Ostrava smutní. Brazilský řezník zničil nesmrtelného Kozmu a sebral mu šampionský pás

Ostrava smutní. Brazilský řezník zničil nesmrtelného Kozmu a sebral mu šampionský pás David Kozma vs. Kaik Brito | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Král padl, ať žije král. David Kozma se sice svého opasku držel zuby nehty, Brazilec Kaik Brito ale potvrdil pověst jednoho z nejobávanějších bojovníků Oktagonu a českého šampiona totálně zdemoloval.

Ohledně hlavního zápasu turnaje Oktagon 37 měla většina lidí jasno, shodovali se i odborníci. Brazilec Kaik Brito bude nebezpečný v prvních dvou kolech, ale pokud Kozma jeho nástup přečká, posléze převezme otěže a dojde si pro vítězství. Počítal s tím i on sám. "Když přežiju první kolo, začnu ho lámat, on nevydrží pět kol," nechal se před soubojem slyšet.

To se ale snadno řekne a hůř udělá. S Britem v Oktagonu první pětiminutovku přežil jenom Petr "Monster" Kníže. Boráros, Bryczek ani Kalašnik nevydrželi víc než minutu a půl. A mimo největší česko-slovenskou organizaci se brazilský sympaťák se soupeři také nepáral, všech 16 výher získal před limitem. Přesto šel do zápasu s českým šampionem jako velký outsider.

Kozma samozřejmě věděl, že se nemůže bezhlavě potopit pro takedown hned na začátku, jakmile ale zkusil zaboxovat, Brito neuvěřitelně přesně a tvrdě kontroval. Po necelé minutě šel "Růžový panter" dolů po tvrdém předním direktu. Naštěstí ale prakticky okamžitě vyskočil zpět na nohy. Stejně tak ale bohužel i Brazilec, když se David pokoušel přenést boj na zem.

Dvacet vteřin před koncem kola poslal Brito šampiona krátkým předním direktem znovu k zemi. Tohle byl tah na jednu branku, ale zároveň se nejednalo o žádné velké překvapení. Davidův čas měl teprve přijít.

David Kozma vs. Kaik Brito David Kozma vs. Kaik Brito | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Během pauzy se Kozma stihl dát do kupy a ve druhém kole začal aktivněji. První výraznější úder ale patřil opět Brazilcovi, který šikovně povolil před Davidovým předním direktem a zakontroval tvrdou zadní. Šampion přistál na zadku u klece a soudě podle jeho grimasy bylo jasné, že to s ním pořádně zamávalo. Dokázal se sice i pod náporem dalších tvrdých úderů zvednout, Brito ho ale ihned sestřelil brutálním loktem. Kozma byl v obrovských problémech, ale stále se bránil a dokonce Britovi nasadil armbar, který však bohužel neudržel.

David Kozma vs. Kaik Brito Kozma přežil klinickou smrt a málem Brita lapil do pasti v podobě armbaru | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Co následovalo, se snad ani nedá popsat. Kozma přežil ground and pound, Kaikovi pak nevyšel pokus o gilotinu, což šampionovi umožnilo "utéct" do postoje. Ještě při zvedání ale vyfasoval další tvrdý úder a na nohách doslova tančil. Zkusil loket z otočky, který ale jen zčeřil vzduch a Brazilcovy údery se naopak nemýlily. Šampion byl opět na zádech. Brito ale jako by už neměl dost sil na ukončení.

Většina bojovníků by to možná dávno zabalila, kdo si ale pamatuje Kozmovu válku s Leandrem Silvou, ten ví, že se "Růžový panter" jen tak nevzdává. Během minutové pauzy se dokázal neuvěřitelně zotavit a na začátku třetího kola se zdálo, že by skutečně mohl začít Brazilce lámat, jak plánoval. Britovi jako by úplně došly síly, ztěžka oddychoval a ubral na aktivitě. Pak ale trefil dobrou zadní a vidina vítězství před limitem ho znovu přivedla k životu.

Kozma ho ale zastavil povedeným takedownem. Ostravar aréna šílela. Jenže Brazilec vstal a trefil několik dalších úderů na bradu. Šampion se znovu pokusil o strh, jenže neúspěšně a Brito odpověděl úderem z otočky. Kdyby to v tu chvíli rozhodčí Jan Voborník ukončil, asi by protestoval jen málokdo. David byl ale stále při smyslech a zůstával v zápase. Na zemi se dokázal přetočit z nevýhodné pozice a doslova utekl hrobníkovi z lopaty.

Jenže jakmile se boj vrátil do postoje, byl to od Brita opět tah na jednu branku. Kozma jako by fungoval na autopilota a prostě odmítal padnout, tady už ale nebylo o čem. Čtyřicet osm vteřin před koncem kola rozhodčí zápas odmával, tohle už si totiž koledovalo o vážné následky.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Brito byl tak unavený, že ani neměl sílu zisk pásu nějak výrazně oslavovat. „Je to obrovský srdcař, je strašně odolný a já ho za to hrozně respektuji," řekl o Kozmovi, kterého jako první dokázal v Oktagonu porazit. 

Sesazený šampion byl samozřejmě sebekritický: „Bylo to špatné, já jsem chtěl dominovat a on mě tam vždycky něčím trefil. Já už jsem to vůbec neviděl. Připravoval jsem se na to, že bude silnej v prvním kole. Byl silnej, ale stejně mě tam trefil, prostě špatná vzdálenost a všechno. Dneska to nebyl můj výkon,“ prohlásil a odmítl, že by před zápasem nebyl v dobrém rozpoložení. „Všechno bylo v pohodě, nevím, co se stalo. Byl prostě přesnej, čekal jsem, že bude míň přesnej, že bude mít slabší údery. Byl fakt tvrdej, každej ten úder se mnou otřásl.“

Zda dojde na odvetu, zatím není jasné. Kozma by se ale měl vrátit v březnu, kdy startuje pyramida Tipsport Gamechanger. Nový šampion Kaik Brito sice zatím mezi původně oznámenými účastníky nebyl, promotér Ondřej Novotný ale na tiskové konferenci potvrdil, že si vítězstvím místo vysloužil.

Zdroje:  Oktagon MMA

Nejnovější články