Obhájí Bůh války svůj titul, nebo jej o vše připraví zabiják s dětskou tváří?

21.01.2023

Autor: Miroslav Obluk

Deiveson Figueiredo.

Deiveson Figueiredo.FOTO: UFC


Šampion muší váhy UFC, ve které bojuje i David Dvořák, Deiveson Figueiredo by se dal v posledních letech považovat za znalce Mexika. Od konce roku 2020 zápasil třikrát, a to pokaždé proti stejnému soupeři Brandonu Morenovi. Naposledy se oba borci střetli před rokem a do roku 2023 vstoupí rovněž společně. Většinou býváme svědky odvet, potažmo trilogií, avšak tento příběh dvou rivalů bude muset rozlousknout bezprecedentní čtvrtý střet.



Každý ze tří zápasů Figueireda a Morena byl nesmírně napínavý a pokaždé přinesl jiný výsledek. Mají mezi sebou dokonalou bilanci 1-1-1, kterou by měla rozlousknout tetralogie.

Deiveson Figueiredo vs. Brandon Moreno 1

UFC 256, 12. prosinec 2020

Zápas, který se dohodl rychlostí blesku. Na UFC 255, jemuž vévodil zápas Figueireda s Perezem, zápasil i Brandon Moreno. V prvním kole ukončil svého jmenovce Brandona Royvala a náhle byl titulový vyzyvatel na světě.

Brazilský šampion se dohodl s mexickou jedničkou a oba se rozhodli, že zůstanou v Las Vegas a změří své síly za tři týdny. UFC si mnulo ruce, o hlavním zápasu UFC 256 bylo rozhodnuto.

Ačkoliv neměli čas na regeneraci, předvedli spektakulární výkon. Ne-li ten nejlepší v historii muší váhy. Válčilo se po celých pětadvacet minut, které však ani zdaleka nestačily.

Nadšený komentátor Joe Rogan nemohl uvěřit svým očím, položil si ruce na hlavu a křičel: "To je šílenství. Je to tak neuvěřitelně vyrovnané!" Nikdo netušil, čí ruka půjde nahoru, vyjma Bruce Buffera, který měl výsledky před sebou.

Oba válečníci v bitvě vyslali neuvěřitelných 269 signifikantních úderů, čímž stanovili nový rekord v muší váze. A jeden z nich rozhodl. Nedovolený úder během třetího kola stál šampiona bod a zrodila se remíza. Za takovéto situace zůstává šampion šampionem, avšak jedno bylo jasné, tento zápas potřeboval odvetu.

S tímto stanoviskem souhlasil I Dana White a o šest měsíců bylo druhé měření sil na světě.


Deiveson Figueiredo vs. Brandon Moreno 2

UFC 263, 12. června 2021

Očekávalo se mnohé. Především opět vyrovnána válka. Kurzovým favoritem byl Brazilec, jenž se označuje jako "Bůh války-Deus da Guerra", a vskutku druhé měření sil nemohlo být jednostrannější. 

Bůh války padl pod nánosem usměvavého Mexičana. "The assassin baby" převzal iniciativu hned v úvodu a nenechal Figueireda rozpoutat svou válku. Svého soka kontroloval na zemi, kde zápas ve třetím kole ukončil. Brazilec byl nucen odklepat a odevzdat svůj pás.

Komentátor UFC Jon Anik vyřknul slova, která se zapsala do srcí fanoušků. "Brandon Moreno to dokázal! Tijuano, máš šampiona!" 

Mexiko mohlo oslavovat svého historicky prvního šampiona UFC. Rivalita však neskončila. Oba zápasy byly příliš dobré na to, aby je UFC ignorovalo a nevyužilo možnost završení trilogie.


Brandon Moreno vs. Deiveson Figueiredo 3

UFC 270, 22. ledna 2022

Třetí souboj Morena a Figueireda se velice podobal jejich prvnímu. Zápas byl opět velice vyrovnaný, trval rovněž pětadvacet minut a byl to další boj ostrý jako břitva. Stejně jako ve dvou předchozích, i zde hrálo významnou roli třetí kolo.

Na konci třetího kola spustil "Bůh války" bouři a v očích rozhodčích byla dostatečná, aby mu zajistila vítězství.

Pro Brazilce to byl velice emotivní moment. Pro tento střet změnil mnohé, včetně svého gymu. Na Morena se připravoval pod taktovkou Henryho Cejuda.

Vítězství se však neobešlo bez kontroverze. První tři kola byla rozhodčími ohodnocena stejně, avšak v šampionských kolech se již neshodli.

Vyvstala tak otázka čtvrtého měření sil, avšak ta byla na nějakou dobu pozdržena. Šampion potřeboval nějaký čas na vyléčení ran, a po zbytek roku se již v kleci neukázal, Moreno nicméně nelenil. Na UFC 277 bojoval s Kai Kara - Francem o prozatímní pás. 

Byl to velice atraktivní duel, šampion si přál výhru Novozélanďana, jelikož o čtvrtý střet s Morenem nestál. Avšak karty byl rozdány jinak. Kara - France padl ve čtvrtém kole po brutálním kopu a Moreno získal vstupenku k nevídané a šampionské tetralogii.

"Je to jedna z těch unikátních náhod tohoto sportu, kdo však nechce vidět jejich boj znovu?" zeptal se řečnicky na pozápasové konferenci Dana White.

Rozhodnout o absolutním králi muší váhy by měl čtvrtý střet, avšak můžeme si tím být jisti? Dnes v noci se ukáže.



Další články v kategorii

Nadšená a rozzlobená boxerka se opřela do fanoušků. Život není jen ring

24.04.2024Boxerská hvězda Ebanie Bridges poblahopřála Ryanu Garcíovi k jeho nečekanému vítězství nad Devinem Haneym a nabídla mu možnost spolupracovat ...

Byla to hloupost, ale udělal bych to zas, vrátil se Mikulášek k incidentu, který ho stál místo v Oktagonu

24.04.2024Je známou tváří RFA i Clash of the Stars, do povědomí fanoušků se však nejvíc dostal při své misi v Oktagonu. A o co bouřlivější ...

Jsem rozbitý jako lečo, moje životní energie je na minimu, přiznal Pirát

23.04.2024Přál si zápas v Edenu, vzhledem k okolnostem však tenhle turnaj bude muset oželet. Samuel Krištofič nedávno přiletěl z Dominikánské ...

Devastující KO. Přesné koleno našlo cíl, soupeř se bezvládně skácel k zemi

23.04.2024Zvítězit ve stylu. Zvítězit způsobem, který se zaryje fanouškům hluboko do paměti, to je sen leckterého bojovníka. Připsat si vítězství, ...

Pereira odkryl karty. Polotěžkou divizi brzdit nechce, o Procházku nestojí

23.04.2024Šampion polotěžké divize UFC má rád zběsilé tempo. Alex Pereira během tří let, co řádí v té nejslavnější ...

Já jsem prostě jiný. Mám lepší mozek než ostatní, věří si irský provokatér z Oktagonu

23.04.2024 Hodně mluví, provokuje. Zjevně se však naučil své řeči potvrdit i v kleci. Irský střelec Denis Frimpong si o víkendu připsal další ...

Na hlavě nesl 24 milionů. Boxer se před senzační výhrou oblékl do zlata a diamantů

23.04.2024Připsal si překvapivou výhru, když z pozice outsidera zdolal o víkendu v New Yorku šampiona super lehké váhy Devina Haneyho. Vítězství ...

Végh drtí tělo na Vémolu. Prošel se do půl těla na stadionu

23.04.2024Tvrdá příprava je v plném proudu. Občas se o dřině musí dát také vědět, prodat zápas fanouškům. Tohle přesně také platí ...

Eden nabídne řežbu finišerů. Slovenský tvrďák vyzve Němce, co zápasil v UFC

23.04.2024Dokázal, co zatím nikdo na světě. Jako jediný knockoutoval brazilského ranaře Apolla Silvu, byť místo v kleci stáli tehdy v ringu, teď má ...

Načíst další články