Muka před bojem. Snažím se shazovat postupně, abych chránil tělo, uvědomuje si Kohout

26.02.2024

Autor: Libor Kalous

Matouš Kohout na typ kola nekouká, hlavní je, že to jede.

Matouš Kohout na typ kola nekouká, hlavní je, že to jede.FOTO: se souhlasem Matouše Kohouta


Přijel na sportovním kole, zkontroloval hodinky, sundal helmu, objednal kávu a měl čtyřicet minut rest od sportu. Matouš Kohout v sobotu nastoupí do osmifinále pyramidy Tipsport Gamechanger v lehké váze pod organizací OKTAGON MMA. Chtěl už chodit jen velterovou divizi, ale přilétlo laso, které nenechal zkušený bojovník prolétnout. Pro krále bude na konci roku připraven šek na 300 tisíc eur, celkově je v banku milion eur. A tohle je lákadlo, které má sílu. Českého bojovníka čeká v sobotu odveta předloňské bitvy s Mateuszem Legierskim. Polským Dynamitem, jenž se v Oktagonu stal vůbec prvním šampionem lehké váhy. Ještě předtím ale přichází boj s váhou. "Bude to hnusný, půjde to, i když shazování bude bolet," přiznal Kohout pro kaocko.cz.


Matouši, bylo těžké rozhodnout se pro lehkou váhu, vědět, že přijde zase peklo při shazování?
První moje odpověď byla, že tohle je nesmysl, tohle nedám. Pak se mi to ale rozleželo v hlavě a viděl jsem a vidím příležitost. Váha je velká oběť, ale určitě to bude stát za to.

Co rozhodlo - výjimečná pyramida, kvalita soupeřů, peníze?
Je to příležitost. Už nejsem nejmladší, taky nevím, kolik příležitostí ještě přijde. Byl bych blbý, kdybych odmítl ligu mistrů. Kdybych nabídku nevzal, litoval bych a pořád bych měl v hlavě, co by se stalo - kdyby. 

Pochyby?
Přesně tak. Myslím, že bych si to vyčítal, tohle nechci.

Co doma řekli na vaše rozhodnutí? Máte rodinu, malou dceru…
Probírali jsme to, doma nebyla velká radost, hlavně kvůli mému zdraví. Tohle jsem probíral i s trenéry a lékaři. Nakonec jsme usoudili, že to bude hnusný, ale půjde to, i když to shazování bude bolet.

Co je pro vás hlavní?
Jde o to, že když člověk odvodňuje vícekrát v roce, nesmí udělat chybu při shazování, poté při doplňování, aby nenastaly chyby v těch vlnách a tělo třeba nezkolabovalo. Aby ledviny a játra nedostaly takový kouř. Vše se musí postupně, žádné napálení.

Máte vše rozepsané, máte program?
Tohle mám v hlavě, studoval jsem si, jak to dělají v UFC. Celý to mám nastavený na osm týdnů, kdy postupně shazuju kila. Od začátku roku jsem v dietě. Od začátku roku vím, co budu jíst, píšu si to. Snažím se shazovat postupně, abych chránil tělo.

Co jíte?
Jídla jsou vesměs stejná. Ráno mám vločky, odpoledne si dám maso s rýží, večer třeba brambory a postupně si vše ladím, samozřejmě také množství. Vařím si sám, mě to baví, takže o to pro mě líp. Co si navážím, to s ním, nepřidávám si, ale třeba zeleninu nevážím, ale taky vím, že nemůžu sníst kilo brokolice a jít na trénink.

Kdy prožíváte nejhorší stavy?
Poslední týden bude nejhorší, což právě nastává. V pátek jsem začal zavodňovat a začnou přicházet krušnější dny. Aspoň budu ale pít, poslední dva dny to je hlad, žízeň, sucho v puse, to je nejhorší. 

Kolik rozpíjíte za den nejvíce vody?
Osm litrů.

Problém?
Zapomínám občas. Musím pít postupně, nejde do sebe nalít dva litry a pak několik hodin nic. Musím postupně, pravidelně, mít celou dávku rozdělenou. Je to na palici občas.

Postupně méně a méně vody, jídla, cukrů, kalorií, co nervy?
Nervy pracují. Když to srovnám s veltrem, kde jsem v podstatě jedl, co jsem chtěl, pak jsem se hlídal čtrnáct dní, tam jsem byl v klidu až do vážení. Teď jsem z Polska přijel tři týdny před zápasem a cítím, že jsem doma startovací.

Kolik jste měl vlastně na začátku roku?
Měl jsem 87 kilo.

Takže 17 kilo dolů za 8 týdnů.
Když to takhle slyším, je to masakr.

Kde se vám ztráta kil nejvíce na těle projeví?
Co jsem přijel z Polska, už jsem měl propadlejší tváře, já už týden před zápasem nemám dírku na pásku. Kalhoty, které jsem si koupil do veltru, tak ty mi padají. 

Necháte se zarůst, aby nebyly vidět propadlé tváře?
Ne. Tentokrát chci vypadat trochu mladší, nebudu zarostlý. Ale byla to výhoda, nebylo by to ve tváři tolik znát.

Jdete pyramidu, kde je jeden princip pro všechny. Hubnete, vyhrajete a za pár měsíců celý kolotoč znovu, za necelý rok čtyřikrát, když dojdete do finále, jaká to je představa?
I s tímhle do toho jdu, vím to, uvědomuju si to. Budu mít nad sebou bič, že mi váha nemůže ustřelit, budu si muset udržet váhu, ve které budu trénovat, abych zbytečně navíc nezatěžoval tělo. Vracet se zpátky a jet tuhle horskou dráhu s kily, to samozřejmě nechci, zdraví máme jedno. I když to je těžké, tuhle pyramidu jsem neodmítl, je to výzva, těším se, ale taky se těším, až budu mít v pátek po váze. 



Další články v kategorii

Jsi nechutný. Na hotelu si tě najdu a zbiju tě tam, vzkázal Sanikidze dánskému Žralokovi

10.05.2024I když premiéra v nové váze mu ani trochu nevyšla, je pevně odhodlán v ní řádit dál, na mušku si tam vzal hodně velké ...

Svět oplakává odchod ikony. Elitní boxer a pionýr UFC zemřel v 60 letech

10.05.2024Svět bojových sportů truchlí. Na druhý břeh odešla legenda. Pionýr UFC a elitní boxer Art Jimmerson skonal ve svých šedesáti ...

Procházka a jeho domácí trénink. Najděte lásku v tom, co děláte

10.05.2024Maká, stále v procesu. To platí pro Jiřího Procházku. Ten svůj poslední duel v UFC ovládl, když 13. dubna ukončil na TKO Alexandera ...

Další titulový zápas pro Brichtu. Na galavečeru v Praze se porve o pás šampiona

10.05.2024Pás šampiona polské KSW mu protekl mezi prsty, ten na domácí scéně by ale mohl získat co nevidět. Populárního bojovníka ...

Odchod do ciziny se odkládá. Sivák podepsal novou smlouvu s RFA

09.05.2024Skvělá zpráva pro fanoušky RFA i Václava Siváka! Ačkoliv je Bad Boy už dávno nachystán čelit těm největším světovým ...

V prosinci si dali tvrdý boj, dnes spolu trénují. Buchinger a Paradeiser ladí formu

09.05.2024Jubilejní galavečer se vší parádou. Tuzemská organizace PML připravuje své desáté pokračování. To spatří ...

Velkolepý comeback dostal další dílek. McGregor mu vezme dech, tipují fanoušci

09.05.2024Napětí stoupá, očekávané datum se blíží. Dva bojovníci, kteří v poslední době stáli opodál, se vrací ...

Polský rival pochválil Procházku, pak ho zatratil. Myslím, že by o titul bojovat neměl

09.05.2024 Stojí opodál, kvůli zranění nezápasí. Na bojovou výhru čeká již dva roky, přesto věří, že by měl v dalším zápase ...

Unikátní pohled na KO. Oktagon si pro fanoušky připravil revoluční novinku

09.05.2024Když skončí zápas MMA, může být jasno. Soupeř padne po tvrdém KO, o vítězi rozhodne submise nebo jasná výhra na body. Když skončí ...

Načíst další články