Hlavní obsah

Nová organizace World Boxing chce převzít řízení sportu od kritizované IBA

Skupina národních boxerských federací v čele s USA a Velkou Británií dnes oznámila založení nové světové organizace World Boxing, která by chtěla spolupracovat s Mezinárodním olympijským výborem a v budoucnosti převzít řízení sportu místo Mezinárodní boxerské asociace (IBA).

Mistrovství světa v boxu žen v roce 2022 pořádalo Turecko. Ilustrační foto

Článek

Hned několik států včetně Česka je ve sporu s IBA kvůli boxerům Ruska a Běloruska, kterým umožňuje navzdory invazi na Ukrajinu startovat na svých akcích pod státními vlajkami. Bojkotovaly proto nedávné mistrovství světa žen a nechystají se ani na květnový šampionát mužů do Taškentu. Navíc organizaci vede kontroverzní Rus Umar Kremljov a je sponzorovaná Gazpromem.

Podle agentury Reuters, která o založení World Boxing informovala, jsou v organizaci vedle USA a Británie i zástupci Německa, Nizozemska, Nového Zélandu, Švédska a Filipín. V úzkém kontaktu s World Boxing jsou i představitelé českého boxu.

Šéfem prozatímní výkonné rady WB je Brit Simon Toulson, který v minulosti vedl Mezinárodní kanoistickou federaci a působil i v MOV. Sportovce ve vedení zastupují olympijská šampionka Lauren Priceová z Walesu a stříbrný medailista Američan Richard Torez.

WB by v budoucnu chtěla převzít řízení boxu od IBA, která je dlouhá léta terčem kritiky a tradičnímu sportu hrozí vyloučení z olympijského programu. Pro hry v Paříži v příštím roce má box pod pěti kruhy ještě místo jisté, pak je ale jeho budoucnost nejasná.

Reklama

Související témata: