Nejlepší publikum, jaké v Česku může vůbec být, těší se Buchinger, který hodně nabral

03.07.2023

Autor: Ondřej Huml

Ivan Buchinger.

Ivan Buchinger.FOTO: OKTAGON MMA


Není to tak dávno, co byl v Oktagonu legitimním vládcem hned dvou divizí, nikdo jiný to tam zatím nedokázal. Nepříjemná zranění z bitvy s Losenem Keitou si vyžádaly operace a roční pauzu, už ani ne za měsíc se však legendární Ivan Buchinger vrátí zpátky na bojiště. Vyběhne na Štvanici. "Nejlepší éru kariéry mám už sice nejspíš za sebou, chuť zápasit jsem v sobě ale neztratil. Mým cílem je maximálně využít čas, který ještě můžu věnovat tomuto sportu," řekl Buki v rozhovoru pro kaocko.cz.


Původně jste se měl do klece vrátit v říjnu v Bratislavě, nakonec se tak ale stane už na konci července. Všechny rány jsou tedy již zcela zahojené?
Už je to dobré. Zranění sice pořád trochu cítím, v přípravě mě ale nijak neomezují. Už mohu trénovat tak, jak chci. Navíc jsem říkal, že když všechno dobře půjde, někdy na přelomu července a srpna bych už mohl zase zápasit. Přesně to se i děje. 

Jak moc lákavé bylo pro vás vzít souboj právě na Štvanici? Notabene když se tam půjde nejspíš naposledy.
Povím pravdu, že klíčovou roli to nehrálo. Bylo mi skoro jedno, kde to bude, hlavně když budu mít možnost se co nejdřív vrátit. Že můj comeback proběhne právě na Štvanci, je tak pro mě spíš bonus navíc. Jednou jsem tam zažil atmosféru jako divák a od té chvíle jsem měl v hlavě, že bych tam chtěl stát přímo v kleci. Jsem moc rád, že k tomu letos dojde. Že stihnu zažít to nejlepší publikum, jaké v Česku může vůbec být.

Rok jste nebojoval, za sebou máte hned dvě operace. Jak těžké je naskakovat na ten kolotoč zas zpátky? 
Zrovna pro mě tohle extra těžké není. Bojovat jsem totiž zvyklý celý život, mám to prostě v sobě. Navíc mi dlouhá pauza i pomohla, alespoň tedy po psychické stránce. Nejlepší éru kariéry mám už sice nejspíš za sebou, chuť zápasit jsem v sobě ale neztratil. Mým cílem je maximálně využít čas, který ještě můžu věnovat tomuto sportu.

Tušíte, jak dlouhý ten čas bude?
To bohužel netuším. Prodělal jsem totiž tak náročná zranění, že když se mi zítra na tréninku něco stane, může to být pro mě trénink poslední. Tak to prostě je. 

Na Štvanici vás čeká zápas v rámci lehké váhy. Platí váš plán se pak přesunout zpátky do pérové?
Přesně tak. Ale uvidíme, jak se bude tělo tvářit na náročné shazování. Za ten rok jsem totiž dost přibral. Sice hlavně svaly, jenže z nich se voda pouští hůř.

Kolik vážíte v tuhle chvíli?
Teď mám 80 kilo, takže deset musí ještě dolů. 

Co rodina? Je ráda, že se vracíte zpátky do boje?
Je ráda, že mám lepší náladu než dřív (s úsměvem). Během pauzy jsem byl trochu nervózní, že nemůžu dělat to, co tolik miluji. Ale tyhle stavy jsou už naštěstí pryč.

Na Štvanici vám bude čelit Francouz Aboubakar Tounkara (9-4), jenž loni zápasil i v Bellatoru. Jaký to bude asi soupeř?
K němu vám toho bohužel moc neřeknu. Nijak zvlášť jsem si ho nestudoval, vlastně to ani nemám příliš v plánu (směje se). Vím jen to, že je vyšší než já a mlátit umí oběma rukama, ztracený není v postoji ani na zemi. Řekl bych to tak, že Tounkara není ani lehký, ani nijak extra těžký soupeř. Jestli je tím správným na úvod, budu ale vědět až po boji. Teď toho o něm ještě moc nevím.

Možná je ode mě trochu hloupé se na to nyní ptát, ale je vaší ambicí získat v Oktagonu znovu pás šampiona? 
Upřímně, titul už nemám až tak v hlavě. Alespoň určitě ne tolik jako v době, kdy jsem do Oktagonu přicházel. Tehdy jsem to měl jasně dané. Nejdřív jsem chtěl sebrat pás v lehké, pak i v pérové váze, splnilo se mi oboje. Mým plánem bylo zaútočit na titul i v 77, k tomu už ale bohužel nedošlo. Teď mi jde hlavně o to udělat co nejlepší zápasy. S tím, že když se budu cítit fakt dobře, zkusím se znovu prodrat až k pásu. Prioritou to už pro mě ale není. 

Vaším nástupcem na trůnu lehké váhy se stal Losene Keita, jenž by už brzy mohl vládnout i pérové divizi. Co říkáte na jeho výkony? 
Keita je mladý a talentovaný, jedná se o nesmírně šikovného fightera. Chápu, že ve svém věku toho chce v MMA stíhat co nejvíce. Být starý jako on, postupuji stejně. 

V lehké váze by Keitu měla čekat titulová odveta s Ronaldem Paradeiserem. Je oba vy dobře znáte, bojoval jste s nimi. Může být Rony tím, kdo ho zastaví?
Určitě ano. I Rony je totiž hrozně šikovný, fakt nepříjemný soupeř. Pro mě určitě ten nejsilnější, na něhož jsem tam mohl tenkrát narazit. Jestli má někdo potenciál Keitu zastavit, tak právě on. 



Další články v kategorii

Petrášek, Peňáz i Vémola. Současná forma před historickým Edenem

10.05.2024Organizace OKTAGON MMA zveřejnila na svých sociálních sítích fotku z tréninku v pražském Reinders MMA, na kterém se sešla ...

Odchod do ciziny se odkládá. Sivák podepsal novou smlouvu s RFA

09.05.2024Skvělá zpráva pro fanoušky RFA i Václava Siváka! Ačkoliv je Bad Boy už dávno nachystán čelit těm největším světovým ...

V prosinci si dali tvrdý boj, dnes spolu trénují. Buchinger a Paradeiser ladí formu

09.05.2024Jubilejní galavečer se vší parádou. Tuzemská organizace PML připravuje své desáté pokračování. To spatří ...

Velkolepý comeback dostal další dílek. McGregor mu vezme dech, tipují fanoušci

09.05.2024Napětí stoupá, očekávané datum se blíží. Dva bojovníci, kteří v poslední době stáli opodál, se vrací ...

Polský rival pochválil Procházku, pak ho zatratil. Myslím, že by o titul bojovat neměl

09.05.2024 Stojí opodál, kvůli zranění nezápasí. Na bojovou výhru čeká již dva roky, přesto věří, že by měl v dalším zápase ...

Unikátní pohled na KO. Oktagon si pro fanoušky připravil revoluční novinku

09.05.2024Když skončí zápas MMA, může být jasno. Soupeř padne po tvrdém KO, o vítězi rozhodne submise nebo jasná výhra na body. Když skončí ...

Kozma se vrací. Chceme vyhrát za každou cenu, říká trenér

09.05.2024Měsíc do návratu, David Kozma opět vkročí do klece. Po několika letech si dal delší pauzu. Naposledy Růžový panter bojoval v září ...

Esa pro historický Eden. Sportovní, fanouškovské, nervové a mediální

09.05.2024Největší domácí MMA turnaj se blíží. Co se týče fanouškovského zájmu, půjde v Česku a na Slovensku napříč ...

Jeho zápasy všechny nudí, řekl šéf UFC o neporaženém bijci a přeladil na fotbal

09.05.2024Sbírá jednu výhru za druhou, v kleci je zatím neporažený. Zastavit jej nedokázali ani v UFC, přesto nemá na růžích ustláno. ...

Načíst další články