Nejkrásnější bojovnice UFC ukázala své přednosti a zkušenou soupeřku vymazala

Nejkrásnější bojovnice UFC ukázala své přednosti a zkušenou soupeřku vymazala zdroj: Foto: Profiemdia

Mackenzie Dern si po těžkém rozvodu schladila žáhu na Angele Hill a předvedl svůj nejkomplexnější výkon v kleci

Třicetiletá Brazilka s americkými kořeny Mackenzie Dern vstoupila do UFC v roce 2018 jako velká (a půvabná) hvězda brazilského jiu-jitsu, v němž držela několik světových titulů. Přesun z BJJ do MMA neproběhl bez překážet a problémů, nicméně v roce 2023 se usadila pevně v top10 slámové váhy UFC a před sebou měla tentokrát výzvu v podobě nesmírně zkušené a sympatické Angely Hill.  Nicméně, kdo slyšel rozhodovry s Dern před zápasem, muselo mu být jasné, že soustředit se na duel s Hill pro ni muselo být nesmírně těžké.

Šílený rozvod

Dern si nejprve prošla, dle svých slov šíleným, rozvodem, který na sebe strhával její pozornost, o to víc, že v něm zjevně šlo o opatrovnictví její dcery Moy. Následně během přípravného kempu přišla na měsíc o svého hlavního kouče, legendárního Jasona Parilla a navíc ji trápila statistika ze zápasů, které byly hlavními zápasy večera – dva předešlé totiž prohrála.

Naopak Angela Hill do zápasu vstupovala se všemi zkušenostmi, které ve svých 38 letech nasbírala. Bývalá šampionka Invicty je přezdívaná „ženský Kovboj“ a to ne pro zálibu v jízdě na koni, ale protože svou zápasovou aktivitou připomíná Donalda „Kovboje“ Cerroneho. Hill navíc skvěle zvládá boj v postoji, kde většinou soupeřky přestřílí, přičemž Dern se jako specialistka na zem stále snaží v postoji zlepšit, podle některých až zbytečně, když by se měla věnovat svému forte.

Rozzuřené dynamo

Jenže, od první vteřiny to vypadalo, že Dern si chce jak vybít svou frustraci, tak ukázat všem pochybovačům, že se její box zlepšil. Už před zápasem řekla, že shazování bylo náročnější, protože nabrala hodně svalové hmoty a v kleci to Angela Hill okamžitě poznala. Dern se na ni vrhla jako rozzuřená lvice a její boxerské kombinace soupeřku naprosto zaskočily. Rozdíl v síle obou žen byl zcela jasně vidět a Hill vůbec neměla prostor na svůj typický boj ze zadní nohy a protiútoky. Navíc, její direkty neměly ani zdaleka takový efekt jako rozmáchlé háky Dern.

Mackenzie Dern zdroj: Foto: Profiemdia

Když došlo na klinč, další silnou stránku Hill, opět se ukázalo, že její soupeřka je prostě silnější. Když navíc začala aplikovat přehozy na zem a jiu-jitsu, Hill byla v obrovských problémech. Dvakrát se dokonce stalo, že Dern použila příliš velkou sílu na přehoz a dostala se setrvačností pod svou soupeřku, což ovšem světové mistryni v tomto sportu nijak nevadilo. Hill na konci akcí nabitého prvního kola před pákou na ruku zachránil až zvonec.

Síla rukou proti síle vůle

Druhé kolo bylo jediné, které Hill vyhrála. Dern se po zuřivém tempu prvního kola buď unavila a nebo se rozhodla zpomalit a Angele Hill se dařilo držet zápas u pletiva a tlakem hlavy držet protivnici v defenzivní pozici. V třetím kole se ale Mackenzie Dern opět utrhla ze řetězu a pro Angelu Hill se zápas změnil v otázku, zda vydrží do konce a nebo podlehne buď submisi a nebo brutálním úderům, kterými ji Dern zasypávala v postoji i na zemi. V třetím kole tak Hill ustála nádherně trefené koleno do hlavy i kanonádu loktů a kladiv na zemi. Do čtvrtého kola nastupovala Hill s nateklým obličejem a okem, které musel rozhodčí zkontrolovat.

Brazilka navíc tentokrát v tempu nepolevovala. V tu chvíli už museli všichni ocenit sílu vůle Hill, která už ani v pauze mezi koly nedávala najevo, že by reflektovala, co se jí snaží čím dál zoufalejší trenéři říct (a později se ji jen snažili hecovat). Přesto ale zas a znovu Hill nastupovala do přestřelek, pokoušela se o vlastní ofenzivu a na zemi se zkušeně bránila pokusům o submisi a to především s pomocí pletiva a limitování prostoru, se kterým Dern mohla operovat. Jenže ta dál a dál dominovala díky neutuchajícím boxerským kombinacím a síle, kterou se může s klidem rovnat bojovnicím jako Weili Zhang nebo Jessica Andrade. Počet signifikantních úderů Dern byl více než třikrát vyšší než u Hill, což bývá statistika, která u obou soupeřek bývala obráceně.

Nakonec pro Angelu Hill bylo morálním vítězstvím, že zápas vydržela až do konce a nepadla. Skóre ale totální dominanci Mackenzie Dern podtrhla, dva sudí jí dali dvě kola v poměru 10-8 a jeden jí dal rovnou tři kola v tomto poměru. Nakonec vše Brazilka završila sympatickou odpovědí na toho, s kým by chtěla bojovat. Místo výkřiků o titulu slušně vyzvala buď Rose Namajunas nebo odvetu s Yan Xiaonan.

Zdroje:  Vlastní , UFC

Nejnovější články