"Není to žádný strašák", tvrdí Anthony Smith před soubojem s Ankalaevem, vítěz by se brzy mohl utkat s Procházkou

"Není to žádný strašák", tvrdí Anthony Smith před soubojem s Ankalaevem, vítěz by se brzy mohl utkat s Procházkou Anthony Smith | zdroj: Profimedia

Poznáme v neděli budoucího soupeře českého šampiona Jiřího Procházky? Američan Anthony Smith poměří síly s nebezpečným Magomedem Ankalaevem, kterého mnozí považují za strašáka polotěžké divize.

Důležitý souboj pro Jiřího Procházku i celou polotěžkou divizi, uvidíme v úvodu hlavní části víkendového turnaje UFC 277. Anthony Smith vyzve obávaného Magomeda Ankalaeva o post možného příštího titulového vyzyvatele. Dagestánec se veze na vlně osmi výher v řadě a v utkání bude velkým favoritem.

Ankalaev (16-1), který se před lety představil i na turnaji v Praze, má v UFC působivou bilanci (8-1). Porazil mimo jiné Thiaga Santose, Volkana Oezdemira či Nikitu Krylova. Fanoušci mu však vyčítají nudný bojový styl, kdy dělá vše potřebné pro výhru, ale bojí se riskovat a agresivně tlačit na soupeře. Možná i kvůli tomu stále nedostal šanci zabojovat o titul. Tu má ale nyní doslova na dosah.

Ačkoliv je pro většinu bojovníků obávaným soupeřem, bývalý titulový vyzyvatel Anthony Smith (36-16) s humbukem kolem Dagestáncem rozhodně nesouhlasí.

„Nechci být neuctivý, mám k němu velký respekt. Je to velmi, velmi dobrý člověk, ale není to takový strašák, jak se o něm říká. Pokud do zápasu nevstoupím dobře a nebudu dělat to, co musím, bude to pro mě dlouhá noc. Ale ne, není, alespoň dle mého názoru, takový strašák, jakého z něj dělají,“ řekl Smith pro MMA Junkie.   

Ačkoli je Ankalaev zkušený a tvrdý borec s jedinou porážkou na kontě, nemá prý nic, co by Smith za svou dlouhou kariéru v oktagonu již nepotkal.

„Je to normální chlap. V zápasech dělá jednoduché věci, žádné sr***y. Zůstává v ideálních pozicích a moc z nich nevystupuje. V postoji je vážně dobrý, má skvělé kopy ze zadní nohy. Bojuje opravdu chytře a nedává moc příležitosti, jak se nechat nachytat, ale to je moje práce, abych nějaké chyby našel,“ pochválil svého soupeře.

„Mým úkolem je tam jít a přimět lidi, aby vypadali opravdu špatně, a to se mi daří už dlouhá léta. Podařilo se mi přimět nejlepší kluky na světě, aby vypadali v zápase opravdu zle. Musím ho dostat z jeho komfortní zóny, zabránit mu v jeho dobrém boxu, zápas mu znepříjemnit a donutit ho k chybám,“ nastínil zápasovou taktiku.

V čtyřiatřiceti letech je Američan s přezdívkou "Lví srdce" v ideálním zápasnickém věku a pochopitelně chce znovu zabojovat o mistrovský pás. První pokus mu proti fenomenálnímu Jonu Jonesovi nevyšel a po hořké porážce se dlouho nemohl dostat zpátky do sedla. Nyní ale vyhrál už tři utkání v řadě a případná výhra nad čtyřkou polotěžké divize, by ho mohla posunout k souboji s Jiřím Procházkou, o němž před časem prohlásil, že by to byla zábava. Český šampion se sice chce nejprve znovu utkat s Gloverem Teixeirou, Smith by se ale mohl dostat v řadě vyzyvatelů na druhé místo a v případě Brazilcova zranění za něj naskočit. Šéf UFC Dana White koneckonců před časem prohlásil, že vítěz duelu Smith vs. Ankalaev může zabojovat o titul. 

Do zápasu však Anthony nastoupí jako výrazný outsider. Sázkové kanceláře mu vůbec nevěří a Magomeda považují za velkého favorita. 

"Jsem opravdu velmi motivovaný. Není žádným tajemstvím, že jsem občas motivaci postrádal, ale teď o ni vážně nemám nouzi. Mám před sebou nebezpečného borce, kterého všichni považují za strašáka, to mě motivuje a je vzrušující, jak si ostatní myslí, že je nebezpečný. Takže jsem opravdu nadšený, že s ním půjdu. Jsem v mnohem lepší formě, než jsem byl v předchozích zápasech. Vážně se těším, i když mě lidé dopředu odepisují," nedělá si z toho Američan těžkou hlavu. 

Kromě fyzické formy je však před zápasem důležitá také psychická pohoda je základem, o níž si ale Smith může nechat zdát. „Lionheart“ v poslední době oplakává úmrtí své maminky. Ztráta blízké osoby dokáže člověka výrazně ovlivnit a proto není jasné, v jaké pohodě se Smith v sobotu představí. Každopádně získal novou, velkou motivaci. „Máma byla můj největší fanoušek. Kdyby nebylo jí, nebylo by žádné „Lví srdce“. Bude to těžké, ale já to zvládnu. Musím se s tím vyrovnat a vyhrát pro ni.“

Atraktivní duel dvou postojářů otevře hlavní kartu turnaje UFC 277. Turnaj můžete sledovat v neděli od 04:00 na stanici Premier Sport. 

Zdroje:  mmajunkie.com

Nejnovější články