Hlavní obsah

Odplata za bojkot. Šéf českého boxu a další představitelé čelí disciplinárnímu řízení

Mezinárodní boxerská asociace (IBA) začala rezolutně reagovat na vzrůstající bojkot nadcházejících mistrovství světa v boxu. Nyní zahájila disciplinární řízení i s šéfem českého boxu Markem Šimákem a dalšími čtyřmi předsedy národních svazů kvůli podněcování k bojkotu světových šampionátů. „My jsme ten bojkot nevyhlásili. Prostě jsme řekli, že tam nejedeme a že se nám nelíbí účast Ruska," reaguje pro Sport.cz prezident České boxerské asociace Marek Šimák, který zároveň uvádí, že má v zádech plnou podporu Národní sportovní agentury i Českého olympijského výboru.

Foto: Profimedia.cz

Šéf Mezinárodní boxerské asociace (IBA) Rus Umar Kremljov.

Článek

Česká boxerská asociace k bojkotu přistoupila v polovině února, kdy oznámila, že na letošní mistrovství světa mužů a žen výpravu nevyšle. Důvodem byl fakt, že na šampionátech pořádaný Mezinárodní boxerskou asociací (IBA), budou startovat Rusové i Bělorusové. „Rozhodli jsme se z toho důvodu, že odsuzujeme válku na Ukrajině. Válčit se nemá," vysvětlil prezident ČBA Šimák.

A právě Šimák je jedním ze čtveřice mužů, s nimiž bylo zahájeno disciplinární řízení kvůli podněcování k bojkotu světových šampionátů. Řízení čelí také výkonný ředitel boxerské federace USA Mike McAtee, Kanaďan Ryan O'Shea, Švéd Per-Axel Sjöholm a Steve Hartley z Nového Zélandu. „Těch států je o hodně víc, než oni popisují," upřesňuje Šimák. Bojkot březnového světového šampionátu žen v Dillí zatím ohlásilo 11 zemí.

„V boxu není místo pro žádnou formu diskriminace a IBA považuje za své poslání chránit své hodnoty. Kromě toho bude hájit svou pověst a nedovolí žádným jedincům, aby ji poškozovali svým neetickým chováním," uvedla v prohlášení mezinárodní federace IBA, kterou vede Rus Umar Kremljov, jenž je úzce spjatý s prezidentem Vladimirem Putinem.

ČBA se ale hájí. „Oni nás napadli, že bojkotujeme MS v Indii. Argument je takový, že tam startují Rusové a nám se to, že tam budou startovat pod svými vlajkami, nelíbí. Nicméně my jsme nikoho dalšího k bojkotu nenaváděli. Jen jsme řekli, že tam nevyrazíme. Teď se bude řešit, co bude dál," upřesňuje Šimák.

Podobný postoj se od IBA dal očekávat. „Počítali jsme s tím. Probíral jsem to i s předsedou národní agentury Ondřejem Šebkem, máme od nich podporu. To samé od ČOV, když jsem mluvil s panem Jiřím Kejvalem," pokračoval Šimák.

A jaké by to mohlo mít následky? „Mohlo by to být i vážnější. Například by nám mohli zakázat startovat na šampionátech. Nicméně teď jsou kvalifikace, které jsou mimo IBA," objasňuje. „Je to boj o to, aby byl box na olympijských hrách. Zatím totiž není napsaný v programu olympijských her 2028," trápí dříve aktivního boxera.

Špatný vztah s Mezinárodní boxerskou asociací má i Mezinárodní olympijský výbor. „Je to proto, že IBA nekomunikuje a neplní věci, které jí nařídil Mezinárodní olympijský výbor. Táhne se to už dlouhou dobu. Už tehdy po nich chtěli vysvětlit nějaké věci. Například, odkud pochází peníze a tak dále. Byly tam totiž nějaké neprůkazné finance. Vesměs tohle všechno popisovali Američané ve svém bojkotu," doplnil prezident ČBA.

Reklama

Související témata: