Nikdy jsem nic takového nezažil, popsal Gane sílu Tuivasy, po zápase spolu popili na hotelu

Nikdy jsem nic takového nezažil, popsal Gane sílu Tuivasy, po zápase spolu popili na hotelu Premiéře UFC ve Francii vévodí duel Ciryl Gane vs. Tai Tuivasa | zdroj: Profimedia

Ciryl Gane si nedávno připsal důležité vítězství ve strhujícím zápase proti Tuivasovi. K němu se francouzský válečník vrátil v rozhovoru pro The MMA Hour.

Paříž byla předminulou sobotu svědkem parádního turnaje UFC, který vyvrcholil jedním z nejlepších zápasů těžké váhy za poslední dobu. Ciryl Gane v něm dokázal ve třetím kole krásnou kombinací utlouct Australana Tuivasu. Ten mu ale v předcházející pětiminutovce přichystal hodně pernou chvilku, když jej dokázal přesným pravým hákem posadit na zadek.

Vůbec nic jsem v tu chvíli necítil, vážně, nic, protože jsem ani nic neviděl. Proto jsem spadl na zem a myslím, že mě ten náraz na zem probral. Když jsem dopadl, tak jsem si řekl: ‚Oh, co se děje?‘ A velmi rychle mi došlo, že mě dostal, takže jsem zareagoval, šel mu po nohou a dokázal se postavit. Potom jsem se asi tři nebo čtyři sekundy vzpamatovával, dostal se od něj dál a byl jsem OK. Ale tam mě fakt dostal,“ vzpomínal „Uličník“ Ciryl na jeden z klíčových okamžiků souboje s australským bombarďákem.

Není to poprvé, co technicky založený Francouz čelil protivníkovi s jadernou hlavicí v rukavici, jenže ani Derrick Lewis nebo Francis Ngannou mu přesnou ránu uštědřit nedokázali. Pro Ciryla se tak jednalo o svého druhu premiérový zážitek:

Někteří to v sobě prostě mají, nejde to popsat, ale mají v rukou něco speciálního. A když vás trefí, jdete k zemi. Je to úžasné. Nikdy jsem nic takového nezažil. Když se na ten úder podíváte, nevypadá až tak silně. Ale když trefí, tak to stojí za to.“

Ciryl ale tuto kritickou chvíli v druhém kole přežil a ve třetí rundě si dokázal dojít pro vítězství:

To poslední kolo, řekl jsem si: ‚Ok chlape, jdeš po mě, takže nemám jinou možnost než začít válčit.‘ Normálně radši bojuju ‚Bon Gamin‘ stylem, držet si vzdálenost, ale v tu chvíli to nešlo. Proto jsem naznačil ústup a místo toho na něj zaútočil kolenem. Dal jsem mu koleno na tělo, zvedák... Byl to super zápas,“ reflektoval Gane poslední okamžiky souboje, po kterých zůstal Tuivasa ležet na podlaze klece.

Mezi soupeři však rozhodně nebyla žádná zlá krev. Vzájemný respekt byl znát od předzápasových rozhovorů, přes vzájemné úsměvy v kleci až po zajímavou situaci, ke které došlo několik hodin po ukončení celého turnaje.

Po zápase jsem udělal hodně rozhovorů a pak jsem šel na afterparty, kterou uspořádala moje sestra. Pak jsem šel se starším bráchou na hotel, kde jsme spali, s pár pivama a nějakým šampaňským. A když jsem čekal na výtah, tak jsem viděl dole na terase nějaké lidi. No a byl to Tai Tuivasa se svým týmem. Tak jsem tam šel a pil s nimi, asi tři hodiny. Byl to fakt super moment a hodně zábavy,“ prozradil Ciryl poměrně nezvyklou, ale o to hezčí historku, která názorně ukazuje pohodový charakter obou zápasníků.

Pro Francii byl ze sportovního hlediska tento večer hodně důležitý. Aniž bychom nějak snižovali význam Bellatoru, který v zemi galského kohouta od zlegalizování MMA v roce 2020 již dvě akce uspořádal, tak UFC je přece jen o úroveň výš. A tento povedený turnaj v čele s Cirylem Ganem dokázal přinést MMA do médií na všech úrovních a tím pádem taky do podvědomí širší populace.

Teď to ještě tak nevnímám, protože jsem nebyl tolik mezi lidma. Ale pamatuju si, jak to bylo po zápase s Francisem. Hodně lidí za mnou tehdy chodilo a říkali věci jako: ‚Můj kluk skončil s basketem a teď chce dělat jenom MMA, kvůli tobě.‘ Hodně rodičů mi tohle řeklo,“ připomněl si s úsměvem francouzský sympaťák chvíle po jeho neúspěšném titulovém zápase z ledna letošního roku. Dá se očekávat, že podobné situace bude teď zažívat stále častěji. Zvláště díky tomu, že je možné ho potkat v Paříži prakticky kdekoliv.

Na návrat do klece si však Ciryl bude muset chvíli počkat, protože si v zápase s Tuivasou zlomil prostředníček pravé ruky. Po menší operaci tak bude mimo intenzivní trénink asi tři měsíce. Poté by nejradši dostal další šanci zabojovat o pás šampiona nebo vyzval některé z velkých jmen královské divize. Zmínil jméno Jona Jonese nebo Stipeho Miocice. Uvidíme, jestli vedení UFC tyto přání vyslyší, protože před tímto turnajem se mluvilo spíše o souboji s Curtisem Blaydesem. Sám Ciryl se ale do tohoto střetnutí se známým wrestlerem příliš nežene a rozhodně by dal přednost výše jmenovaným soupeřům.

Zdroje:  The MMA Hour

Nejnovější články