Natáčením Prostřena Vašek u nás v gymu skončil. Přeji mu jen to nejlepší, řekl Juráček o Mikuláškovi

05.10.2023

Autor: Ondřej Huml

Matúš Juráček.

Matúš Juráček.FOTO: OKTAGON MMA


Z klece si odskočili za plotnu. A zatímco většina z nich u ní tráví času asi dost, našla se minimálně jedna výjimka. Ve speciálním díle Prostřena vaří tento týden fighteři MMA a jako poslední přijde v pátek na řadu populární "nekuchař" z Oktagonu Matúš Juráček. Sice nám neprozradil, kdo vyhraje, největším poraženým byl však nejspíš Václav Mikulášek. A s vařením to bohužel nemělo nic společného…


Matúši, jak jste si netradiční natáčení užil?
Nabídku jít do Prostřena jsem dostal celkem náhodou, přišlo mi to jako zajímavá věc. Nečekal mě žádný zápas a byla to výzva. Notabene když vařím jen sám sobě a umím pouze dvě věci. Míchaná vajíčka a steaky. Říkal jsem si, proč to ale nezkusit, od nás z RPG gymu se tam navíc sešla celá parta. Od trenérky Arlety Krausové až po Lukáše Olejníka s Davidem Hoškem. Bylo fajn, že jsme mohli strávit týden takhle pospolu. Samotné natáčení bylo sice časově dost náročné, byl jsem tam však s lidmi, které mám prostě moc rád.

Řekl jste, že umíte jen míchaná vajíčka a steaky. Jak tedy na vás v Prostřenu přišli?
S tou nabídkou za mnou zašla jedna moje známá, která pro Prostřeno pracuje. Prý jestli bych to tam nechtěl zkusit. Přiznám se, že v první chvíli jsem si z toho dělal srandu. Jsem ale člověk, co miluje výzvy, nakonec jsem tedy šel do toho. Úplně nejdřív jsem však skočil za babičkou a ta mě naučila různé fígle. Takže alespoň nějakou přípravu jsem měl.

Předpokládám, že s mluvením do kamery jste zrovna vy žádný problém asi neměl…
Já určitě ne. Na kamery jsem už totiž zvyklý. A to ať už z natáčení pro Oktagon či když mě coby hosta pozvou do nějakého studia. Když jsem ještě dělal na dveřích, probíhala tam reportáž o nočních barech a se mnou dělali rozhovor coby se šatnářem. Tohle mi tedy problém vážně nedělá. Myslím si, že umím dobře mluvit, že snad před kamerou nevypadám jako úplný blbec. Pro mě je to spíš sranda. 


No a co vaření? Trávíte teď v kuchyni více času než dřív?
Ne. Dokonce vařím podstatně méně než předtím (směje se). Vážně obdivuju mou babičku nebo mámu, že na rodinných oslavách dělají hned několik chodů, že vaří pro tak velké množství lidí. Je to extrémně náročný. Příprava samotného jídla i všechno kolem. Navíc ještě při natáčení v televizi, kde chtějí dělat speciální záběry. Jídlo vám třeba nedovolí odnést hned a ono vychladne, talíře nosíte tam a zase zpátky. Vážně není jednoduché to připravit ani natočit. Obdivuji lidi, co chodí do MasterChefa. Na nás byl štáb moc hodný, i tak měl ale s námi jistě dost práce. Vaření je hodně o trpělivosti a třeba já trpělivý člověk moc nejsem. Obracet steaky a pak je hodit do sebe mi úplně stačí. Osobně si myslím, že jsem vařil asi nejhůř, ale lidi se najedli. Po natáčení i ti ze štábu, takže nakonec snad dobrý. Nějakým způsobem jsme to všichni zvládli. 

Prý jste ostatním nachystal instantní polévku. A tuze pálivou…
Mám kamaráda, který v Galerii Fénix provozuje Han Food, nejlepší asijský bufet v České republice. Kromě toho, že tam vaří, prodávají i různé speciality jako právě tuhle polévku. Je extrémně pálivá. Pro toho, kdo tomuhle moc neholduje, to přináší extrémní smrt. Já ji dělal poprvé a úplně jsem neodhadl množství ani velikost talířů. Bylo to fakt hnusný i pálivý. Hosta Vencu to málem zabilo, mě pak taky. Ta polévka byla ale jen záležitost pro zpestření. Takový můj vtípeček (směje se). 

Kromě ní jste servíroval i krevety v avokádu, hovězí steak s bramborem a zeleninou i jablečný štrúdl. Co z toho vám dalo nejvíce práce? 
Tak steak s brambory celkem umím, tohle jídlo mám v merku. Štrúdl mě zas naučila přítelkyně, horší to bylo s těmi krevetami s avokádem. Tam už děláte více věcí najednou a všechno musí být úplně čerstvý. Dalo mi to celkem zabrat, navíc jsem tyhle mořské plody dělal skoro poprvé v životě. Sice jsem je zkoušel předtím u babičky, s ní za zády to ale bylo mnohem snadnější. Při natáčení se z toho stala fakt piplačka. Je třeba mít šikovné ruce a já jsem zjistil, že je šikovné asi moc nemám. Alespoň ne na vaření. Ve finále jsem ty krevety ještě lehce přesolil (směje se).

Jaký dojem na vás zanechalo kulinářské umění Mikuláška s Hoškem?
Tak Vašek je kuchař, ten vařit samozřejmě umí. Hóša si zase celý život vaří sám a jí jen samé zdravé věci, z těch dvou mi od něj chutnalo asi víc. Dva největší favoriti pro mě ale byli Arleta s Lukášem Olejníkem. Arleta se dokonce učila u Pohlreicha, Lukáš to zase hodně nacvičoval. Tihle dva pro mě byli jasní aspiranti na výhru. 

Sám Mikulášek přiznal, že ho natáčení nezastihlo v ideálním rozpoložení. Řešil problémy svoje, pak i svého milovaného psa. Dalo se to tam s ním vydržet? 
Jediné, co vám o Vaškovi můžu říct, je to, že natáčením Prostřena u nás v gymu skončil. Naše cesty se rozešly. Lidsky jsme se neshodli a vidíme to tak všichni v gymu. Od té doby u nás Vašek už není. Nemám o něm žádné zprávy, s námi už nic společného nemá. Já mu ale přeji jen to nejlepší. Pamatuji si ho totiž jako fajn kluka. Jako velkého sportovce a super parťáka v gymu. Doufám, že si dá život zase do kupy a bude dobrej jako kdysi. Chápu, že teď prožívá těžkosti, ale bohužel už bez nás. Tak snad si dá život zase do pořádku. 

A šlo jen o Prostřeno, nebo těch přešlapů udělal Vašek víc?
Bohužel toho bylo víc. Jeho přístup se neshodoval s tréninkovým plánem. Přece jen jsme sportovní oddíl a nějakým způsobem fungujeme, my všichni se snažíme makat na sto procent. Já ale Vaška dobře znám. Vím, že to byl skvělý kluk. Doufám, že všechny jeho další cesty už budou jen dobrý. 

Ať skončíme něčím pozitivním. Prozradíte nějakou veselou příhodu z natáčení? 
Těch se tam stala hromada. Třeba já i Lukáš jsme takoví divočejší, umíme udělat pořádný rámus. Kvůli mikrofonům bylo ale třeba zachovávat klid, holky z produkce tak za námi běhaly v jednom kuse. Nervózní z nás byl celý štáb, druhou takovou partu tam asi nikdy neměli. Ale byli na nás vážně hodní. Všichni jsme to vydrželi až do konce, což je to hlavní. 



Další články v kategorii

Těžká váha řádila. Vylepšila rekord UFC, zahodila kraťasy i suspenzor

12.05.2024Další mise populárního tvrďáka, další krůček na cestě amerického obra. Derrick Lewis naskočil o víkendu v St. Louis do ...

Smutek. Hanzlíčkové se olympijský sen rozplynul

12.05.2024Smutek. Byla blízko. A ne jednou, přesto se zápasnice Adéla Hanzlíčková neprobojovala na letní olympiádu, která proběhne za ...

Demoliční bouře v UFC, KO po 37 sekundách. Argentinec kopem uspal soupeře

12.05.2024Brutální finiš, tečka zápasu v prvním kole, destruktivní výhra před limitem. Argentinský střelec Esteban Ribovics sestřelil ...

Vojčák řádil v KSW. Slovenský Mutant zvedákem uzemnil bývalého brankáře Chelsea

12.05.2024Slovenský bojovník Štefan Vojčák má za sebou další skvělý zápas. Na sobotním KSW 94 v polském Gdaňsku získal ...

Vémola ovládne Odvetu století a oddálí konec kariéry

11.05.2024Vémola vs. Végh. Zápas roku na domácí bojové scéně se nezadržitelně blíží. Stejně tak konec prvně jmenovaného ...

Siváka se nebojím, neutíkám. Vše je otázkou ceny, hlásí před bitvou v PML slovenský matador

11.05.2024Na domácí scéně patří k absolutní špičce v postoji. Slovenský bojovník Milan Paleš má na svém kontě více ...

Kladivová v bitvě s holými pěstmi nezvítězila. Jako suvenýr si odváží monokl

11.05.2024O páteční noci prošla svou první zkouškou v bitvě bez rukavic v super lehké váhové kategorii čtyřicetiletá Pavla Kladivová. ...

Boráros dostává šanci. Přinesu lidem něco, co ještě nikdy neviděli, věří před RFA

11.05.2024Po šestnácti měsících se představí na domácí půdě. Slovenský granátník Gábor Boráros bude jedním ...

Akce bez komentáře. UFC vydala tichou píseň drtivých finišů

11.05.2024Když v UFC padne KO, nastane výbuch emocí. Fanoušci začnou jásat, burácet. Komentátoři u klece se začnou chytat za hlavu, nevěřícně ...

Načíst další články