlo, jak to dopadlo, mě dost nemile překvapilo. Byl jsem celkem rozčilený, vnímal jsem to jako křivdu. Zvlášť když k v pravidlech stojí, že výsledek se může změnit pouze v případě, že v zápase sudí jasně pochybili. A to rozhodně nebyl tento případ," poznamenal Široký.


Mluvil klidně, bez emocí. Zároveň z něj bylo ale cítit, že za fér rozuzlení to opravdu nepovažuje. "Nevím, jak to dokázali změnit, přes koho to tehdy šlo. Ani mi to dodnes nikdo nijak nezdůvodnil. Možná v tom roli hrál pan Krádež nebo jak se ten člověk vlastně jmenuje… Mně osobně tu výhru ale nevzali. Já vím, že jsem Tomáše porazil už dvakrát. A v sobotu se tak stane potřetí," slíbil ostravský bijec. 

O náboj má tak tenhle duel postaráno. "Chvíli jsem tehdy přemýšlel, že bych si i já našel člověka, co by mi mou výhru na Sherdog zase vrátil. Aby všichni věděli, jak to skutečně bylo. Potom jsem se na to ale vykašlal. Jestli si někdo honí statistiky zrovna takhle, tak dobře, kvůli nim já ale tenhle sport nedělám. Nakonec jsem tedy nad tím jenom mávnul rukou a šel na trénink. Už za pár dní se snad pravda ukáže znovu. A třeba dřív než na body, uvidíme," pousmál se Široký.

Že by měl od té chvíle na Fialu pifku, se však říci určitě nedá. "Proti Tomášovi já vůbec nic nemám. Je to férovej a zkušenej borec. Podle mě se MMA věnuje ze stejného důvodu jako já, prostě se rád pere. Navíc si nemyslím, že by to byl přímo on, kdo by se v tom tenkrát tolik babral. Nemyslel jsem si to tehdy a nemyslím si to ani teď," vysvětlil oblíbený gladiátor. 

Staré účty si tak na Štvanici vyřizovat nepůjde. Jeho cílem je tam opět předvést co nejlepší show. "Přesně tak, o to mi jde především. Proto ani příliš neřeším, jak by náš souboj měl probíhat, tyhle věci v kleci vyplynou samy. Já chci hlavně s Tomášem udělat co nejkrásnější bitku. Klidně bych se s ním porval i ve vodě, když by to tak diváci chtěli," rozesmál se.

Pod hladinou se utkají možná příště, tentokrát to bude na Štvanici. Tam se Široký představí už podruhé. Poprvé to bylo před pěti lety, kdy nestačil na Ronyho Paradeisera. "Šlo o jeden ze zápasů, které jsem vzal jen tři týdny před turnajem. A vzpomínám si, že mi Rony tenkrát celkem naložil. Sežral jsem tam nějaké koleno a byl pak hodně mimo. Byť jsem samozřejmě tvrdil, že ne," přiznal bez okolků.

Samotná Štvanice ho ale uchvátila. "Jedná se o skvělé místo k boji. Takový návrat k Pankrationu. Ono se to třeba nezdá, ale když zápasíte v nějaké menší vyprodané hale, je tam vydýcháno a ještě vám tam pustí dým a mlhu, tak to není úplně ten nejlepší prostor, kde byste se chtěl s někým bít. To Štvanice je úplně o něčem jiném. Ať tam hodí jakékoliv efekty, je to venku a dýchá se vám pořád skvěle. I proto si myslím, že právě tam by výkony všech zápasníků mohly jít ještě více nahoru," podotkl Široký. 


Ten se v Oktagonu naposledy ukázal v prosinci, kdy až nečekaně snadno smetl Marka Bartla. "Na ten zápas hrozně rád vzpomínám, navíc mi dost vyšel. O to cennější pro mě bylo, že se tak stalo zrovna proti Markovi. Když jsem s MMA začínal, on už byl v tomhle sportu ikonou. Bylo mi tak velkou ctí, že jsem proti němu mohl vůbec nastoupit," konstatoval vyhlášený sympaťák, který byl přitom tehdy v roli outsidera.

To do zápasu s Fialou půjde coby favorit. "Vůbec nic to se mnou ale nedělá. Co se týče kurzů, už mě sice několikrát napadlo, že bych si vsadil na své kamarády nebo tak, ale vždycky mě to přešlo. Já na tyhle věci štěstí stejně nemám. Zato ho mám v lásce, to je mnohem důležitější," pousmál se sedmý muž divize. 

Na koho by chtěl narazit příště? "Žádné jméno vytahovat nechci. Lákal by mě ale souboj s Karolem Ryšavým, jenž je v žebříčku přede mnou, s ním bych si to moc rád pinknul. A hodně o mě stál i malý Meloun, tedy Ondra Petrášek. Ten navíc naposledy porazil právě Fidžiho, o to by to celé mohlo zajímavější," navrhl s tím, že zápasit by chtěl určitě v prosinci doma v Ostravě. 

"Tam už to mám trošku přislíbené. Pokud ale zůstanu zdravý, moc rád bych do té doby stihl ještě jeden souboj. Klidně už v září v Brně," uzavřel Široký.



Další články v kategorii

Užil jsem si to neuvěřitelně, zářil Dvořák, který už myslí na návrat do UFC

08.05.2024David Dvořák v pondělí slavil výhru. Tentokrát ale ne v MMA, nešlo ani o slavnou UFC. Český bojovník bojoval podle pravidel Undergroundu ...

Po titulové bitvě součástí muzikálu. Byla jsem nervóznější než v ringu, usmála se česká boxerka

08.05.2024Česká boxerka Fabiana Bytyqi má za sebou velice hektické období. V lednu letošního roku padla v boji, přišla o světový titul, ...

Box bez rukavic je gentlemanský sport, je to budoucnost bojových sportů, říká český ranař

08.05.2024Kdy přijdou lepší časy? A dostaví se vůbec? Box bez rukavic a popularita v České republice? Popelka mezi bojovými sporty, která se rozkoukává, ...

Jsem uvězněný ve svém těle. Ten sport miluju, říká Jubox před řežbou s Rockem

08.05.2024Eden se otřese v základech. Jaroslav Jubox Pokorný vs. Shem Rock. Tento souboj měl proběhnout už několikrát. Mezi oběma je tak velká rivalita, že nebezpečí ...

Tréninkoví parťáci se shodli. McGregor se tréninkem baví, očekávejte jeho nejlepší verzi

07.05.2024Tři roky nebojoval, kvůli zlomenině a následné rekonvalescenci stál na druhé koleji. Letos se vrátí zpátky. Slavný Conor McGregor ...

Odešel rváč, důkazem je jeho obličej. Brož si za rozlučku vysloužil respekt

07.05.2024Do historie Oktagonu se zapsal několika nezapomenutelnými bitvami, fanoušky si získal tím, že do každého zápasu dával svoje bojovné ...

Od našeho posledního boje jsem se vyvinul víc než Procházka, myslí si Pereira

07.05.2024Před brazilským turnajem UFC 301 ukázal na Jiřího Procházku, zvolil si stranového vyzyvatele. Šampion polotěžké divize Alex Pereira ...

Místo lodiček rukavice. Polka z UFC ukázala po boji otlučenou tvář

07.05.2024Chtěla prodloužit působivou sérii, získat pátou výhru v řadě, probít se žebříčkem UFC k titulové šanci. Nepovedlo se. Polská ...

Česká šance na UFC? Humburger řeší budoucnost, na stole má pět nabídek

07.05.2024Osm výher, jen jedna porážka. Osmadvacetiletý MMA zápasník Dominik Humburger je nyní na volné noze, jak sám řekl. Není ...

Načíst další články