Pereira by Adesanyovi ukončil kariéru, kdyby to rozhodčí nezastavil, tvrdí uznávaný trenér

Pereira by Adesanyovi ukončil kariéru, kdyby to rozhodčí nezastavil, tvrdí uznávaný trenér Rozhodčí Marc Goddard bedlivě sleduje duel Pereira vs. Adesanya | zdroj: FOTO: UFC

Výsledek titulové bitvy ve střední váze vyvolává dohady a mnozí kritizují rozhodčího Marca Goddarda, že zápas mezi Nigerijcem Adesanyou a Brazilcem Pereirou ukončil příliš brzy. Slavný kouč to však vidí opačně.

Na každého chlapa je chlap, říká se. A očividně to platí i o Israelu Adesanyovi, na němž si v oktagonu UFC vylámal zuby Whittaker, Costa, Romero a další. I proto dostal nezvykle rychle šanci zabojovat o titul střední váhy Brazilec Alex Pereira. Právě on totiž "Stylebendera" v minulosti dvakrát pokořil v kickboxerském ringu. A o víkendu ukázal, že to nebyla náhoda. Ačkoliv na body prohrával, jeho tvrdé údery se nakonec v posledním kole prosadily.

Adesanya sice vypadal otřesený, ale stále se bránil. Je tedy otázkou, zda bylo ukončení od rozhodčího na místě. Sesazený šampion se samozřejmě zlobil a tvrdil, že by nebyl v tak velkých problémech, aby se z nich nedokázal dostat. Za předčasný označili rozhodnutí zkušeného Marca Godarda i mnozí jiní bojovníci.

Uznávaný trenér Firas Zahabi, který stál například za legendárním Georgesem St. Pierrem, má však opačný názor. 

„Pereira by Adesanyovi velmi pravděpodobně ukončil kariéru, kdyby rozhodčí nezasáhl,“ rozpovídal se hlavní trenér kanadského Tristar gymu na svém Youtube kanále. "Kdyby to nezastavil, přišlo by přeskočené koleno. Lidi, nejlepší přeskočené koleno, které jsem v bojových sportech kdy viděl, má Alex Pereira. Je to neuvěřitelné koleno od giganta, který je extrémně výbušný. Pošle ho tam strašně rychle. Říkal jsem si, že když je Adesanya takhle omráčený, přijde koleno. Kdyby Marc Goddard nezasáhl, mohl z toho být vážný otřes mozku, zlomená čelist, zlomená očnice, dokonce i fraktura lebky. Mohlo to být něco, co by Adesanyovi zničilo nebo ukončilo profesionální kariéru. Takže jsem velmi vděčný, že to Goddard zastavil.“

Jinak byl ale Zahabi z výkonu ex-šampiona nadšený. "Adesanya bojoval nádherně, brilantně. Vyhrával tři ku jedné na kola. Prohrál první kolo a vrátil se s neuvěřitelnou kombinací zadní direkt, levý hák."

Pereira se sice stal šampionem už ve svém čtvrtém zápase, ale v podstatě přeskočil celou špičku střední váhy a nečelil zatím elitním wrestlerům. Mnozí tedy pochybují, že na trůnu vydrží dlouho. UFC však pravděpodobně nejprve domluví odvetu s Adesanyou, což na poturnajové tiskové konferenci připustil šéf Dana White, který zároveň vyzdvihl "Stylebendera" za to, že chce bojovat a dojednávat s ním zápasy je opravdu jednoduché na rozdíl od jiných fighterů, kteří se sice na veřejnosti chvástají, ale v zákulisí spíš hledají výmluvy.

Sám Adesanya si z porážky těžkou hlavu nedělá, věří ale, že válka s rivalem ještě neskončila. "Ještě s ním budu bojovat. Doufám, že bude šampion, ale hypoteticky, i kdyby nebyl, stejně s ním budu bojovat. Jsem blázen. Vím, že ho zvládnu porazit. Viděli jste, že ho porazit můžu. Možná je to moje ego, ale... Já prostě vím, že jsem lepší."

Stojaté vody střední váhy se každopádně hodně rozvířily. Pokud by UFC z nějakého důvodu nedomluvilo okamžitou odvetu, určitě by byl zajímavý také souboj Pereiry s Robertem Whittakerem. O slovo se hlásí také Khamzat Chimaev, jehož sice vedení zatím tlačí spíše do welterové divize, on sám si ale věří i na vyšší váhy a svým prvotřídním wrestlingem by "Poatanovi" možná dokázal v kleci pořádně zatopit.

Zdroje:  YouTube - Tristar Gym

Nejnovější články