Příběhy zlosynů v UFC. McGregor slečnu bez milosti knokautoval. Ir byl následně seřezán

18.08.2023

Autor: Miroslav Obluk

Conor McGregor.

Conor McGregor.FOTO: Profimedia.cz


Každý dobrý příběh potřebuje svého hrdinu a svého záporáka. A nejinak tomu je i ve světe MMA. Příběhy prodávají. U těch, v nichž figuruje i pořádný zlosyn, to platí dvojnásob. Záporné postavy budí pozornost. Někteří na ně koukají kvůli tomu, že chtějí vidět jejich pád, jiní jsou zase zvědaví, zdali dostojí velkolepým prohlášením. Pokud se podíváme do historie MMA, události, které vygenerovaly největší zisky a zájem jsou většinou ty, v nichž máme záporáka.  



Čísla hovoří jasně. Nevraživost, příběhy a trashtalky prodávají. Některé příběhy v sobě mají pravou nenávist, jiné jsou hrané pouze na oko. Kteří borci se ale role zlosyna zhostili nejlépe?

5. Jorge Masvidal
Miamský rodák, jenž byl korunován jako první "největší zlosyn UFC", Jorge Masvidal si místo v tomto žebříčku bezesporu zaslouží.

V počátcích kariéry sice nepatřil mezi nejzápornější postavy, když však v kleci nestačil na Stephena Thompsona a dal si roční pauzu, změnil se k nepoznání.

Nechal si narůst vlasy a fousy. Mnozí mu tak začali přezdívat "Pouliční Ježíš" a Jorge tuto roli brzy přijal. Prohlásil, že sice není Bůh, "ale křtí lidi rukama."

Od té doby byl Masvidalův vzestup neuvěřitelný. Knokautoval Darrena Tilla, v zákulisí se porval s Leonem Edwardsem a vše zpečetil knokautem, jenž ho vynesl do nebes. Naskočené koleno, jehož adresátem byl Ben Askren, se stalo nejrychlejším finišem v historii UFC. Masvidal svému rivalovi navíc přisypal sůl do ran, když si nechal tento knokaut vytetovat i na své tělo.

Pomyslnou korunkou celého příběhu byla pak Masvidalova válka s bývalým kamarádem Colbym Covingtonem. Z kamarádů se stali úhlavní nepřátelé. Vzájemný spor neuzavřela ani pětikolová řežba v kleci. Vše skončilo až u soudu. 

V kleci Jorge na svou Nemesis nestačil, a proto si na ni počíhal před restaurací. Colbyho trefil, nalomil mu zub. Za svůj čin se následně pochválil. 

4. Colby Covington
Colbyho kariéra měla podobný začátek jako ta Masvidalova. Aby ne, vždyť byli nejlepšími přáteli. V začátcích své kariéry byl tichým chlapíkem. Když však Covington zjistil, co nejvíce prodává, kompletně překopal svou osobnost.

S přechodem na temnou stranu síly začal, když urazil Brazilce na jejich domácí půdě v Sao Paulu. "Brazílie, ty jedna špinavá díro. Vy všichni jste jen zvířata, která stojí za hov*o," pustil se Colby do Brazilců poté, co porazil domácí hvězdu Demiana Maiu.

Od té doby dělá Colby čest své přezdívce "Chaos". Neštítí se vůbec ničeho. Jona Jonese označil za feťáka, McGregorovi slíbil, že ho utopí. Prohlásil se za otce Kamaru Usmana a nenávist fanoušků si vyloženě užívá.  

Fanouškům dokonce vyzrazuje zápletky populárních blockbusterů na svých sociálních sítích. Zkrátka zlosyn první třídy.

3. Michael Bisping
Když tento Brit ještě zápasil, málokdo by mu věštil, že se jednoho dne stane hlasem UFC. Nyní se živí tím, že po zápasech zpovídá zápasníky, před lety na nich ale nenechal nit suchou. 

Bez ohledu na to, komu Bisping čelil, rozpoutal salvu urážek, kdykoliv se dostal před kameru. V jeho případě se o pózu nejednalo. Vždy řekl, co si myslí. 

Jeho nejpamátnější moment přišel v roce 2016. Na UFC 199 ukončil vládu šampiona střední váhy Luka Rockholda tvrdým knokautem, to však bylo pouhé vyvrcholení. Hravě šampiona ukončil dávno před zápasem. 

Na tiskové konferenci před turnajem hovořil Rockhold o tom, jak jsou důležité cíle a sny. "Když si za něčím jdete celým svým srdcem, když tomu věříte, jste vyrovnaní se situací, tak dosáhnete všech svých cílů."

Tento motivační proslov ale Bisping pohotově utřel. "Tohle zní jako nejhorší motivační kniha, jakou jste kdy četli. Představit si, věřit, dosáhnout… zavři kur*a hubu," opřel se Bisping ostře do šampiona a zcela ho odzbrojil.

2. Chael Sonnen
Muž, který povýšil roli padoucha na novou úroveň. I on začínal jako tichý chlapík, i on však poznal, že z role padoucha může těžit mnohem více.

Američanova změna nastala v roce 2010. Sonnen se stal titulovým vyzyvatelem ve střední váze. Dominantního šampiona Andersona Silvu měl takřka na lopatkách, svůj boj ale nakonec prohrál. Od té doby začal jeho přerod. 

Po vzoru profesionálních zápasníků staré školy, jako byli Ric Flair a Billy Graham, začal Sonnen pálit do všech svých soupeřů.

Nezůstal však pouze u slov. Namočil se i do právních problémů spojených s praním špinavých peněz. Byl pozitivně testován na drogy a stal se bijcem, kterého fanoušci rádi nenáviděli.

Několikrát se otřel o brazilský národ, své schopnosti přirovnával ke krabičce cigaret, neboť i jeho údery jsou životu nebezpečné. To jsou jen střípky toho, čemu se Sonnen věnoval, a čemu se věnuje na svém youtovobém kanále dodnes.

1. Conor McGregor
Pokud jsme se bavili o tom, že ostatní borci si museli svou roli padoucha v průběhu svých let nejprve osvojit, Conor se s ní narodil.

John Kavanagh ve své knize "Vyhraj, nebo se pouč" popisuje své první setkání s irskou hvězdou. 

Když Conor přišel na první trénink, Kavanagh mu řekl, ať zatím lehce spáruje s jednou slečnou, která se v irském gymu rovněž připravovala, a co Conor udělal? Slečnu bez milosti knokautoval. Horkokrevný Ir byl následně seřezán samotným vlastníkem gymu. To byl však pouhý začátek, pravá show začala až v UFC.

Když Notorious v roce 2013 vlétl na scénu UFC, nastala v zámořské organizaci nová éra. Conor pálil do všech svých soupeřů. Slovními útoky je rozebíral dlouho před zápasem, v kleci vše pouze dokončil. Pouhými slovy rozhodil Josého Alda či Eddieho Alvareze. O síle jeho slov vyprávěl i Ivan Buchinger.

"V tomhle světě není prostor pro kamarády, buď jste tady, abyste vyhráli, nebo jste pouhá výplň," citoval Irova slova web evolve.mma.

Díky svému ostrému jazyku a perfektním výkonům si získal srdce mnoha fanoušků. Irova slova byla zábavnější a silnější než leckterá zbraň. 

Když byl Conor dravý, plný sil a odhodlání, byl takřka k nezastavení. Jakmile však dosáhl všech svých cílů, jeho oheň začal slábnout. 

Od roku 2018 je jeho kariéra zmítaná problémy se zákonem, opileckými výlevy i sexuálními skandály. 

Stále se s oblibou pouští do svých rivalů, jedná se však pouze o prázdná slova, ze kterých srší trpká nenávist. 



Další články v kategorii

PML hlásí změny na poslední chvíli. Na pohlednou Slovenku nově čeká rozjetá Brazilka

20.05.2024"Chceš-li pobavit Boha, seznam ho se svými plány do budoucna." Citát Woodyho Allena, jehož slova by mohl tesat i slovenský promotér, trenér ...

Ronaldo sledoval bitvu Usyka s Furym. Předvedl svůj luxus

20.05.2024V noci ze soboty na neděli se v Rijádu rozhodovalo o šampionovi těžkých vah v boxu mezi Tysonem Furym a Oleksandrem Usykem a v publiku na této prestižní ...

Bojovník z UFC a boj s přírodou. V Brazílii zachraňoval zvířata od utonutí

20.05.2024Michel Pereira na začátku měsíce vybojoval v rodné krajině cenné a spektakulární vítězství, na turnaji UFC 301 rychle vyřídil ...

Usykovo znovuzrození předmětem kontroverze. Podváděl, zlobí se fanoušci

20.05.2024Zažil nejlepší kariérní noc svého života, stal se nezpochybnitelným králem těžkých vah. Boxer Oleksandr Usyk ze soboty na neděli ...

Nečekaná rána. Nejdůležitější muž v životě Conora McGregora prodělal infarkt

20.05.2024Byl u zrodu největší MMA hvězdy Conora McGregora. Byl to právě on, kdo pomohl slavnému Irovi dozrát hlavně po mentální stránce. ...

Velké plány v MMA. Bude celosvětová Liga mistrů

20.05.2024Už několik let platí, že svou Ligu mistrů mají fotbalisté, volejbalisté nebo hokejisté. Brzy k nim přibude i MMA, aspoň to tvrdí prezident ...

VIDEO: Fury jako hadrová panenka. Patnáct sekund demolice

19.05.2024Patnáct sekund, v životě lidském mžik, v životě boxera chvíle, která ale může vše změnit. A tak se i stalo ze soboty na neděli v Rijádu, kde ...

Fanoušci žasnou nad změnou postavy. Bojím se, přiznal Paul nařčený z užívání dopingu

19.05.2024Jake Paul se na svých sociálních sítích pochlubil svou aktuální formou. A tím si sám sobě pěkně zatopil. Fanoušci ...

Směr UFC. Hvězda RFA si plní sen, turnaj v Polsku proběhne už bez ní

19.05.2024Před rokem a půl v RFA přestřílel Sebastiána Fapša, o osm měsíců později tam po rychlé výhře nad Jakubem Benkem získal pás šampiona. ...

Načíst další články