Neváhal ani vteřinu a vzal zápas o tři váhovky výš. Chci se otestovat, jestli na to opravdu mám, říká Veselík

Neváhal ani vteřinu a vzal zápas o tři váhovky výš. Chci se otestovat, jestli na to opravdu mám, říká Veselík Jan Veselík | zdroj: FOTO: Se svolením RFA

Na turnaji RFA 10 dnes bude k vidění i souboj Davida s Goliášem. Jan Veselík věří, že na mnohem těžšího soupeře vyzraje na zemi.

Vstup mezi profesionály Janu Veselíkovi sice nevyšel vítězně, ale proti kvalitnímu zemařovi Arthuru Limovi předvedl bojovný výkon. Ve svém druhém profesionálním zápase si ukrojil další obrovskou výzvu, tentokrát po velikostní a hmotnostní stránce.

Veselík je sice zápasit v lehké váze, na RFA 10 nicméně nastoupi proti Dušanu Glezgovi v rámci polotěžké divize (do 93 kg), což je o tři váhové kategorie výš. Ze soupeře ale nemá žádný strach.

Touha zápasit byla obrovská

Není to až tak dávno, kdy Jan Veselík zápasil na amatérské scéně na té nejvyšší úrovni. V té době měl velké zápasové tempo, to ale po přestupu k profesionálům pořádně upadlo. Doposud jediný profi zápas měl na turnaji RFA Grand Opening proti Arthuru Limovi v květnu 2022. Lima pokaždé dokázal Veselíka na zemi přetočit a 2 vteřiny před koncem českého bojovníka uškrtil.

Reprezentant Jayman MMA Fighting Systems se měl po odstoupení Jana Fajka představit i jako účastník EUROGOLD pyramidy na RFA 9, ale zdravotní stav mu to nedovolil. „Nezápasil jsem už skoro rok, tak jsem hladový po zápase. Vzal bych všechno, co by se naskytlo. Když mi trenér navrhl Dušana, tak jsem neváhal a zápas vzal,“ odůvodnil, proč kývl na souboj navzdory obrovskému hmotnostnímu rozdílu.

Stačí přežít první 2 minuty

Veselíkova strategie je jasná – výrazně těžšího Dušana Glezga co nejvíce zatavit a v ideálním případě dostat do dlouhého zápasu. „Nejvíce si musím dávat pozor první 2 minuty, kdy bude mít soupeř dynamiku v postoji a sílu na zemi. Věřím, že po prvních dvou minutách ho utahám a podmínky se vyrovnají,“ zhodnotil český bojovník.

Předzápasové předpoklady slibují střet stylů, což si Honza uvědomuje: „Soupeř bude mít převahu v postoji a já budu mít převahu na zemi. Budu silnější a vytrvalejší,“ prozradil, jaký průběh zápasu očekává. Tento duel bude mít zajímavý náboj i v tom, že oba budou v podstatě zápasit před domácím publikem. "V Havířově budu mít silné publikum, ale myslím, že soupeř bude mít v hledišti více fanoušků," předpokládá Veselík.

Po Glezgovi návrat do své divize

Zápas proti Arthuru Limovi byl vypsán do 74 kilogramů, tedy mezi lehkou a welterovou váhou. Duel Veselík vs. Dušan Glezgo se odehraje do 93 kg, což je až nezvykle velký skok. „Určitě půjdu po zápase zpět do nižší váhovky. Tento zápas je pro mě jen takové dobrodružství a chci se otestovat, jestli mám na většího a silnějšího soupeře. Na tuhle váhovku nemám proporce,“ oznámil své další kroky Veselík.

Jak jeho dobrodružství v polotěžké divizi dopadne, se dozvíme již dnes na turnaji RFA 10 v Havířově. Celou akci můžete sledovat na realsport.tv.

Zdroje:  Tisková zpráva RFA

Nejnovější články