Nejsem příznivec odvet. Nepotřebuji ani tu s Karlosem, řekl dobrosrdečný obr z Košic. V sobotu se vrací

01.05.2024

Autor: Ondřej Huml

Pavol Langer.

Pavol Langer.FOTO: OKTAGON MMA


Ke každému se chová s úctou a pokorou, i proto ho všichni tolik milují. Karlos Vémola mu před titulovou bitvou oplácel stejnou mincí, jen v kleci s ním neměl žádné slitování. Už po sedmi sekundách mu zasadil první knockout své kariéry. Tahle porážka bolela Pavola Langera ví než ty ostatní, v sobotu se ale vrátí zpět na kolbiště. Na Oktagonu 57 ve Frankfurtu se pobije s nebezpečným Němcem Marcem Doussisem. "Pro mě jako pro obyčejného člověka z Košic je obrovská čest, že na takovém turnaji můžu vůbec být, že tam mohu reprezentovat svou zem. Teď už jen zbývá, ať si všechno sedne a já podám co nejlepší možný výkon," řekl slovenský zápasník v rozhovoru pro kaocko.cz. 



Pavole, jak jste na tom takhle krátce před turnajem? 
Jsem v pohodě. Příprava proběhla podle plánu, takže spokojenost. Snad můžu říct, že na zápas jsem dobře nachystaný. 

Od vašeho posledního zápasu uplynulo sedm měsíců. Už jste zase natěšený se pobít? 
Spíš cítím, že opět nastal ten správný čas. Těším se, ale je tam i nějaká tréma. Pokud si někdo myslí, že je boj jen radost, tak se mýlí (s úsměvem).

Čeká vás soupeř s bohatými zkušenosti z KSW. Jak náročná bude Doussis zkouška? 
Každý soupeř je náročný, proto dávám do přípravy vždycky všechno. Může to být krátký i dlouhý zápas, to dopředu nikdo neví. Navíc Doussis je všestranný bojovník. Má mnoho ukončení v postoji i na zemi, já jsem na něj ale připravený. Uvidíme, jak to bude v kleci probíhat. 

Naposledy jste utrpěl těžkou porážku s Vémolou. Jak dlouho trvalo se s ní srovnat v hlavě?
Svět jde dál, ale nějaký čas to určitě zabralo. Několikrát jsem očima zkontroloval stěnu v bytě, zda je vážně rovná, právě na ni jsem se díval vůbec nejčastěji (s úsměvem). Jasně, že to bolelo, tohle potřebuje vždycky čas, ale dějí se i horší věci. Když se nestalo nic rodině, nestalo se vlastně nic strašného. Pořád je to jenom sport. Život je i o jiných věcech.


Byl jste skvěle připravený, ale de facto jste neměl šanci to předvést. I když se Vémola chystá skončit, chtěl byste odvetu s ním? 
Nejsem velký příznivec odvet. Už když jsem začínal, měl jsem to v sobě nastavené tak, že bych s každým soupeřem chtěl jít jenom jednou. Nepotřebuji odvetu s žádným z nich. Jsem takový, že jednou mi to stačilo, pro mě je to tím vždy uzavřené. S Karlosem to bohužel nedopadlo, ale nedá se nic dělat. Jak říkám, je to jenom sport, porážky k němu patří stejně jako vítězství. Dějí se mnohem horší věci na světě. Jsou lidé, kterým se za pár sekund změní život mnohem horším způsobem než mně. Nejdůležitější je, abychom byli všichni zdraví. 

Kdo byl pro vás v těžkých časech největší oporou?
Samozřejmě rodina, přátelé, tréninkoví partneři. Je skvělé vědět, že kolem sebe máte ty správné lidi, co vám jsou oporou v časech dobrých i zlých. Co za vámi stojí, i když se zrovna nedaří. Mám to štěstí, že já takové kolem sebe mám. Jsem za to neskonale vděčný.

Jak se těšíte na bouřlivou atmosféru ikonické Festhalle?
Strašně moc. Ve Frankfurtu jsem zápas ještě nikdy neměl, rád tam tu atmosféru zažiju na vlastní oči. Zrovna v Německu navíc roste Oktagon přímo fantastickou rychlostí. Za to vážně klobouk dolů. Pro mě jako pro obyčejného člověka z Košic je obrovská čest, že na takovém turnaji můžu vůbec být, že tam mohu reprezentovat svou zem. Teď už jen zbývá, ať si všechno sedne a já podám co nejlepší možný výkon. V přípravě jsem pro to udělal všechno. 

Vnímáte to tak, že výhra nad Doussisem by vás mohla hodně přiblížit k další titulové šanci? 
Uvidíme. Všechno bude záležet na tom, jak se to bude v kleci vyvíjet. Nejdřív mě čeká spousta těžké roboty, než budu moci začít přemýšlet, co dál. 

V létě proběhne v Edenu titulový zápas vaší divize, v očekávané odvetě se střetne Karlos Vémola s Attilou Véghem. Kdo je favoritem ve vašich očích? 
Těžko říct. Co jsem viděl různá videa, opřeli se do toho oba dva. Jelikož chce Karlos Attilovi porážku za každou cenu vrátit, bude v životní formě, Attila však určitě taky. Ať už to mezi nimi dopadne jakkoliv, jedna strana bude hrozně zklamaná, to fanoušci jsou vítězem už teď. Měl by to být skvělý zápas a netroufám si odhadovat, který z nich bude ten lepší. Vzhledem k tomu, jak moc je pro Karlose tahle odveta důležitá, bych se ale nedivil, kdyby nyní uspěl on. 

S velkou pravděpodobností bude po té bitvě uvolněn trůn polotěžké váhy. Koho vidíte jako svého největšího rivala na cestě k němu? Měl by to být Ir Will Fleury, který v Birminghamu udolal Daniela Škvora? 
K těmto úvahám vede ještě dlouhá cesta. Počkejme si, jak to mezi Karlosem a Attilou dopadne, kdo z nich pás získá a zda potom vážně skončí. Může se dostavit euforie, která vítěze přiměje pokračovat dál. Zatím bych tedy ještě nepočítal s tím, že bude pás jistojistě volný, stát se může pořád cokoliv. V tuhle chvíli je šampionem Karlos, a dokud ho člověk neuvidí skládat rukavice do středu klece, neměl by plánovat, komu by jeho trůn mohl potom připadnout. Fleury je samozřejmě jeden z adeptů, v Birminghamu porazil nesmírně silného soupeře, pás však patří pořád Karlosovi. Až se rozhodne fakt skončit, v první řadě je třeba mu za vše srdečně poděkovat a popřát mu jen to nejlepší na jeho další životní cestě. Ať už bude jakákoliv. 

A co vy? Čím se odměníte, až v sobotu Doussise porazíte? 
Když to vyjde a bude co oslavovat, rád bych vzal ženu a syna na nějakou dovolenou. Právě oni jsou totiž ti, co na tohle moje hobby doplácí ze všeho nejvíc. Rád bych jim to tímhle způsobem alespoň trochu vrátil, já sám ale nejsem nijak náročný. Stačí mi dobré jídlo (směje se). 



Další články v kategorii

Kincl a jeho reakce na zrušený Eden. Chtěl bych se omluvit, že nenastoupím

29.05.2024Jeho příprava měla vrcholit, v těchto dnech měl zažívat největší únavu, aby příští týden zvolnil, řešil váhu ...

Do Oktagonu míří česká posila. Chci být nejlepší, můj strop je ale ještě daleko, usmívá se

29.05.2024Před rokem udělal velký kariérní krok, český bojovník Jan Stanovský skočil mezi profesionály. Přijal zápas na poslední ...

Noční směna v UFC. Tahle šichta v Anglii má své odpůrce

29.05.2024Bojová karta slavné americké organizace proběhne opět v Anglii. UFC 304 se představí v Manchesteru. Globální hráč je zase v Evropě. ...

Spanilá krasojízda a udatný risk mladého juniora. K-1 liga napsala další pokračování

29.05.2024A šlo se do akce. Na kickboxery čekalo o víkendu 4. kolo K-1 ligy. Dějištěm se tentokrát staly Lovosice, k vidění byly desítky duelů. Některé ...

Situace se velice vyhrotila, komentuje Kincl nečekanou MMA kauzu. Doufá ve shodu a poučení

29.05.2024Nemůže za to, ale stál u zrodu nečekané kauzy v českém MMA. Patrik Kincl se zranil a oznámil organizaci OKTAGON MMA, že nebude moct 8. června obhajovat ...

Nejkrásnější bojovnice, která kdy bojovala v kleci. Kráska z Gruzie dostává fanoušky do kolen

28.05.2024Svět MMA, to je nehostinné prostředí, ve kterém se na vrchol dostanou pouze ti nejlepší. Úspěch není zadarmo, stojí za ním ...

McGregorovi bychom měli být všichni vděční, má jasno šampion UFC

28.05.2024Conor McGregor je postavou, která přivedla ke smíšeným bojovým sportům miliony fanoušků. Někteří příznivci sice sledovali MMA ...

Legendární Jones si přečetl kritiku fanoušků a přešel do útoku. Jste jako malé děti, pálil

28.05.2024Letos by mělo dojít k očekávanému střetu legend. V kleci UFC by se měli utkat dva velikáni, Stipe Miocic a Jon Jones. Prvně jmenovaný je nejúspěšnější ...

Petrášek má nového soupeře pro Eden. Trénoval s olympijskými reprezentanty

28.05.2024Necelé dva týdny před zápasem nový soupeř. Tohle na klidu nikdy nepřidá. Miloš Petrášek pro Oktagon 58 vyfasoval nové ...

Načíst další články