Hlavní obsah

Procházka má v UFC další konkurenci: Super výzva, atraktivní soupeř! hodnotí trenér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádné oživení dostala polotěžká váha slavné UFC, ve které působí i nejúspěšnější český bojovník Jiří Procházka. Vody této divize bude chtít rozvířit ještě nedávný šampion střední divize Brazilec Alex Pereira, který sám učinil oficiální rozhodnutí o přechodu do divize do 93 kilogramů. „Polotěžká váha se nám stává víc postojová a je to čerstvý vítr,“ popisuje pro Sport.cz trenér Jiřího Procházky Martin Karaivanov, kterému by se vidina vzájemného souboje právě s českým samurajem zamlouvala.

Foto: UFC

Israel Adesanya (vlevo) a Alex Pereira během prvního vzájemného MMA zápasu.

Článek

Ve střední váze skončil...prozatím. Pětatřicetiletý Pereira zvládl během necelého roku vystoupat až k šampionskému pásu, neboť uťal tříleté kralování do té doby zdánlivě neporazitelného Nigerijce Israela Adesanyi. Uplynuvší víkend se však pás kategorie do 84 kilogramů dostal zpět do moci posledně jmenovaného, který se navíc svého konkurenta dost možná nadobro zbavil.

Pereira se totiž nově stěhuje do polotěžké divize, o čemž poprvé promluvil právě po první porážce v prestižní UFC. „Svůj úkol jsem splnil a cítím, že je čas postoupit výše. Je to přirozená změna," reaguje brazilský bojovník, který vše oficiálně oznámil. „Můj další zápas bude v 205 librách (polotěžká váha). Je čas postoupit do nové divize," vyjádřil se bývalý šampion střední váhy.

Změna brazilskému bojovníku může pomoct i z toho pohledu, že nebude muset tolik hubnout. Koneckonců se našla řada lidí, která mu právě při dělání váhy do střední kategorie nevěřila. „Vždycky jsem splnil váhu, i když o mě spousta lidí pochybovala. Já jsem svou povinnost vždycky splnil," připomíná pětatřicetiletý rodák ze Sao Paula.

Proti není ani šéf UFC Dana White, pro kterého se nejedná o překvapivé řešení. Změnu předpovídal právě již po posledním turnaji, ve kterém Pereira přišel o titul. „Jeho dny se 185 librami (střední váha) se možný chýlí ke konci. Je to monstrum! Hodinu před posledním vážením mu chyběla snad dvě kila, ale zvládl to," zdůraznil slavný prezident.

A co to znamená pro polotěžkou váhu? Osvěžení a nový náboj ve hře. „Není to nic neočekávaného, ale přestup přišel dřív, než jsem očekával. Pro polotěžkou váhu je to oživení a stává se z ní víc postojová záležitost. Fanoušci uvítají tento čerstvý vítr v podobě zápasu Procházky s Hillem, a teď příchod Pereiry," říká pro Sport.cz Martin Karaivanov, kouč Jiřího Procházky.

Není přitom vyloučeno, že by k vzájemnému souboji s českým samurajem mohlo v budoucnu dojít. „Byla by to super výzva a výborný soupeř do zápasu. Tím neříkám, že by to bylo jednoduché, ale jelikož mám rád postojové MMA a jsem na něj zaměřený, tak to bude lépe čitelný a přijatelnější soupeř. Atraktivní by to bylo i pro fanoušky," rozpovídal se brněnský trenér.

Pereirův výšlap na vrchol bude nějakou dobu trvat. „Je tak 1-3 zápasy od titulové šance. Myslím si, že ho UFC bude tlačit a chtít, aby se utkal o titul. Pravdou ale je, že tam není moc variant, kdo další by ho mohl ohrozit," uvědomuje si Karaivanov. „Bude také záležet na tom, kdy poprvé nastoupí," doplnil.

Sám Brazilec zatím prvního soupeře v nové váhové kategorii tají. Ze všeho nejvíc se mluví o Rakušanovi Aleksandaru Rakičovi, který naposledy bojoval před necelým rokem, kdy podlehl Janu Blachowiczovi. „Pro Pereiru mi pro první zápas vychází Rakič, nebo Blachowicz," přemýšlí nad situací i Karaivanov.

Reklama